mercredi 17 février 2010

BERD prognozează o creştere a PIB în Moldova de 4%

BERD prognozează o creştere a PIB în Moldova de 4% - Radio Free Europe/Radio Liberty © 2010
Linie de creditare BERD de 20 de milioane de euro pentru finanţarea unor proiecte din Moldova în domeniul energiei regenerabile
Şeful reprezentanţei de la Chişinău a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pe scurt BERD, este optimis că economia moldoveană va creşte anul acesta peste aşteptări, iar leul va rămâne stabil. Libor Krkoska a declarat Europei Libere că economia se va extinde cu aproximativ 4 la sută. Creşterea se va datora mai ales fluxului masiv de bani din străinătate sub formă de ajutoare, credite şi investiţii.

Banii promişi Moldovei de donatorii externi, organismele financiare internaţionale şi investitori vor ajunge în economia moldoveană anul acesta indiferent dacă vor avea sau nu loc alegeri anticipate, crede Libor Krkoska, reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare la Chişinău: „Sprijinul internaţional pentru Moldova nu depinde de faptul dacă un an anume este an electoral sau nu. Este o practică europeană curentă să aibă loc alegeri frecvent. Anul trecut a fost totuşi unul special în Moldova, când au avut loc alegeri generale de două ori, la un răstimp de câteva luni, iar guvernul şi Parlamentul nu au funcţionat pentru a lua decizii. S-au concentrat mai curând pe chestiuni interne decât pe negocierea unor reforme adeseori complicate din punct de vedere politic”.

Dar aşa cum noul guvern a încheiat deja negocierile cu principalul creditor, Fondul Monetar Internaţional, Libor Krkoska nu vede alte obstacole. El spune că Moldova va începe să primească atât fonduri din partea FMI, din creditul de peste 500 de milioane de dolari, cât şi din donaţii multilaterale şi bilaterale. Aşa încât, în partea a doua a anului mai ales, se vor face investiţii semnificative în infrastructură, ceea ce va relansa economia.

Potrivit estimărilor făcute de BERD, economia Moldovei, puternic lovită de recesiune anul trecut, când a scăzut cu aproape 8 la sută, va înregistra în 2010 o creştere de 4 la sută. Însuşi guvernul, precum şi Fondul Monetar Internaţional au făcut stimări mai puţin optimiste. Dar reprezentantul BERD vede deja o înviorare a economiei, în comparaţie cu perioada cea mai dificilă a crizei economice, înregistrată în prima parte a anului trecut.

Nu numai că băncile sunt mai dornice acum să finanţeze proiecte noi, spune Libor Krkoska, dar şi companiile din economia reală sunt mai decise să ia împrumuturi pentru a face investiţii noi, nu doar pentru a-şi refinanţa vechile datorii. Spre deosebire de alte instituţii financiare internaţionale, BERD se află în strâns contact cu sectorul real al economiei. Această bancă, spune reprezentantul ei la Chişinău, nu are scopul sa ofere credite ieftine ţărilor în dificultate.

Aproape ca orice altă bancă obişnuită, ea investeşte în diferite proiecte ale unor companii private, urmărind să obţină profituri. Cu deosebirea că, de multe ori, foloseşte ca intermediari băncile comerciale locale, ajutîndu-le să-şi îmbunătăţească activitatea şi să evite creditele neperformante. De asemenea, BERD se orientează mai ales către regiunile şi domeniile unde există un deficit de creditare.

Săptămâna aceasta Banca a anunţat că a deschis o linie de creditare de 20 de milioane de euro pentru finanţarea unor proiecte din Moldova în domeniul energiei regenerabile. Scopul proiectului este să ajute companiile moldoveneşti să-şi micşoreze consumul de energie pe calea modernizării sistemelor de distribuţie a căldurii, instalării contoarelor sau izolării termice a clădirilor.

Un motiv pentru care în Moldova sunt importante proiectele menite să reducă pierderile de energie este acela că cea mai mare parte a energiei, gaze sau curent electric, este importată, spune Libor Krkoska. De asemenea, astfel de investiţii sunt mai simplu de făcut în vremuri de criză, pentru că au ca efect diminuarea costurilor, nu extinderea afacerilor.

Dacă sunt reuşite, BERD estimează că aceste proiecte vor duce la economisirea timp de un an a unei cantităţi de energie echivalentă cu 2.3 milioane de metri cubi de gaze importate – este vorba de mai puţin de o miime din volumul de gaze importate de Moldova într-un an– o părticică infimă la scara întregii ţări, dar o economie importantă la scara micilor întreprinderi.

Anul trecut, BERD a făcut investiţii în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro în Moldova, fie prin intermediul băncilor locale, fie prin credite acordate direct companiilor din economia reală. Dar a trebuit să amâne proiecte în sectorul public, ca reabilitarea apeductelor din oraşele din provincie, pentru care ar fi avut nevoie de aprobări din partea autorităţilor locale şi centrale. Banca Europeană Pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare planifică să reia proiectele anul acesta. În total, BERD planifică să investească până la sfârşitul anului în Moldova în jur de 100 de milioane de euro în cel puţin 10 proiecte noi.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire