lundi 26 avril 2010

Locuitorii din Transnistria nu au încredere în organele de drept moldoveneşti

Locuitorii din Transnistria nu au încredere în organele de drept moldoveneşti | Ultima oră
Deciziile judecătoreşti emise de instanţele din Transnistria, în special cele care se referă la privarea de libertate a persoanelor din regiunea din stânga Nistrului sunt ilegale şi urmează a fi imediat declarate către autorităţile constituţionale din R. Moldova. La această concluzie au ajuns invitaţii Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, care au discutat astăzi pe tema-accesul cetăţenilor din Transnistria la o justiţie corectă.

Invitaţii speciali ai Clubului la şedinţa din 23 aprilie au fost Ion Stăvilă, şeful Biroului pentru reintegrare din cadrul Cancelariei de Stat, Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex, Ion Tcaci, procurorul municipiului Bender (Tighina) şi Valentina Bradu, procurorul raionului Dubăsari.

„În regiunea din stânga Nistrului oamenii sunt foarte uşor arestaţi, pe motive de trădare a patriei”, a spus la începutul şedinţei preşedintele Centrului de Investigaţie, Cornelia Cozonac. Din acest motiv, este foarte important să se poarte discuţii ce ţine de siguranţa unei persoane în regiunea transnistreană, a adăugat ea.

Aşa numitele „instanţe de judecată” şi „organele de drept” din Transnistria sunt ilegale şi nu pot înfăptui justiţia deoarece au fost create de structuri ilegale şi anticonstituţionale. Dar, locuitorii din stânga Nistrului apelează la acestea deoarece organele de drept ale R. Moldova refuză să examineze cazurile cetăţenilor din Transnistria.

Procurorul Valentina Bradu a mărturisit că, însăşi reprezentanţii organelor de drept au nevoie de protecţie şi ajutor, pentru că „miliţienii transnistreni se simt stăpâni în zona separatistă şi îşi permit să facă anumite abuzuri”. „Cazurile, în care sunt implicate persoanele din stânga Nistrului sunt de regulă suspendate şi pot fi reluate numai când se va reintegra ţara”, este de părere Bradu.

În general, comisariate de Poliţie teritoriale nu există în regiunea transnistreană, cu excepţia municipiului Tighina şi raionul Dubăsari, activitatea cărorar oricum este zădărnicită de acţiunile structurilor de forţă din regiune, constatează asociaţia Promo-LEX.

În acest sens, procurorul din Bender, Ion Tcaci spune că autorităţile separatiste fac tot ce le stă în puteri ca cetăţenii să nu afle că în oraşul Bender există Procuratura şi Comisariat de Poliţie al R. Moldova. „Drapelele RM sunt mereu rupte, plăcuţele cu denumirea organelor de ordine sunt nimicite” spune el.

În lipsa unei prese independente şi a organizaţiilor locale capabile să monitorizeze şi/sau să promoveze drepturile omului, în lipsa accesului liber al reprezentanţilor comunităţii internaţionale şi ai societăţii civile din Moldova, drepturile oamenilor din Transnistria sunt mereu încălcate.

Biroul pentru reintegrare din cadrul Cancelariei de Stat nu poate impune organele de ordine să lucreze în regiunea separatistă. „Noi trimitem scrisori partenerilor noştri extern unde descriem pe scurt situaţia, îi solicităm să intervină. Dar din 10 adresări, trimise pe parcursul ultimei luni aşa zisului ministru de externe, Vladimir Iastrebceak, am primit doar un singur răspuns”, relatează şeful Biroului de Reintegrarea, Ion Stăvilă.

În concluzie, Ion Manole, a spus că locuitorii din regiunea transnistreană îşi pierd încrederea definitiv în capacitatea organelor de drept din dreapta Nistrului.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire