mardi 24 novembre 2009

Moldova printre primii în lume după densitatea reţelei poştale - ECO Magazin Economic

Moldova printre primii în lume după densitatea reţelei poştale - ECO Magazin Economic
Republica Moldova are una din cele mai dense reţele poştale din lume, potrivit Uniunii Poştale Universale, însă competitivitatea serviciilor şi produselor poştale oferite de Întreprinderea de stat Poşta Moldovei pe piaţa comunicaţiilor fizice este redusă, se arată în Strategia de dezvoltare a comunicaţiilor poştale pe anii 2010-2013 prezentat spre dezbatere publică de Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor.

Discuţiile asupra proiectului se preconizează a fi încheiate până la finele anului 2009. Scopul Strategiei este „asigurarea circuitului liber al trimiterilor poştale, menţinerea reţelei poştale unice", crearea cadrului normativ „favorabil pentru stimularea activităţii poştale şi susţinerii proiectelor investiţionale în domeniu, asigurarea respectării cerinţelor de calitate a serviciilor şi produselor poştale în corespundere cu standardele internaţionale".

Ministerul constată că în prezent calitatea serviciilor şi produselor poştale nu corespunde normelor internaţionale în condiţiile în care nu se fac investiţii în renovarea şi dezvoltarea sectorului poştal, în timp ce uzura morală şi fizică a instalaţiilor şi echipamentelor poştale este avansată. Lipseşte un cadru adecvat de reglementare a pieţei poştale, în special în ceea ce priveşte relaţia între operatorii poştali privaţi şi operatorul poştal naţional.

Cel puţin 85% din populaţia Republicii Moldova are acces la un oficiu poştal în raza de trei kilometri. Î.S. „Poşta Moldovei", gestionarul reţelei poştale, este financiar viabilă datorită volumului relativ mare de corespondenţă prelucrată, a salariilor nu prea mari ale angajaţilor, prestarea serviciilor auxiliare, precum distribuirea pensiei.

În Republica Moldova există 1148 oficii poştale, dintre care 1009 (88%) sunt în zonele rurale şi 36 centre de poştă raionale. Există 2279 cutii poştale de colectare pentru scrisori, care sunt deservite în special de poştaşi.

Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor a elaborat şi prezentat spre dezbateri publice şi proiectul Legii poştei şi proiectul Legii privind serviciile poştale.

Pe piaţa serviciilor poştale din Republica Moldova activează operatorul poştal naţional Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei" şi 12 operatori poştali privaţi.


vendredi 18 septembre 2009

Paradoxul viticulturii în RM: recoltă bună, probleme mari

BusinessExpert
Paradoxul viticulturii în RM: recoltă bună, probleme mari

Autorităţile moldovene estimează în acest sezon o roadă mare de struguri calitativi, recolta însă fiind umbrită de criza care a cuprins sectorul viti-vinicol din Republica Moldova.

În startul campaniei de recoltare, se aşteaptă o roadă de 350 mii de tone de struguri, cu 100 mii de tone mai mult decât anul trecut. „Avem o roadă foarte bună, atât cantitativă cât şi calitativă. Demult nu am obţinut la începutul lunii septembrie în struguri o cantitate de zahăr de 20-22%", afirmă Nicolae Taran, director adjunct al Agenţiei Moldova-Vin.

Potrivit acestuia, producţia mare nu este însă acoperită cu cerere, chiar dacă preţurile de achiziţie sunt extrem de mici. Soiurile albe sunt cumpărate acum de vinificatori cu până la 2,6 lei pe kilogram, iar cele roşii - până la 3,2 lei per kilogram.

„Din recolta curentă, 100-110 mii de tone de struguri rămân neacoperiţi. În acelaşi timp, exportul în Ucraina şi România decurge foarte lent", subliniază Nicolae Taran.

Conform datelor Moldova-Vin, întreprinderile vinicole duc o lipsă cronică de lichidităţi - datoriile faţă de bănci constituie 1,3 mld de lei, în timp ce în stocuri stau 20 mil decalitri de vinuri încă din anii 2006-2008. În afară de aceasta, fabricile mai au datorii de 95 mil de lei pentru strugurii cumpăraţi în anii precedenţi.

S-a sperat că o parte din probleme va fi rezolvată odată cu reluarea exporturilor în vrac pe piaţa rusă, însă Moldova-Vin constată cu lucrurile practic nu s-au mişcat din loc. „Am avut promisiuni ale şefului Rospotrebnadzor că în debutul sezonului de recoltare, Rusia va cumpără 2-3 milioane decalitri de vinuri. Nu s-a adeverit, piaţa rusă rămâne în continuare blocată. Au fost livrate doar 50 mii decalitri de vinuri, adică o cifră foarte neînsemnată pentru vinificaţia noastră", spune Nicolae Taran.

Industria vinurilor nu şi-a mai putut reveni după embargoul rus din 2006. Fabricile de vin au lăsat în Rusia producţie în valoare de 140 milioane de dolari, fără vreo speranţă de a mai recupera aceşti bani. Dacă în 2006 erau 168 de fabrici care prelucrau struguri, în anul trecut numărul acestora s-a redus până la 112. Conform Uniunii Oeonologilor, acum 50 de fabrici de vin, adică aproape o treime din numărul total, se află ori în procedură de faliment, ori au fost scoase la licitaţie.


mardi 11 août 2009

Apartamentele continua sa se ieftineasca, tendinta insa nu e de lunga durata, atentioneaza agentii imobiliari

www.stireazilei.md
Vesti bune pentru cei care intentioneaza sa-si cumpere un apartament in capitala. Preturile la apartamente scad de la o saptamana la alta. Potrivit datelor Agentiei imobiliare Lara, numai in ultima saptamana costul unui metru patrat de spatiu locativ a scazut cu 27 de Euro, ajungand, astfel, in medie la 660 de Euro.

In luna iulie, de exemplu, costul unui metru patrat de spatiu locativ era in medie de 687 de Euro, cu aproape un procent mai putin fata de luna precedenta.

Expertii cred ca preturile vor continua sa scada in urmatoarea perioada cu pana la 15 la suta. Si asta datorita faptului ca s-au ieftinit si materialele de constructii. O recunosc chiar agentii economici din domeniu, care spun ca au taiat din preturi pentru ca nu mai aveau comenzi.

“Lipsa cererii, din ultima perioada, a fortat scaderi de preturi la anumite produse”, spune un reprezentant al Sectiei Marketing al unei campanii ce vinde materiale de constructii. Potrivit lui, semnalele de pe piata arata ca tendinta de scadere a preturilor la ciment, fier-beton si alte materiale se va mentine si in urmatoarea perioada.

In aceste conditii de criza, care au pus pe burta constructiile, agentii imobiliari vin cu recomandarea catre cumparatori sa se grabeasca si sa cumpere apartamente la preturi micsorate. “Sa se grabeasca”, spun ei, pentru ca situatia ar putea sa se schimbe. Daca Guvernul, de exemplu, ar gasi solutii salvatoare pentru creditarea firmelor de constructii, atunci preturile la apartamente ar putea din nou sa creasca.

Nicolae Rusu, seful sectiei Markenting din cadrul Agentiei Municipale de Ipoteca, a declarat pentru Stirea Zilei ca apartamentele nu pot fi vandute la preturi mai mici decat cele de producere, respectiv ieftinirile nu vor mai fi atat de esentiale.

Totodata, el spune ca in conditiile in care multe proiecte imobiliare au fost inghetate, firmele ar fi gata, acum, sa ofere mai multe facilitati clientilor.

“Daca vine clientul si spune ca vrea sa cumpere apartamentul, dar nu-l aranjeaza pretul, vanzatorul nu-i intoarce spatele. Clienti sunt putini, de aceea suntem dispusi sa negociem cu acesta un pret foarte bun”, explica Nicolae Rusu.

Datele satistice arata ca de la inceputul anului locuintele s-au ieftinit, in medie, cu 25 la suta.


samedi 11 juillet 2009

Moldova a fost recunoscută drept lider la exportul de nuci

OMEGA: Moldova a fost recunoscută drept lider la exportul de nuci
Republica Moldova este unul din liderii de pe piaţa europeană şi cea internaţională la exportul de nuci, potrivit Centrului Comercial Internaţional de la Geneva. Anual, Moldova exportă 9 mii tone de nuci, după acest indicator cedând locul doar Statelor Unite ale Americii, Mexicului şi Chinei.

La moment, nucii ocupă o suprafaţă de 5 mii de hectare din teritoriul RM, iar aceste plantaţii se extind continuu datorită înfiinţării livezilor industriale. Consecutiv, Programul naţional al dezvoltării cultivării nucului prevede extinderea suprafeţelor de plantaţii nucifere până la 14,5 mii de hectare către anul 2012. În aceste scopuri, sunt subvenţionate de la bugetul de stat în proporţie de aproape 50% atât cheltuielile pentru cultivarea materialului săditor, inclusiv de nuc altoit, cât şi lucrările de înfiinţare a livezilor industriale.

Anul trecut, Republica Moldova a exportat 8,1 mii tone de nuci în peste 30 de ţări ale lumii, cu o valoare totală de 41,4 milioane dolari SUA. Majoritatea exporturilor de nuci au fost efectuate în lunile noiembrie - decembrie. Cei mai mari importatori de nuci moldoveneşti sunt Franţa, Turcia, Austria, Grecia şi Germania.

Totuşi, potrivit datelor Departamentului Vamal din Republica Moldova, volumul total al exporturilor de nuci din 2008 s-a redus cu 17% în comparaţie cu anul 2007 ca rezultat al reducerii productivităţii plantaţiilor, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din 2007-2008.

Suprafeţele de cultivare a producţiei ecologice pure vor fi extinse de trei ori în următorii patru ani

OMEGA: Suprafeţele de cultivare a producţiei ecologice pure vor fi extinse de trei ori în următorii patru ani
Autorităţile centrale intenţionează să extindă, în următorii patru ani, de trei ori suprafaţa de cultivare a producţiei ecologice pure. Actualmente, producătorii agricoli cultivă astfel de legume pe o suprafaţă de 22 mii hectare de pământ arabil.

"La momentul actual, deja peste 22 mii hectare de pământ arabil din Moldova se cultivă produse ecologic pure. Iar din aceste 22 mii hectare, 15 mii sunt certificate de organizaţii internaţionale de certificare. Adică ei deja înaintează pe piaţa producţie de calitate înaltă la preţuri foarte mari", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, viceministrul Economiei şi Comerţului, Iurie Muntean.

Muntean a specificată că "toată producţia este destinată exclusiv exportului, inclusiv şi pentru piaţa europeană". "În acest an, planificăm să obţinem certificarea a încă cel puţin 4 hectare de pământ, fapt care va permite majorarea exporturilor noastre de produse ecologic pure cu 32 mii de tone şi va spori şi postările pe piaţa internă cu 10 mii tone", a conchis Muntean.

Pentru anul curent în Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli au fost prevăzute subvenţii în mărime totală de 5 mln lei pentru susţinerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice

Moldova este unul din lideri printre ţările exportatoare de nuci

OMEGA: Moldova este unul din lideri printre ţările exportatoare de nuci
Exporturile de producţie agricolă de înaltă valoare adăugată cresc în Republica Moldova, în pofida crizei economice mondiale, în acest sens nucile, prunele, vişinele şi producţia prelucrată au prioritate, susţine viceministrul Economiei şi Comerţului, Iurie Muntean.

„Moldova a devenit numărul 5 în lume ca ţară exportatoare de nuci. Apropo, noi exportăm nu numai nuci, adică miez de nuci, dar şi coajă şi frunze de nuci, pentru că frunza de nuci este pe larg folosită în industria farmaceutică şi în industria cosmetică", a menţionat Muntean.

Totodată, viceministrul Economiei şi Comerţului a anunţat că exporturile la unele mărfuri agricole au crescut de la 100% până la 400%. "Ca exemplu, sunt prunele uscate şi vişinele. Apropo, o mare pondere din aceste categorii de produse o deţine producţia prelucrată, adică producţia care deţine o plus valoare considerabilă", a declarat Muntean, în cadrul unei conferinţe de presă, menţionând că principalii cumpărători sunt „Elveţia, Germania, Ungaria şi chiar Serbia, care este concurentul nostru pe piaţa produselor agricole, în special în Uniunea Europeană".

Moldova anual exportă nuci în peste 30 de ţări ale lumii şi comparativ cu anul trecut în lista ţărilor de export au apărut Ungaria, Armenia şi Iran. Potrivit datelor Departamentului Vamal al Republicii Moldova, volumul total de export al nucilor, în perioada ianuarie-martie 2009, a fost de 3805 tone (14,6 mln dolari USD), din care 3334 tone au alcătuit nucile decojite (14,2 mln dolari SUA). Comparativ cu perioada similară a anului precedent volumul exportului a fost în
creştere cu 32% (923 tone).

vendredi 10 juillet 2009

Numărul de vânzări de apartamente s-a redus

Numărul de vânzări de apartamente s-a redus
În prima jumătate a anului curent numărul mediu lunar al vînzărilor de apartamente din Chişinău s-a redus cu 55%, iar preţurile au scăzut cu 20%. Acestea sînt datele analizei pieţei efectuate de bursa imobiliară "Lara".

Specialiştii menţionează că în iunie un metru pătrat de imobil costa în medie 694 euro, faţă de 887 euro anul trecut.

Specialiştii "Lara" consideră că scăderea preţurilor şi a volumului de vînzări a fost influenţată, în special, de micşorarea transferurilor de la gastarbaiteri, aşteptarea micşorării în continuare a preţurilor, problemele financiare ale companiilor de construcţii, scumpenia creditelor ipotecare, aşteptarea stabilităţii politice şi economice în ţară.

Piaţa loturilor de teren s-a dublat, însă preţurile au scăzut cu 25% faţă de cele din 2008.

Diminuarea preţurilor pe piaţa materialelor de construcţie a influenţat dinamica preţurilor caselor particulare - o scădere de 35%.

Cererea la locaţiune a spaţiului locativ a rămas la nivelul anului 2008, în timp ce preţurile la micile apartamente ieftine au crescut cu 10%, iar la cele de lux au scăzut cu 10%. La mijlocul anului 2009 locaţiunea pe termen lung a unui apartament cu o odaie costă 170-240 euro, cu 2 odăi - 200-250 euro, cu 3 odăi - 250-350 euro.

Specialiştii aşteaptă ca scăderea puterii de cumpărare a populaţiei să ducă la creşterea cererii la locuinţele ieftine. În general, piaţa încă nu şi-a atins apogeul, iar stabilizarea se aşteaptă doar abia spre mijlocului anului 2010.

Deocamdată numărul mediu lunar al vînzărilor din numărul total al imobilelor înregistrate constituie 4,5%, fapt ce se apropie de nivelul mediu european de 3-4%.

jeudi 9 juillet 2009

Accesul companiilor la piaţa moldovenească este unul dintre cele mai deschise din lume, arată un raport al FEM

OMEGA: Accesul companiilor la piaţa moldovenească este unul dintre cele mai deschise din lume, arată un raport al FEM
Republica Moldova a făcut progrese considerabile la capitolul activizarea şi promovarea comerţului, potrivit raportului The Global Enabling Trade Report 2009, efectuat de Forumul Economic Mondial (FEM). Astfel, Moldova a urcat în anul curent cu zece poziţii, faţă de anul 2008, de pe locul 62 pe poziţia 52, fiind punctată cu 4,15 puncte din şapte posibile.

Raportul a fost efectuat în baza indicatorilor ce ţin de accesul la piaţa internă şi externă, administrarea hotarelor, infrastructura de transport şi comunicaţii şi climatul de afaceri. Astfel, Republica Moldova a luat un scor bun la capitolul accesului la piaţă, situându-se pe locul şase în clasament, datorită cotelor preferenţiale de care beneficiază pentru piaţa comunitară. De asemenea, are negociate căi de acces pe piaţa CSI. Un alt plus pentru Moldova sunt barierile foarte mici la operaţiunile de import, în special la producţia non-agricolă. La categoria eficienţă de import-export Moldova a fost menţionată la capitolul eficienţa perfectării actelor ce ţin de relaţiile de schimb.

În anul curent, Moldova a depăşit cu două poziţii România, care s-a situat pe locul 54 după nivelul de competitivitate în acest domeniu şi Ucraina, care este pe locul 71 în top. Totodată, Moldova a fost depăşită de Estonia (22), Lituania (40), Letonia (44) şi alte ţări.

În analizele raportului FEM au participat 121 de ţări ale lumii. Cele mai competitive state rămân Singapore, care s-a situat pe locul 1, urmată de Hong Kong, Elvenţia, Danemarca, Suedia, Canada şi altele.

mardi 7 juillet 2009

R. Moldova va cere împrumut şi Chinei

INFO-PRIM-NEO
R. Moldova va cere împrumut şi Chinei

2009-07-07/15:29 În scurt timp R. Moldova ar mai putea contracta un împrumut, de la China. „De data aceasta este vorba despre un credit mult mai semnificativ decât cel de 500 mln dolari, promis de către Federaţia Rusă”, a declarat într-o conferinţă de presă marţi, 7 iulie, candidatul pe lista PCRM, Eduard Muşuc, fără să precizeze suma.

Potrivit lui Muşuc, şi acest credit va fi utilizat pentru proiecte de infrastructură, pentru achitarea pensiilor şi salariilor cetăţenilor R. Moldova.

Muşuc a evitat să ofere detalii când va fi contractat creditul şi despre condiţiile de rambursare.

„Sigur că trebuie să negociem şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi cu Banca Mondială (BM), dar aceste negocieri consumă mult timp, iar banii oferiţi sunt puţini”, a mai spus Muşuc.

Întrebat dacă împrumutul chinez presupune acel miliard de dolari, pentru care a purtat negocieri liderul Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş, pe când Muşuc făcea parte din PSD, acesta a spus că nu este exclus.

Piaţa imobiliară din Republica moldova – situaţia din prezent

Comunicate.md / Piaţa imobiliară din Republica moldova – situaţia din prezent
Piaţa imobiliară din Republica moldova – situaţia din prezent
Chisinau, 7 Iulie 2009 — Piaţa imobiliară din Republica moldova – situaţia din prezent
Interesul faţă de imobil, în ultimul timp, nu a scăzut, ci invers, a crescut semnificativ. Spaţiul locativ a rămas şi până în prezent cel mai de încredere sector, unde lumea se grăbeşte să investească. Însă pentru a fi convinşi că în urma investiţie vor câştiga şi ,în nici un caz, pierde, cumpărătorii de imobile sunt în permanentă „vânătoare” de oferte mai bune şi de preţuri mai avantajoase.

Apartamente în blocuri lacative vechi
Odată cu venirea sezonului de vacanţă, preţurile pentru acest tip de imobil a început treptat să crească. Motivul principal fiind cererea mare, care odată cu întoarcerea în ţară a concetăţenilor ce muncesc peste hotarele Moldovei, a crescut rapid. Creşterea bruscă a preţurilor sau scăderea lor nu este un fenomen anormal, de fapt, acest lucru se întâmplă pe pieţile imobiliare din toate ţările lumii. Doar că în unele ţări acest lucru se întâmplă mai lejer şi treptat, iar în altele cu o viteză extraordinară.

Apartamente în blocuri locative noi
La acest capitol al pieţei imobiliare, situaţia este puţin mai diferită. Cu toţii cunoaştem consecinţele crizei financiare şi ştim bine că domeniul cel mai afectat a fost acel de construcţii. Multe din companiile de construcţii existente în Republica Moldova au trăit la finele anului precedent şi la începutul anului curent, nu cele mai bune clipe. Multe din ele au stopat lucrările din lipsa banilor, iar termenul finisării lucrului a fost deja depăşit cu mult. Probabil din aceste considerente, o bună parte din clienţi, acest sector al pieţei imobiliare, l-a pierdut în folosul vânzătorilor spaţiilor locative din blocurile vechi. Firmele de construcţii, din motiv că nu au cum să ducă până la capăt lucrările, au început să vândă apartamente cu un procentaj de finisare foarte mic. Uneori ai nevoie de o imaginaţie bogată pentru a înţelege unde va fi plasată bucătăria sau dormitorul. La momentul de faţă, în Republica Moldova avem foarte multe companii de construcţii, însă doar câteva din ele îşi duc lucrul până la capăt, inclusiv în perioada de criză şi în condiţiile în care încep construcţiile de la zero; vă propunem câteva exemple de astfel de companii: SRL Mecontec_ZZ, Glorinal şi BasConsLux.

Aşteptările...
La fel cum a fost menţionat şi mai devreme, preţurile majorate brusc nu au apărut din senin, ci doar datorită cererii mari din ultimul timp. Tot mai multă lume a început să gândească, conform unui anumit „scenariu”: Procură astăzi, deoarece mâine va fi mai scump!. Şi aici ei au dreptate, deoarece şanse că imobilul se va ieftini din nou, s-au redus la zero, iar noi din nou am intrat în faza „de vânătoare” a ofertelor avantajoase.

dimanche 5 juillet 2009

ProdamSam.com îşi stabileşte prezenţa în România şi R.Moldova

ProdamSam.com îşi stabileşte prezenţa în România şi R.Moldova - Moldova Azi
ProdamSam.com, site-ul de internet de primă mână care furnizează reclamă gratuită De vânzare & închiriere direct de la proprietar în Europa de est şi central-sudică, a unit România şi R. Moldova cu piaţa europeană de proprietăţi imobiliare.

“Numărul celor care îşi cumpără şi îşi vând casele prin intermediul site-urilor de internet cum ar fi ProdamSam.com a crescut drastic în ultimii câţiva ani, în vreme ce numărul celor care utilizează metodele tradiţionale ce implică agenţii imobiliari a scăzut”, explică fondatorul şi arhitectul ProdamSam.com Salko Krijestorac, care are peste 15 ani de experienţă în domeniul managementului şi marketingului imobiliar în New York.

ProdamSam.com conţine informaţii imobiliare din 14 ţări europene, cu o populaţie combinată de 170 de milioane de locuitori. Site-ul este promovat în lume în 12 limbi străine.

Serviciile ProdamSam.com sunt disponibile în România, Moldova, Belarusia, Ucraina, Slovenia, Croaţia, Slovacia, Republica Cehia, Polonia, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina şi lista nu se va opri aici.

Site-ul este disponibil în limba locală, precum şi în engleză, rusă şi, în curând, în germană.

„Unificarea Europei în ultimii ani a făcut posibilă existenţa unui portal de internet de proprietăţi imobiliare care să unifice şi el Europa - acoperind regiuni întregi sau chiar continente, nelimitându-se la o singură ţară", spune Dr. Vladimir Poznanic, fost membru de conducere al Deloitte Europa Centrală.

ProdamSam.com deschide porţile României şi Moldovei şi către pieţele imobiliare europene şi mondiale, creând o multitudine variată de noi oportunităţi de investiţie.

ProdamSam.com este o resursă complexă de proprietăţi imobiliare, cu acces direct. Deţinătorii de imobiliare postează anunţurile pentru proprietăţile lor. În plus, prin intermediul directorului Servicii, arhitecţii, decoratorii, inginerii, avocaţii, agenţii de asigurare, consultanţii financiari, furnizorii, meseriaşii, precum şi alţi furnizori de servicii legate de proprietăţile imobiliare pot posta informaţii referitoare la serviciile lor.

„Numeroase studii, inclusiv cele recente, conduse de universităţile Stanford şi Northwestern, arată că oamenii care îşi vând casele prin metoda „vânzare direct de la proprietar” obţin chiar mai mulţi bani din vânzare decât cei care apelează la agenţii imobiliari!”, menţionează Dr. Poznanic.

Recentul articol din New York Times intitulat „Feţele vânzării direct de la proprietar” confirmă acest fapt - explicând că abordarea permite atât cumpărătorilor, cât şi vânzătorilor să economisească şi să beneficieze mai bine de economiile atât de necesare.

ProdamSam.com a adăugat secţiunea Dezvoltatori de imobiliare, actualmente în fază Beta. Aici, dezvoltatorii de imobiliare pot prezenta publicului portofolii şi vinde sau închiria proprietăţile imobiliare, prin metoda „vânzare direct de la proprietar”. Astfel, secţiunea Dezvoltatori devine un instrument de marketing puternic şi pentru toate scopurile.

ProdamSam.com îi invită pe oamenii din România şi Moldova să îşi posteze anunţurile imobiliare şi pentru serviciile aferente.

(Bucureşti/Chişinău, iunie 2009)

###

(Ljubljana, iunie 2009)

ProdamSam.com

Ziherlova 2

1000 Ljubljana, SLOVENIA

http://www.ProdamSam.com

e-mail: info@ProdamSam.com

Persoană de contact: Jaka Blaganje la +386-59-042-042 sau Salko Krijestorac la +1-917-306-3854

ProdamSam.com este furnizorul de primă mână de reclamă De vânzare & închiriere direct de la proprietar din Europa de est şi central-sudică.

ProdamSam.com este o companie multinaţională şi multilingvistică ce ajunge la publicul din toată lumea.

Abordarea De vânzare direct de la proprietar a ProdamSam.com le permite persoanelor fizice să cumpere şi să vândă singuri proprietăţile imobiliare.

ProdamSam.com este o resursă complexă de proprietăţi imobiliare, cu acces direct. Prin intermediul directorului Servicii, arhitecţii, decoratorii, inginerii, avocaţii, agenţii de asigurare, consultanţii financiari, furnizorii, meseriaşii, precum şi alţi furnizori de servicii legate de proprietăţile imobiliare pot posta informaţii referitoare la serviciile lor.

ProdamSam.com este alternativa de cumpărare şi vânzare imobiliară şi de reclamă pentru serviciile aferente tranzacţiilor imobiliare pe care o caută oamenii.

Denumirea ProdamSam.com este marcă comercială protejată UE (TM).



mardi 30 juin 2009

300000 USD pentru Moldova şi Ucraina

Ziarul de Gardă » 300000 USD pentru Moldova şi Ucraina
Reţeaua Euclid, o reţea europeană a liderilor societăţii civile, a primit un grant de 300000 USD pentru fortificarea sectorului neguvernamental din Moldova şi Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al reţeleui Euclid a declarat pentru presă că se va acorda atenţie în mod special la posibilităţile de conectare între autorităţi şi sectorul non-guvernamental, de asemeenea se va munci pentru dezvoltarea capacităţii de dialog, implicit prin abilitarea comunităţilor on-line.

Donaţia vine din partea ONU şi desfăşurarea proiectelor se va extinde pe 2 ani.


mercredi 3 juin 2009

Nucile din Moldova sînt achiziţionate de peste 30 de ţări ale lumii

Agentia de stiri "Noutati - Moldova''
CHIŞINĂU, 3 iunie / Coresp. "Novosti - Moldova"&nbspDumitru Dimcioglo /. Nucile din Moldova sînt achiziţionate de peste 30 de ţări ale lumii. Anul curent geografia livrărilor lor s-a extins - acum nucile moldoveneşti sînt procurate de Ungaria, Armenia şi Iran, transmite AŞ NOVOSTI-MOLDOVA cu referire la datele siteului Agromediainform.

Potrivit datelor oficiale ale Serviciului Vamal al RM, în ianuarie-martie 2009 Moldova a exportat 3,8 mii tone de nuci în valoare de 14,6 milioane de dolari, inclusiv 3,3 mii tone de miez de nucă (14,2 milioane de dolari).

În comparaţie cu perioada de referinţă a anului 2008 exporturile s-au majorat cu 31%. Cele mai mari loturi de nuci moldoveneşti au fost livrate în Franţa (1,49 mii tone), Grecia (371 tone) şi Siria (380 tone).

Anul trecut Moldova a exportat 8,1 mii tone de nuci în valoare de 41,4 milioane de dolari.

În anul 2009 îngheţurile din aprilie au afectat considerabil practic toate plantaţiile de nuci din republică şi, potrivit prognozelor specialiştilor, recolta de nuci va fi mică.

Conform datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, circa 80% din inflorescenţele pomilor de nuci au fost afectate de îngheţuri la începutul lunii aprilie.


lundi 18 mai 2009

Victoriabank ocupă prima poziţie în cursa eficienţei bancare

BusinessExpert
Banca comercială Victoriabank ocupă prima poziţie în clasamentul eficienţei bancare din Moldova potrivit rezultatelor pe trimestrul I anul 2009 elaborat de Agenţia de rating şi estimare Estimator-VM în baza datelor financiare dezvăluite de băncile comerciale din Moldova. Clasamentul a fost alcătuit în baza a cinci indicatori de eficienţă (venituri totale, venit net, ROE, ROS şi rotaţia activelor).

jeudi 14 mai 2009

9 mai, manifestations en Moldavie

9 mai, manifestations en Moldavie - libéralisme ou démocratie : accueil
Ici, on ne confond pas les assassins et les libérateurs ; ici, on célèbre la victoire de l’Union Soviétique sur la machine de guerre nazie. Le 9 mai, Jour de la Victoire, on remercie les vétérans et on se souvient des disparus. Le Front de l’Est : huit millions de soldats soviétiques tués au combat, plus de 27 millions de civils de toutes origines exterminés par les fascistes.

vendredi 8 mai 2009

Preţul apartamentelor din capitală a scăzut cu 10%, în patru luni

BASA-press Agentie de stiri
Preţul unui metru pătrat de apartament din Chişinău a constituit în luna aprilie 719 euro, mai puţin cu 10,01% faţă de ianuarie curent când acesta era de 799 euro, potrivit datelor Bursei Imobiliare „Lara”.

Totodată, costul apartamentelor din luna aprilie curent a fost mai mic cu 19,6 % faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când acesta constituia 895 euro, cel mai mare preţ înregistrat pe tot parcursul anului 2008.

Solicitat de BASA-press să comenteze situaţia pe piaţa imobiliară din Chişinău, expertul imobiliar Lilian Ciupac, directorul agenţiei imobiliare NVM - Imobil, a declarat că în prezent cumpărătorii au fixat nişte limite de preţ, în dependenţă de capacitatea de plată pe care o au. Potrivit expertului, cumpărătorii nu oferă mai mult de 30 mii de euro pentru un apartament cu o odaie, 40 mii euro - cu două odăi, 50 mii – cu trei odăi.

Lilian Ciupac a opinat că această situaţia nu se va schimba pe parcursul a cel mult şase luni, piaţa fiind dominată de o stabilitate a preţurilor. Totodată, expertul a afirmat că prezenta situaţie nicidecum nu poate fi comparată cu cea din anul trecut, deoarece în ultimul timp a scăzut foarte mult numărul de tranzacţii, situaţie care, potrivit acestuia, se va schimba dacă vânzătorii îşi vor racorda preţurile la limitele impuse de cumpărători.

Tendinţa de ieftinire a locuinţelor din capitală se menţine din luna noiembrie a anului trecut, când costul unui metru pătrat de locuinţă era de 886 de euro. Până în prezent acesta a scăzut cu 167 de euro.

Cele mai ieftine apartamente pot fi cumpărate în zona Aeroportului, la un preţ mediu de 730 de euro pentru un metru pătrat. Totodată, cele mai scumpe ating suma de 998 euro şu sunt localizate în centrul capitalei.

Potrivit datelor bursei „Lara”, preţurile la locuinţele cu două camere au variat între 668 şi 888 de euro pe metru pătrat, la cele cu trei odăi între 595 şi 751 de euro, şi la apartamentele cu patru odăi - între 543 şi 675 euro.


Ucraina a introdus măsuri discriminatorii pentru cetăţenii Moldovei

hotnews.md » Blog Archive » Ucraina a introdus măsuri discriminatorii pentru cetăţenii Moldovei
Doar cu o zi până la includerea Moldovei şi a Ucrainei în programul “Parteneriatul Estic”, care are drept scop un nou nivel al integrării celor două ţări în Uniunea Europeană, Ucraina a introdus măsuri discriminatorii faţă de cetăţenii Moldovei, la trecerea frontierei de stat dintre cele două ţări, transmite agenţia Omega.

Guvernul de la Kiev a aprobat, la 6 mai curent, pentru 90 de ţări, inclusiv şi Moldova noi reguli de trecere a frontierei de stat. Astfel, moldovenii, care vor pleca în Ucraina urmează să confirme la vamă mijloace financiare necesare pentru aflarea acestora pe teritoriul ţării vecine, sau prezentarea documentelor speciale, care confirmă tranzitarea teritoriului Ucrainei.

În lista ţărilor “care prezintă risc de migraţiune” sunt incluse, prealabil, ţările din Africa, Asia şi America Latină, precum şi Angola, Afganistan, Zimbabwe, Congo, China şi Madagascar. Dintre ţările europene, în această listă au fost incluse doar Albania şi Moldova, iar din spaţiul CSI, în afară de ţara noastră, mai sunt menţionate Cârgâstan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Tadjikistan.

În acelaşi timp, hotărârea Guvernului ucrainean prevede că aceste reguli nu sunt valabile pentru persoanele, care locuiesc în zonele de frontieră. Totodată, prin aceeaşi decizie a fost inclus un control selectiv asupra garanţiei financiare a persoanelor străine, care vin în Ucraina din ţările care prezintă risc de migraţiune. De asemenea, prin aceeaşi hotărâre se stabileşte termen pentru dreptul de aflare pe teritoriul Ucrainei pentru persoanele străine şi apatrizi, care constituie 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile de la prima vizită.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Moldova nu a avut, până în prezent, o reacţie la această decizie a oficialităţilor ucrainene.


vendredi 10 avril 2009

Guvernarea comunistă de la Chişinău, acuzată că a înscenat protestele violente

Guvernarea comunistă de la Chişinău, acuzată că a înscenat protestele violente | Moldova | Deutsche Welle | 09.04.2009
Jurnaliştii moldoveni au obţinut imagini video în care se vede clar cum persoanele care au arborat marţi drapelul României şi al UE pe clădirea Preşedinţiei sunt ajutate de poliţişti în uniforme.


La postul de radio „Vocea Basarabiei”, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, a prezentat mai multe amănunte:



“Tinerii care au aruncat marţi primii cu pietre erau persoane vorbitoare de limbă rusă, care strigau “Unirea cu România!”, ceea ce este o absurditate. Aceştia au intrat în Preşedinţie şi au scos de acolo documente contabile. Astfel, Voronin a organizat provocarea de la Parlament şi Preşedinţie, pentru a spăla crimele, pe care le-a comis”.



Bildunterschrift: Portalul informaţional UNIMEDIA a publicat astăzi poze extrase de pe imagini video în care se vede foarte clar cum persoanele care arborau marţi drapele României şi UE pe Preşedinţia Republicii Moldova erau susţinute de poliţişti în uniforme.



Există şi alte indicii suspecte care au fost evidenţiate zilele acestea de presa de la Chişinău care arată că administraţia comunistă nu ar fi străină de provocările la violenţă de marţi din faţa Preşedinţiei şi Parlamentului. Unii observatori şi politicieni se întreabă de ce poliţia s-a retras din faţa protestatarilor, lăsându-i să devasteze clădirile... şi de ce după retragerea protestatarilor, forţele de ordine nu au asigurat paza acestora? De asemenea, este suspect faptul că cele câteva birouri din clădirea Parlamentului au fost lăsate să ardă ore înşir, pompierii intervenind abia după ce purtătorul de cuvânt al MAI, Ala Meleca, a fost sunată, în direct, în timpul unei emisiuni TV şi întrebată de ce nu intervin pompierii şi de ce poliţia nu păzeşte clădirea. Purtătorul de cuvânt al MAI a spus atunci că pompierii se află în spatele Parlamentului şi că lucrează, fapt dezminţit imediat de reporterul televiziunii care se afla la faţa locului. În acel moment angajatul MAI pur şi simplu a închis telefonul.



Logo-ul campaniei #pman pe TwitterBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Logo-ul campaniei #pman pe TwitterUn alt element suspect care poate fi probat cu imagini video: Ieri, în timp ce poliţia aresta tineri în spatele Guvernului de la Chişinău şi îi transporta undeva în afara oraşului, operatorul postului de televiziune „JurnalTV” a surprins o dubiţă care avea în faţă plăcuţă de înmatriculare cu număr moldovenesc, iar în spate – plăcuţă cu număr transnistrean. (http://www.jurnaltv.md/index.php?article=2000) Şoferul, care aştepta la volan, a rămas derutat când a fost rugat să explice ce e cu maşina lui.



De aici, firul logic duce spre o ştire difuzată astăzi dimineaţă de portalul informaţional www.life.ru despre o presupusă convorbire telefonică dintre şeful grupării separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi liderul comunist de la Chişinău, Vladimir Voronin. Potrivit acestei ştiri, Smirnov l-ar fi asigurat pe Voronin „de sprijin şi ajutor în cazul unor momente dificile”.



Potrivit aceleiaşi informaţii, în timpul protestelor o coloană de maşini cu numere transnistrene ar fi sosit la Chişinău. „Din ele au coborât, - scrie în continuare www.life.ru , - civili care s-au infiltrat în mulţime şi i-au dispersat pe manifestanţi”. Portalul rusesc reproduce declaraţia unui protestatar care spune că „oamenii veniţi din Transnistria” l-ar fi somat să urce într-o maşină cu plăcuţe transnistrene, dar a fost salvat de prieteni.



Un alt detaliu care merită luat în seamă: După protestele paşnice de luni, care au determinat autorităţile moldovene să restricţioneze accesul cetăţenilor români în Republica Moldova, mai mulţi ziarişti români au încercat să intre în Moldova tranzitând Ucraina, iar apoi - prin punctele vamale controlate de aşa-zişii grăniceri transnistreni să ajungă în Chişinău. Dar, surpriză! Ziariştii români au fost întorşi de la vama transnistreană fără explicaţii.



În acest context, singurul mesaj de felicitare cu ocazia victoriei Partidului Comuniştilor în alegerile de duminică din Republica Moldova, venit din partea preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, este demn de atenţie. La fel şi declaraţia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a condamnat acuzaţia de fraudare a alegerilor lansată de opoziţia de la Chişinău şi a lăudat guvernarea comunistă pentru faptul că a reuşit să organizeze “nişte alegeri libere”.


jeudi 9 avril 2009

Emma Nicholson: „Dar nu avem dovezi”

Emma Nicholson: Am avut un sentiment foarte puternic că au fost manipulări în alegeri, însă nu am putut demmonstra acest lucru
“Eu şi colegii mei am încercat din greu să promovez o declaraţie dură în concluziile OSCE privind alegerile din Moldova, însă aceasta a fost respinsă. De aceea îmi vine greu să confirm declaraţia de presă a OSCE, care este foarte caldă”, a declarat baronesa Emma Nicholson, parlamentar european, care a făcut parte din echipa de observatori din cadrul OSCE.

“Problema este că a fost un raprot al OSCE, iar în OSCE de sigur sunt ruşi, punctual de vedere al cărora era foarte diferit, substanţial diferit de al meu”, de exemplu, a declarat baronesa pentru BBC.


Ea a menţionat că, iniţial comuniştii aveau 35%, iar opoziţia împreună 40-45% , când am terminat numărarea voturilor pe la ora 1 dimineaţa, pe 6 aprilie, părea că comuniştii vor avea 35%, iar partidele de opoziţie împreună – 40-45 la sută.

„Însă către ora 8, cifrele erau foarte diferite. Comuniştii aveau 50%, iar partidele de opoziţie cote infime”, a spus Emma Nicholson. „Dar nu avem dovezi”, a declarat membrul Parlamentului European.

„Dacă eram eu şeful delegaţiei OSCE, aş fi fost mai atentă”, a spus Emma Nicholson.

Ea a condamnat violenţele de după alegeri, deşi a menţionat că rezultatele alegerilor sunt puse la îndoială de tânăra generaţie pe bună dreptate şi consideră că concluziile Misiunii observatorilor OSCE privin alegeriule sunt prea positive.

Baronesa a menţionat că instabilitatea din Moldova afectează stabilitatea din UE şi că UE ar trebui să îşi ia angajamentul să creeze o vecinătate stabilă şi prosperă, investind substanţial în Moldova, unde majoritatea populaţiei trăieşte în sărăcie.


Cum se vede "revolutia" din moldova prin ochii investitorilor

cum se vede "revolutia" din moldova prin ochii investitorilor
Investitorii straini privesc cu ingrijorare evenimentele din ultimele zile de la Chisinau. Mediul de afaceri din Republica Moldova risca sa isi piarda si putinii investitori, pe fondul castigarii alegerilor de comunisti si urmare a violentelor din ultimele zile, estimeaza expertii romani si moldoveni, chestionati de catre DailyBusiness.ro.
Directorul executiv al Asociatiei Investitorilor Straini din Moldova (FIA), Dinu Armasu, declara ca, urmare a mentinerii comunistilor la putere si a tensiunilor din ultimele zile, se asteapta ca efectul in mediul investitional sa fie unul puternic negativ.

"Si asa aveam probleme cu perceptia mediului investitional. Abia reusisem sa generam un climat de oarecare stabilitate, multe firme straine anuntandu-si intentiile de a intra in Moldova. In conditiile in care comunistii vor avea, practic, controlul total, ma astept la efecte negative ", spune Armasu, pentru DailyBusiness.ro.

Reprezentantul FIA, organizatie ce grupeaza investitori precum Lafarge, Raiffeisen, Metro, Orange, Ernst&Young, spune ca are deja semnale de ingrijorare din partea investititorilor straini, inclusiv din Romania.

quote Teama de instabilitate este puternica quote
Dinu Armasu, director executiv al Asociatiei Investitorilor Straini din Moldova

"Cei prezenti deja aici cunosc foarte bine situatia, au reusit sa treaca peste toate piedicile birocratice, sa se adapteze modului in care statul gestioneaza administrativ si legislativ Moldova. Majoritatea spera ca alegerile vor aduce o schimbare si ca apropierea de Uniunea Europeana va fi accelerata. Din pacate, rezultatele alegerilor, tensiunile care au urmat, toate acestea creaza o perceptie de instabilitate care va afecta cu siguranta planurile investitionale", a mai spus Dinu Armasu.

Printre cei mai importanti investitori straini in Moldova sunt Societe Generale, Lukoil, Union Fenosa, Lafarge, France Telecom, Metro, Knauf si Horizon Capital, un fond de investitii care in Moldova acopera domeniul alimentar si cel bancar.

Printre investitorii straini prezenti in Moldova, via Romania, se afla Metro Cash& Carry si Anchor Grup, dezvoltatorul centrelor comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania, care au facut in ultimii 5 ani investitii de aproximativ 100 de milioane de euro in Republica Moldova.

Metro detine trei magazine in Moldova, primul fiind deschis la sfarsitul lui 2004. Pe de alta parte, in toamna anului trecut, Anchor Grup a inaugurat primul mall din Republica Moldova printr-o investitie de 50 de milioane de euro. Shopping MallDova din Chisinau a fost construit in parteneriat cu Leogrant, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de pe piata din Moldova.

Potrivit autoritatilor, anul trecut, investitiile straine directe in economia Moldovei s-au ridicat la 815 mil.dolari, in crestere cu 43,4% fata de anul precedent.

Agentia Fitch trage semnalul de alarma

Temerile investitorilor straini prezenti in Moldova primesc o confirmare si din plan extern. Agentia de rating Fitch si-a exprimat, miercuri, ingrijorarea fata de situatia din Moldova, avertizand ca ar putea cobori ratingul Moldovei.

"Rating-ul Moldovei de B minus deja include un risc politic semnificativ, insa daca tensiunile vor fi severe, pe termen lung si cu impact asupra economiei, este de asteptat sa modificam acest calificativ", a declarat seful Fitch pentru Europa Emergenta, Edward Parker.

"Parca am mai vazut filmul asta. Moldova, in loc sa invete din exemplul Romaniei, face exact pe dos, iar impactul economic va fi unul puternic, mai cu seama ca sunt aproape dependenti de fondurile externe, de la banii UE pana la remiterile muncitorilor care lucreaza in strainatate", spune analistul economic Cristian Dinulescu.

Republica Moldova, spun, de altfel, analistii economici, trece in aceste zile prin cea mai grava criza din zbuciumata sa istorie. Moldovenii au probleme pe toate planurile - politic, administrativ, economic si social.

Alegerile parlamentare de duminica, suspectate de Opozitie ca fiind falsificate, au adus, pentru a treia oara consecutiv la putere Partidul Comunistilor.

In plan administrativ, spun analistii economici, fostul regim, reales duminica, a conservat un aparat supra-dimensionat, iar legislatia este caracterizata ca fiind extrem de stufoasa si prea putin stimulativa pentru mediul de afaceri.

Intr-o economie dependenta de resursele energetice ale Moscovei, intitativa privata este restransa, iar un sfert din populatia de 4 milioane de locuitori lucreaza in strainatate. Si asta in conditiile in care in Moldova, salariul mediu este de 230 de dolari, cel mai mic din Europa, iar produsul intern brut a fost in 2008 de 2500 de dolari pe cap de locuitor. Spre comparatie, in Romania, PIB-ul a atins anul trecut nivelul de 12.200 de dolari per locuitor.

quote Republica Moldova se afla la nivelul de dezvoltare al Romaniei de acum 10-12 ani quote
Radu Corporeanu, analist economic

In aceste conditii, rezultatul alegerilor de duminica si protestele violente ce au urmat, soldate cu devastarea sediilor Parlamentului si Presedintiei, nu fac altceva, in opinia specialistilor, decat sa atarne inca o piatra de moara la efortul Moldovei de modernizare si integrare europeana.

Armasu: Tensionarea relatiilor cu Romania va afecta mediul de afaceri

Directorul executiv al Asociatiei Investitorilor Straini din Moldova (FIA), Dinu Armasu, spune ca autoritatile de la Chisinau gresesc atunci cand tensioneaza relatiile cu Romania.

In conditiile in care Bucurestiul a sustinut Moldova in procesul de integrare europeana, introducerea vizelor pentru romani va afecta mediul de business, mai cu seama ca multe dintre afacerile straine din Moldova sunt conduse din Romania, spune reprezentantul investitorilor.

"Am avut multi investitori romani interesati sa vina in Moldova, dar de cele mai multe ori, regimul comunist i-a descurajat. Cei care au reusit totusi sa intre in Moldova inregistreaza afaceri foarte bune. Republica Moldova reprezinta un mediu investitional atractiv, insa pentru a atrage investitiile straine, are nevoie de un plan de reforme economice si legislative. Am incercat sa venim cu initiative, cu proiecte concrete, dar am fost indepartati", a declarat reprezentantul investitorilor straini din Moldova.

"S-au preferat investitiile rusesti celor occidentale", explica analistul economic Cristian Dinulescu. "Acum insa, pe fondul prabusirii Rusiei, banii vin mai greu de la Moscova, iar autoritatile moldovene, in loc sa atraga cat mai multi investitori din Romania, din UE, continua sa puna piedici de genul vizelor", a mai spus analistul.

Moldova a intrat in recesiune

Potrivit analistilor economici de peste Prut, Moldova se afla in prezent in recesiune.

"Comertul, constructiile, consumul - factori care asigurau pina nu demult cresterea economica in Republica Moldova - au intrat acum in recesiune si nu se stie cit de grava va fi scaderea. ", a declarat, pentu Moldova Azi, expertul Veaceslav Ionita, profesor la Academia de Studii Economice din Moldova. La rindul sau, analistul Anatol Cislaru, spune ca "suntem, probabil, pemuchie de cutit in ceea ce priveste situatia economica".

Potrivit reprezentantului investitorilor straini, Dinu Armasu, cel putin trei intreprinderi cu capital strain din Moldova si-au suspendat temporar productia, iar angajatii partial sunt trimisi in concedii de somaj tehnic. Cele mai afectate sectoare sunt: industria textilelor, transportatorii, companiile producatoare de materiale de constructii si retelele comerciale.

"In comunicatii, se pare ca lucrurile sunt stabile. In sectorul bancar, relativ stabile. Da, remitentele au scazut, insa, panica nu exista, nu se retrag masiv depozitele. Afacerile curente merg normal. Retailerii sunt in minus. Bunurile de consum au scazut in vanzari. Criza din Ucraina amplifica fenomenul de contrabanda", a declarat Armasu.

Intre timp, de la guvern, semnalele sunt optimiste. Premierul interimar Zinaida Greceanii a recunoscut recent, in premiera, ca economia Moldovei intampina dificultati in contextul crizei, dar ca situatia nu este atat de grava.

"Nu am spus niciodata ca nu vom fi afectati. Am spus ca mai putin ne afecteaza criza financiara, deoarece nu avem capital speculativ care sa fuga din tara si piramide financiare, care sa se prabuseasca, insa efectele crizei economice sunt resimtite, in special, in industrie", a raspuns prim-ministrul Zinaida Greceanii.

Ultima data, Republica Moldova a fost afectata de recesiune economica in 1999, cind Produsul Intern Brut a scazut cu 3,4%, dupa criza financiara din Rusia, cu care Moldova are strinse legaturi comerciale. Intre 2001 si 2008, economia a progresat cu ritmuri cuprinse intre 3 si 7,5%, iar bugetul pe acest an a fost construit pe o prognoza de crestere economica de 6%.

Cum insa Rusia a intrat in criza, Moldova, mult prea dependenta de Moscova, a urmat-o, iar imaginile recesiunii din 1999 revin din nou in amintirea oamenilor.

"Economia este in criza, iar daca viitorul guvern nu va lua masuri concrete menite sa salveze ce se mai poate salva, sa incurajeze investitiile straine, sa reformeze legislatia in asa fel incat sa permita accesul capitalului, situatia va fi extrem de grava", a conchis directorul executiv al Asociatiei Investitorilor Straini din Moldova.


vendredi 20 mars 2009

Paradox moldovenesc: criza a „afectat” corupţia!

BusinessExpert
Criza economică pare să aibă repercusiuni „paradoxale" asupra Republicii Moldova - se consideră că a fost „afectată" şi corupţia. Această afirmaţie se bazează pe percepţia proprie a unor cetăţeni, oameni de afaceri sau funcţionari şi nu, deocamdată, pe sondaje sau studii de specialitate.

O sursă avizată ne-a spus că „venitul neoficial" al angajaţilor vamali a scăzut odată cu descreşterea operaţiunilor de import-export. „Mai puţine companii se adresează după „sfaturi" şi, respectiv, se acumulează mai puţine „taxe". De fapt, mărimea „taxelor" a rămas aceeaşi, doar că numărul de „clienţi" este mult mai mic", ne-a declarat sursa citată.

Un manager din domeniu construcţiilor, care din motive uşor de înţeles, a preferat anonimatul, ne-a atras atenţia: „Uitaţi-vă la orice oficiu cadastral din Chişinău. Bate vântul pe coridoare! Pe când în urmă cu un an, erau cozi interminabile şi, respectiv, pentru urgenţă se aplica o „taxă" specială".

„Pentru tot felul de acte birocratice - extrase, înregistrări, certificate - era o cerere sporită în condiţiile „boom-ului" din construcţii. Şi atunci, când există cerere, există şi „oferta specială" a funcţionarului. Este clar, însă, că în condiţii de criză, cererea a scăzut brusc", explică managerul.

„Pentru ce să plătesc, dacă nu ştiu ce va fi mai departe?", s-a mai întrebat el, retoric, în locul potenţialului plătitor de mită pomenit în condiţii de criză.

Opinia Expertului

Mircea Eşanu: „Criza e sezonieră, mai târziu sau mai devreme ea se va încheia. Problema corupţiei va rămâne"

Din păcate, nu există sondaje sau cercetări actualizate despre fenomenul mitei care ar demonstra anumite evoluţii, de aceea afirmaţiile sunt prezumtive, spune Mircea Eşanu, secretarul Alianţei naţionale anticorupţie.

„Putem presupune că în anumite domenii se resimte criza. Poate la vamă au scăzut volumele de mituire. Nu cred, însă, că acelaşi lucru se poate raporta la achiziţiile publice sau în domeniul sănătăţii", este de părere Mircea Eşanu.

„Oricum, criza e o chestie sezonieră, mai devreme sau mai târziu aceasta se va încheia, iar problema corupţiei va rămâne. Fenomenul vine mai degrabă din sectorul public, corupţia este o disfuncţie guvernamentală, pe când criza e generată de sectorul economic", subliniază expertul.

Eugen Roşcovanu: „Criza nu este un leac pentru corupţie"

Afirmaţiile despre impactul crizei asupra mitei nu sunt lipsite de temei, crede Eugen Roşcovanu, preşedintele Asociaţiei Micului Business.

„Nu este un secret că mulţi comercianţi, atunci când îşi construiesc afacerea, îşi rezervă o sumă anumită pentru mită. Datele noastre arată că vânzările în pieţe au scăzut puternic. Evident că şi mita se dă în cantităţi mai mici", adaugă Eugen Roşcovanu.

„Există întreprinderi care de 3-4 luni nu au activitate. Şi atunci de ce să plăteşti dacă nu ai bani, nu ai activitate, de fapt nici nu ai încălcat nimic?", se întreabă preşedintele Asociaţiei Micului Business.

Potrivit dlui Roşcovanu criza „nu este un leac pentru fenomenul corupţiei". „Ne putem aştepta ca sondajele viitoare să arate un grad mai scăzut de mituire. Dar asta nu înseamnă nicidecum că s-a produs o îmbunătăţire a situaţiei", mai spune Eugen Roşcovanu.

Nicolae Bătrîncea: „Epoca de aur a corupţiei a trecut"

„Încă nici un angajat vamal nu a venit să-mi spună că a luat mită, ba mai mult, să se plângă că mita este mai mică", spune Nicolae Bătrîncea, director adjunct al Serviciului Vamal.

Oficialul afirmă că, din contra, administraţia Serviciului Vamal încearcă să convingă angajaţii „să nu se lase pradă mituirii". În acest sens a fost deschis un fond special din care sunt remuneraţi cei mai activi lucrători în domeniul descoperirii fraudelor vamale.

„Vameşii oneşti primesc prime speciale, care - de altfel - se impozitează. Deci, este mai convenabil să lucrezi cinstit şi să fii premiat, decât să estorchezi banii şi să stai cu frica în sân", explică directorul adjunct al Serviciului Vamal.

Nicolae Bătrîncea mai crede că „epoca de aur" în ceea ce priveşte corupţia în vamă a trecut demult.

„Cu siguranţă, nu mai avem astăzi cazurile de mituire din anii '90-95. Multe programe în acest sens sunt implementate cu ajutorul partenerilor europeni - se încearcă diminuarea factorului subiectiv în procedura vamală", a conchis Nicolae Bătrîncea.

Dosar Business Expert

În 2008, Republica Moldova a ocupat locul 121 din 180 de ţări conform indicelui perceperii corupţiei într-un clasament publicat de Transparency International.

Un studiu al aceleiaşi organizaţii estimează că oamenii de afaceri şi cetăţenii moldoveni au plătit pe parcursul anului 2007 mită în valoare de aproape un miliard de lei (circa 73 milioane de euro la cursul de astăzi).

În studiu se spune că aproape 40 la sută dintre cetăţenii obişnuiţi şi mai mult de jumătate dintre oamenii de afaceri chestionaţi au declarat că au dat mită. Conform celor intervievaţi, cel mai mult se plăteşte mită la instituţiile medicale, poliţieneşti, de învăţământ şi la vamă. Sumele medii oferite ca mită de oamenii de afaceri oscilează între circa 133 lei plătiţi angajaţilor birourilor de paşapoarte şi 5.700 lei daţi în instanţele de judecată.

O nouă lege cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei în Republica Moldova, aprobată la începutul anului trecut, prevede că funcţionarii publici care comit acte de corupţie vor fi concediaţi indiferent de amploarea acţiunii şi privaţi de dreptul de a mai deţine funcţii publice pentru cinci ani.

Acte de corupţie sunt considerate traficul de influenţă, luarea şi darea de mită, coruperea pasivă şi activă, primirea unor recompense ilicite.


Băncile au dat în februarie cu 300 milioane lei mai multe credite decât în ianuarie

BusinessExpert
Valoarea totală a creditelor acordate de băncile moldoveneşti în februarie a crescut cu peste 300 milioane de lei faţă de luna ianuarie, până la 1173 milioane de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Creditul în monedă naţională a crescut cu 147,6 mln lei, până la 657,9 mln lei, iar împrumuturile în valută străină recalculate în lei moldoveneşti - cu 157,1 mln lei, până la 515,7 mln lei.

Cele mai scumpe au fost creditele acordate de bănci pe o perioadă de la 6 la 12 luni, respectiv 23,29% (creditele pentru imobil pentru persoanele fizice - 28,00%, iar cele de consum 26,71%). Cea mai înaltă rată a dobânzii la împrumuturile în valută a fost la creditele oferite pe un termen de la 1 lună la 3 luni, respectiv 15,40%. Sub media per total credite acordate se află ratele la împrumuturile de peste 12 luni.

Per total creditele bancare în monedă naţională s-au ieftinit de la 23.25% în ianuarie la 22.93% în februarie, iar la împrumuturile în valută străină dobânda a crescut de la 13,20% la 14,06%.


Rezervele valutare au scăzut cu 85 milioane USD, într-o săptămână

BusinessExpert
Activele oficiale de rezervă au scăzut, în săptămâna 27 februarie-6 martie, cu 85,15 milioane de dolari SUA, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei.

Astfel, rezervele valutare s-au redus de la începutul anului cu 392,55 milioane de dolari SUA sau 23,5%, ca urmare a intervenţiilor BNM pe piaţa valutară a Moldovei sub formă de vânzări, plăţilor aferente serviciului datoriei externe a Republicii Moldova, precum şi deprecierea cursului de schimb al valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA.

La data de 6 martie 2009 activele oficiale se cifrau la 1 279.85 mln USD, faţă de 1 672.40 mln USD la situaţia din 31 decembrie 2008. Circa jumătate din activele oficiale de rezervă (660,77 mln USD) sunt păstrate în valori mobiliare, iar alte 619,04 mln USD reprezintă disponibilităţi şi plasări la termen.

Intervenţiile băncii centrale pe piaţa valutară cu vânzări au crescut, în timp ce procurările de valută au fost reduse la zero.


samedi 14 mars 2009

Se deschide cursa maritimă Giurgiuleşti– Istambul–Giurgiuleşti

INFO-PRIM-NEO
2009-03-14/11:39 Cursa maritimă Giurgiuleşti– Istambul–Giurgiuleşti va fi deschisă la 17 martie. Anunţul a fost făcut de operatorul Portului de pasageri Giurgiuleşti – întreprinderea de stat „Portul Fluvial Ungheni”, transmite Info-Prim Neo cu referire la căpitănia portului Giurgiuleşti din cadrul Agenţiei Transporturi.

Cursa maritimă va fi efectuată cu o nava de pasageri „Prinţesa Elena”, cu o capacitate de îmbarcare de 145 de persoane. Călătoria include trecerea pe mare, timp de 32 de ore şi staţionarea de 2 zile în Istambul, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Transporturi.

Pasagerii deja pot procura bilete pentru cursa maritimă la casele de vânzări din port. Ei pot opta pentru cabine de 2 locuri, 3 locuri (familiale), 4 locuri şi de clasa lux.

Costul biletului include trecerea pe mare tur-retur, hrană de trei ori pe zi la bordul navei în timpul călătoriei şi staţionării în Istambul, cazarea la bordul navei în timpul staţionării în Istambul, transportarea gratuită a 60 kg bagaj de mână.


jeudi 12 mars 2009

ONU prognozează reducerea populaţiei în Moldova cu 10% în următorii 40 de ani

ONU prognozează reducerea populaţiei în Moldova cu 10% în următorii 40 de ani
În perioada 2010-2050 în 45 de ţări ale lumii, printre care Belarusul, Bulgaria, Georgia, Germania, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, Rusia, România şi Ucraina numărul populaţiei va scădea cu 10%, se arată în raportul „Prognoze privind populaţia lumii 2008”, dat publicităţii miercuri, de ONU. Autorii raportului recomandă acestor state să soluţioneze această situaţie din contul migranţilor.

În raport se menţionează că durata medie a vieţii în lume a crescut pe parcursul ultimilor decenii, însă în ţările din Europa de Est acest indicator se mişcorează - de la 69,6 în anii 1965-1970 până la 69,2 în 2005-2010. „În pofida unor ameliorări ale acestui indicator la finele anilor 90, în prezent în Moldova, Rusia şi Ucraina se atestă cel mai jos nivel al speranţei de viaţă printre ţările în curs de dezvoltare – mai puţin de 70 de ani”, se arată în raport. Durata medie de viaţă în ţările Europei Occidentale este cu 10 ani mai mare.

Potrivit raportului, către anul 2050 populaţia lumii se va majora cu 2,3 mlrd. oameni şi va tinge 9,1 mlrd. oameni.

Majorarea numărului populaţiei va avea loc din contul ţărilor în curs de dezvoltare. Astfel, în 31 de ţări în curs de dezvoltare numărul populaţiei se va dubla, iar în Afganistan, Somali, Uganda, Niger şi Burkina Faso numărul populaţiei va creşte cu 150%.


În 2009, Portul Giurgiuleşti îşi va dubla transportarea petrolului

Tu scrii ştirile UNIMEDIA
În anul curent, importurile de produse petroliere pe teritoriul terminalului petrolier a Portului Internaţional Liber "Giurgiuleşti” vor fi dublate şi vor depăşi cantitatea de 30 mii tone. Totodată, anunţăm că în anul 2008 importul producţiei petrolieră a fost de 15 mii tone. Potrivit datelor Ministerului Econimiei şi Comerţului, volumul total al investiţiilor în Portul Internaţional, pe întreaga perioadă de activitate a acestuia, a constituit 37,6 mil. dolari SUA.

Acordul de investiţii „Cu privire la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti", prevede şi darea în exploatare pe teritoriul Republicii Moldova a 50 de staţii de alimentare cu combustibil (SAC). La moment, au fost date în exploatare 27 SAC (mun. Chişinău - 5, Bălţi - 3, Sîngerei - 2, Cimişlia - 1, Leova - 1, Taraclia - 1, Cahul - 1, Ungheni - 1, Orhei - 1, etc).

Amintim că Terminalul este prevăzut pentru o circulaţie a mărfurilor de 2 mln. tone pe an.


samedi 7 mars 2009

Simulare sumbră: dacă criza se agravează, rămânem fără rezerve

BusinessExpert
Fondul Monetar Internaţional anticipează că rezervele valutare ale Republicii Moldova vor scădea, în acest an, cu 614 milioane de dolari. Această prognoză se conţine în studiul FMI "Consecinţele crizei financiare mondiale pentru ţările sărace".

Experţii Fondului au simulat şi un model mai sumbru pentru Republica Moldova - în cazul în care remitenţele, exporturile şi investiţiile străine vor cădea brusc, atunci rezervele valutare ale ţării s-ar putea diminua cu peste 1 miliard şi 300 de milioane de dolari. Conform acestui scenariu, economia ţării va intra în recesiune, iar scăderea ar putea atinge 4,5% în 2009.

Trebuie de menţionat, însă, că acesta este un „exerciţiu pur matematic", iar prognozele Fondului nu sunt atât de pesimiste - acest scenariu este posibil doar în condiţiile în care criza va lua, probabil, cea mai gravă formă.

Rezervele valutare ale Republicii Moldova erau, la 21 februarie, în valoare de 1,397 miliarde de dolari faţă de 1,672 miliarde, la începutul anului curent. Recordul istoric în materie de rezerve a fost consemnat în septembrie 2008 - circa 1,8 miliarde de dolari.


mardi 24 février 2009

BNM sustine ca nu exista motive pentru agiotaj in legatura cu piata valutara

BNM sustine ca nu exista motive pentru agiotaj in legatura cu piata valutara - Moldova Azi
Chisinau, 24 februarie ( INFOTAG ). Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, intr-un comunicat al BNM se mentioneaza ca fluctuatiile cursului de schimb al leului moldovenesc sint influentate de mai multi factori, inclusiv de fluxul net de valuta straina inregistrat prin intermediul bancilor licentiate ale Republicii Moldova, iar "acesta este zilnic monitorizat de catre BNM si actualmente nu denota schimbari majore, care ar fi putut sa provoace o depreciere semnificativa a cursului de schimb al leului moldovenesc fata de dolarul SUA".

Conform datelor operative disponibile la BNM, fluxul net de valuta straina pe parcursul lunii ianuarie 2009 s-a cifrat la minus $67,4 mil, fiind cu $12,3 mil mai mic decit fluxul net de valuta straina inregistrat in ianuarie 2008 (-$79,7 mil). Pe parcursul perioadei 1-21 februarie 2009 fluxul net de valuta straina a constituit minus $3,2 mil, fiind nesemnificativ comparativ cu cel consemnat pe parcursul lunii februarie 2008 (-$112,1 mil).

BNM atrage atentie asupra faptului ca fluxul net de valuta straina are un caracter sezonier. "Astfel, primul trimestru al anului, de regula, se caracterizeaza prin majorarea platilor pentru resurse energetice, pe de o parte, si temperarea ritmului de crestere a remiterilor, pe de alta parte. Un alt factor cu impact asupra evolutiei cursului de schimb al leului moldovenesc sint asteptarile populatiei. Acest aspect psihologic al opiniei publice este alimentat actualmente de declaratiile neintemeiate ale analistilor economici ce provoaca panica si agiotaj", se spune in documentul citat. BNM afirma ca, in conditiile mentinerii unui regim al cursului valutar flotant, intervine pe piata valutara interna pentru a atenua fluctuatiile excesive ale acestuia din urma.

"Astfel, in cazul unui deficit de valuta straina, care poate sa implice o depreciere semnificativa a cursului leului, BNM vinde lichiditati pe piata valutara interna si viceversa. In prezent, BNM dispune de rezerve valutare suficiente, care acopera mai mult de 3 luni de import de marfuri si servicii, pentru a satisface cererea temporara de lichiditati de valuta straina si va utiliza toate instrumentele disponibile, pentru a preintimpina fluctuatiile excesive ale cursului de schimb al leului moldovenesc fata de dolarul SUA", se spune in comunicat.

BNM mai atrage atentie asupra faptului ca bancile licentiate din Republica Moldova "dispun de lichiditati suficiente in valuta straina, care la situatia din 20 februarie 2009 s-au majorat cu $54 mil. comparativ cu finele anului 2008 si permit satisfacerea cererii de valuta pe piata interna".

GUVERNUL ESTE INGRIJORAT DE DINAMICA NEGATIVA A PRETURILOR PRODUCATORILOR LA MARFURI SI SERVICII

Chisinau, 24 februarie ( INFOTAG ). La sfirsitul lunii februarie in Moldova va fi inregistrata deflatia. Aceasta este prognoza unuia din membrii guvernului expusa in dialogul cu reporterul INFOTAG.

El a spus ca acest fapt provoaca alarma si la guvern, deoarece acest lucru arata dinamica negativa a preturilor la marfuri si servicii. "Insisi producatorii micsoreaza pretul la produse, solutionind astfel problema lichiditatii cu care se confrunta ei", a mentionat acesta.

Interlocutorul agentiei a atras atentia ca la moment nimeni nu incearca sa acuze guvernul de irealitatea proceselor de deflatie, un fapt evident pentru multi oameni.

Expertii, a caror opinie au cunoscut-o reporterii INFOTAG, spun ca situatia cind producatorii insisi reduc preturile la produse semnaleaza primele aparitii ale crizei.

"Primul simptom este reducerea intensa a consumului, din care cauza producatorii nu pot sa-si vinda produsul in volumele anterioare", spune expertul, precizind ca o situatie similara se inregistreaza si pe pietele multor tari.

Mentinerea acestei situatii se reflecta negativ asupra operatiunilor de export-import ale Moldovei, ceea ce, in consecinta, ar putea afecta negativ capitolul veniturilor in bugetul de stat.

Reprezentantul guvernului a spus ca in situatia dificila in legatura cu criza financiara mondiala si cu criza economica, cabinetul de ministri si Banca Nationala a Moldovei pledeaza categoric impotriva introducerii "masurilor de restrictii sau interdictii".

"Toate deciziile luate vor fi dictate de oportunitatea economica. Moldova a rezistat consecintelor crizei financiare cu demnitate, iar criza economica imediata deja ne afecteaza", a conchis sursa citata.


vendredi 20 février 2009

Moldova ocupa locul 83 dupa nivelul de prosperitate

Moldova ocupa locul 83 dupa nivelul de prosperitate
Republica Moldova se plaseaza pe locul 83 din 104 tari in clasamentul Prosperitati Globale 2008 (Legatum Prosperity Index 2008), realizat de Legatum Institute, care este o agentie de consultanta cu sediul in Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Potrivit clasamentului, Moldova a inregistrat rezultate bune la capitolul educatie (+9 puncte), antreprenoriat (+6), export (+6), somaj (+6). Totodata, deficientele sunt atestate in domeniul sanatate (-27), viata in familie (-19), clima (-19), investitii straine (-18), mediu social (-16), oportunitati echitabile (-15), motivatii comerciale (-10), buna guvernare (-10), cresterea investitiilor capitale (-7), ninivelul salariilor (-9), s.a.

Republica Moldova este surclasata de tari precum Botwana (45), Namibia (55), Sri Lanca (60), Liban (79), Vieetnam (80) si Honduras (82). Moldova a mai fost devansat de Romania (locul 47), Ucraina (68) si Rusia (57). In acelasi timp, Moldova este urmata de tari ca Pakistan, Ghana, Nicaragua, Nigeria, Nepal, Zimbabwe si Yemen.

Cele mai bine clasate sunt Australia, Austria, Finlanda, Germania, Singapore, SUA, Elvetia, Hong Kong, Danemarca, Noua Zeelanda si Olanda, in timp ce la polul opus sunt Yemen, Zambia, Mali, Republica Central Africana, Tanzania, Zimbabwe, Nepal, Mozambic si Kenia.


jeudi 12 février 2009

Chisinaul este lider mondial la rentabilitatea darii in locatiune a apartamentelor

Chisinaul este lider mondial la rentabilitatea darii in locatiune a apartamentelor - Moldova Azi
Portalul informativ analitic in domeniul imobilelor "Global Property Guide" (GPG) a numit Chisinaul lider la rentabilitatea inchirierii locuintei si este orasul numarul 100 dupa nivelul pretului acesteia.
INFOTAG, 12 februarie 2009, 17:30

Chisinau, 12 februarie ( INFOTAG ). In raitingul publicat de GPG al celor mai scumpe locuinte din lume in 2009, citat de INFOTAG, lista prezinta 112 orase, in general, capitale. Calculul a fost efectuat in baza costului apartamentelor in centrul orasului cu o suprafata nu mai mica de 120 metri patrati.

Pentru Chisinau pretul mediu pentru 1 m.p. de locuinta a fost determinat la $1,316 mii, fapt ce a plasat orasul pe locul 100 din clasament intre Kuala-Lampur (Malaesia) si Scopje (Macedonia).

Cel mai scump oras cu pretul de la $45 mii pentru 1 m.p. a fost declarat Monte-Carlo (Monaco). Pe locul doi s-a clasat Moscova - $20,85 mii, iar pe trei - Londra cu $20,76 mii.

Cele mai ieftine locuinte sint in Cairo (Egipt) - $574 pentru 1 m.p., Bangalor (India) - $657 si Conceptione (Chile) - $669.

Analistii GPG au stabilit ca in majoritatea cazurilor rentabilitatea medie a darii in locatiune in lume nu depaseste 5%, insa la Chisinau aceasta este cea mai mare - 14,17%. Dupa capitala Moldovei urmeaza Cairo (Egipt) - 12% si Jakarta (Indonezia) - 11,27%.


Străinii pun banii la păstrare în băncile moldoveneşti

Blog Archive » Străinii pun banii la păstrare în băncile moldoveneşti
Depozitele străinilor (nerezidenţilor) în băncile moldoveneşti au crescut, în anul 2008, în valoare netă cu 55,9 milioane de dolari SUA, potrivit ultimului raport trimestrial al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Ratele înalte ale dobânzii oferite de băncile din RM, până la 23-24% în lei moldoveneşti şi 13-15% în valută străină, au fost unele din cele mai atractive din regiune. Atraşi de profitul înalt pe depozitele bancare, cetăţenii străini, au adus în Republica Moldova direct sau prin intermediari, sume importante pe care le-au convertit în lei moldoveneşti şi le-au depus la bancă, în fond pe un termen de 6-12 luni, transmite Businessexpert.md. Unii economişti au declarat că ponderea depunerilor nerezidenţilor în totalul depozitelor în băncile moldoveneşti se ridică la 25-30 la sută, cifră contestată de oficiali ai Băncii Naţionale. Potrivit datelor BNM, la situaţia de la 31 ianuarie 2009 cota depozitelor constituite de nerezidenţi era de 8,5 la sută din totalul depunerilor rezidenţilor şi nerezidenţilor.

Anterior guvernatorul Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, a declarat că BNM este la curent cu faptul că străinii aduc bani în Republica Moldova pentru ai depune în băncile comerciale, însă numărul lor este mic şi pot fi monitorizaţi. „Sunt foarte puţini. Noi urmărim acest lucru şi nu vedem careva probleme”, a declarat guvernatorul BNM. Potrivit acestuia, străinii care depun banii în bănci ar trebui „să aibă teamă”, pentru că „astăzi poţi câştiga, profitând de dobânzile înalte pe care le oferă băncile, iar mâine poţi pierde. Este şi riscul băncii”.

În 2007 depozitele nerezidenţilor s-au mărit în valoare netă (diferenţa între depozite şi retrageri după expirarea scadenţei - n.r.) cu 60,56 milioane de dolari SUA, iar în 2006 - cu 53,32 milioane, mai arată raportul BNM.

Depozitele cu dobândă, constituite de persoanele juridice şi fizica în băncile moldoveneşti în 2008, s-a majorat cu 21,95% şi au atins nivelul de 24,7 miliarde de lei (circa 2,4 miliarde de dolari SUA).


mercredi 11 février 2009

PIB-ul Moldovei in 2008 a crescut cu 7,2 la suta

PIB-ul Moldovei in 2008 a crescut cu 7,2 la suta
Produsul Intern Brut (PIB) al Moldovei in anul 2008 a constituit in preturi curente 62 mlrd 840 mln lei (5,9 mlrd USD), inregistrand o crestere de 7,2 la suta comparativ cu anul precedent.

Potrivit datelor Biroului National de Statistica, valoarea adaugata neta produsa in sectorul marfurilor in 2008 s-a majorat cu 14,7 la suta comparativ cu 2007. Cresterea a fost conditionata de majorarea valorii adaugate in agricultura cu 35,2 la suta.

In industrie valoarea adaugata neta s-a majorat cu 0,3 la suta, in sfera serviciilor – cu 3,8 la suta. Impozitele pe produse si import in 2008 s-au majorat cu 9,2 la suta comparativ cu 2007.

Cresterea PIB-ului s-a datorat in mare parte cresterii consumului final cu 4,6 la suta, ceea ce a asigurat o crestere reala de 5,2 la suta.


mardi 3 février 2009

Numarul locuintelor construite in 2008 a crescut cu 11,7% - theNews.md

Numarul locuintelor construite in 2008 a crescut cu 11,7% - theNews.md
Numarul locuintelor construite pe parcursul anului 2008 in Republica Moldova a crescut cu 11,7 la suta, comparativ cu anul 2007. Din contul tuturor surselor de finantare au fost date in folosinta 6152 apartamente cu suprafata totala de 623,2 mii m2, ceea ce a constituit 111,7% fata de perioada respectiva a anului precedent.

Constructia de locuinte a fost realizata, in principal, de agentii economici din sectorul nestatal ale economiei nationale, constituind 82,5% din volumul total al caselor de locuit date in folosinta.

Din contul mijloacelor proprii ale populatiei in anul 2008 au fost date in folosinta 2151 case de locuit individuale cu suprafata totala de 303,5 mii m.p., constituind 48,7% din volumul total al locuintelor date in folosinta in total pe tara (fiind in scadere cu 9,6 % fata de 2007) si 93,4% fata de 2007.

Pe medii de rezidenta, in 2008, cea mai mare pondere a locuintelor (86,3% din total) au fost date in folosinta in mediul urban. Comparativ cu 2007 acest volum s-a majorat cu 3,1 la suta.

Distributia in profil regional arata ca cel mai mare volum al constructiilor de locuinte s-a inregistrat in Chisinau, unde au fost date in folosinta 496,3 mii m.p. de suprafata totala a caselor de locuit, ceea ce a constituit 79,6% din volumul total al locuintelor date in folosinta in total pe tara sau in crestere cu 10 la suta fata de 2007.

lundi 26 janvier 2009

La Chişinău, în ianuarie curent, numărul şomerilor a crescut de 4 (!) ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

hotnews.md » Blog Archive » La Chişinău, în ianuarie curent, numărul şomerilor a crescut de 4 (!) ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Cererile de intrare în şomaj adresate Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Chişinău au crescut de patru ori în ianuarie în raport cu perioada de referinţă a anului trecut.

Creşterea se explică prin necesitatea locuitorilor capitalei de a justifica obţinerea compensaţiilor pentru agentul termic, care se acordă doar sub nivelul de 1450 de lei al veniturilor lunare.

Directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Chişinău, Ala Şupac, susţine că doar pe parcursul lunii ianuarie au fost înregistraţi oficial 648 de şomeri, iar numărul solicitanţilor în prima lună a anului deja a depăşit două mii. Şupac crede că majoritatea cetăţenilor care solicită asistenţa Agenţiei au nevoie de un act justificativ pentru a beneficia de compensaţii la căldură, deşi de multe ori activează fără un contract de muncă legal.

În capitală au fost depuse 8200 de dosare pentru acordarea compensaţiilor la căldură, 6 mii dintre care au fost transmise comisiilor din cadrul preturilor, iar 3300 sunt deja la evidenţa ÎM „Infocom”, transmite HotNews.md cu referinţă la DECA-press.

Ambasada Italiei in Republica Moldova incepe sa presteze servicii consulare

Ambasada Italiei in Republica Moldova incepe sa presteze servicii consulare - Moldova Azi
Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene anunta ca a primit o nota verbala din partea Ambasadei Italiei la Chisinau in care se comunica ca din 28 ianuarie isi incepe activitatea Serviciul Consular pentru eliberarea vizelor, informeaza DECA-press.

Beneficiarii care au fixat deja o intalnire la Ambasada Italiei la
Bucuresti pentru 28 ianuarie si datele succesive sunt invitati sa se
prezinte la Oficiul Consular al Ambasadei Italiei la Chisinau din str.
Vlaicu Parcalab, n. 63 incepand cu orele 8.30 la datele deja fixate.


Beneficiarii care vor prezenta cereri pentru fixarea audientelor
incepand cu 28 ianuarie o pot face zilnic de la 09.00 pana la 13.00 si
de la 14.00 pana la 17.00 la numarul de telefon 01505 care poate fi
format numai de la un telefon fix.


Oficiul Vize va putea fi contactat, de asemenea, la numarul de telefon 201996, precizeaza Ambasada Italiei la Chisinau.


jeudi 22 janvier 2009

Chisinaul, pe locul locul doi la randamentele din chirii

Chisinaul, pe locul locul doi la randamentele din chirii Imobil Expert
Chişinăul ocupă locul doi din cee 115 de ţări ale lumii, în ceea ce priveşte randamentul brut anual obţinut din chirie, cu 14,36%, potrivit unui clasament realizat de compania de consultanţă imobiliară şi de investiţii Global Property Guide (GPG). Republica Moldova este considerată ţara cu cele mai spectaculoase randamente din chirii, fiind devansată doar de insula Tahiti (15%).

Clasamentul se bazează pe chiria obţinută pe un apartament mediu de 120 de metri pătraţi, amplasat fie în capitala ţării, fie in marile oraşe.

Pentru comparaţie, România (Bucureşti) ocupă locul 29 cu 8,17%, Ucraina (Kiev) - locul 22 cu 9,09%, Belgia (Bruxelles) - 40 cu 7,53%, Rusia (Moscova) - locul 71 cu o rentabilitate de 5,23%.

Potrivit aceleiaşi publicaţii, Chişinăul se situează pe locul 78 după mărimea chiriei pentru un apartament cu 120 metru pătrat - 1 915 dolari SUA, pe locul 23 după mărimea taxelor la cumpărarea-vânzarea apartamentelor - 30,62% şi pe locul 42 după rata efectivă a rentei - 10%.

La capitolul taxe platite pe chirii, Elvetia se afla pe primul loc, cu un impozit pe chirie de 48,6%,iar pe ultimul loc sunt Cipru şi Letonia, cu un nivel de impozitare zero. În acest caz, clasamentul s-a bazat pe impozitele aplicate unei chirii medii de 1.500 de euro/dolari pe lună.

Dorin Chirtoacă, i-a solicitat Cristian Diaconescu, să faciliteze obţinerea cetăţeniei române

Tu scrii ştirile UNIMEDIA
Primarul mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, a solicitat ministrului de externe al României, Cristian Diaconescu, să faciliteze obţinerea cetăţeniei române pentru cetăţenii Republicii Moldova în cadrul unei întâlniri bilaterale din 22 ianuarie 2009. Oficialii au mai discutat despre oportunităţile de obţinere a fondurilor europene pentru proiecte iniţiate de către mun. Chişinău, pentru care Diaconescu a promis să ofere sprijinul diplomatic necesar.

Moldova se afla pe locul cinci in clasamentul Indicelui Mondial al Sanatatii Financiare

The Banker: Moldova bate SUA in clasamentul financiar - theNews.md
Potrivit noului model de risc financiar al publicatiei The Banker, Moldova, Chile, Bolivia si Peru sint mai putin supuse riscului de a fi afectate de actuala criza financiara decit SUA, Marea Britanie sau Japonia. Revista a analizat riscurile financiare in 142 de state ale lumii, comunica MOLDPRES.

Marea surpriza e ca Moldova - o tara mica din estul Europei cu un produs intern brut pe cap de locuitor de doar 1,830 dolari - se afla pe locul cinci in clasamentul Indicelui Mondial al Sanatatii Financiare. Moldova are datorii foarte mici - 763 dolari pe cap de locuitor, in comparatie cu Ucraina, care are 171 000 dolari pe cap de locuitor, iar bancile din Moldova au un coeficient inalt al raportului dintre capitalul bancar si activele acestora - peste 17 %, precum si un nivel redus de creditare.

Potrivit Bancii Mondiale, bancile din Moldova au acordat imprumuturi in valoare de doar 35 % din PIB, in comparatie cu SUA, unde imprumuturile bancare interne au atins niveluri de 230 % din PIB. Moldova plateste doar 2,8 % din veniturile sectorului public pentru deservirea datoriilor guvernului, pe cand Italia, de exemplu, cheltuie 11,9 % din veniturile guvernului pentru plata dobinzilor.


Sursa: http://www.thebanker.com/news/fullstory.php/aid/6374/Risers__and_fallers.html

mardi 20 janvier 2009

hotnews.md » Blog Archive » Manifestăre in-memoriam Grigore Vieru la Piteşti, România
Manifestăre in-memoriam Grigore Vieru la Piteşti, România
20 Ianuarie 2009, 10:25

Peste o sută de persoane au participat, aseară, la Piteşti, la o manifestare organizată în memoria poetului Grigore Vieru, transmite HotNews.md cu referinţă la Evenimentul Zilei.

“Este un mare poet al României, legat de Piteştiul nostru prin faptul că nora dânsului este de la noi din oraş. A plecat un mare român, iar noi ne-am adunat în acest moment trist la monumentul altor doi luptători pentru România, soţii Teodorovici. Sunt eroii noştri, care trebuie cinstiţi cum se cuvine, iar credinţa mea este că ei sunt intraţi definitiv în conştiinţa românească”, a declarat Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti.

Poetul Grigore Vieru va fi înmormântat astăzi la cimitirul central din strada Armeană din Chişinău.