skip to main |
skip to sidebar
OMEGA: Moldova a fost recunoscută drept lider la exportul de nuciRepublica Moldova este unul din liderii de pe piaţa europeană şi cea internaţională la exportul de nuci, potrivit Centrului Comercial Internaţional de la Geneva. Anual, Moldova exportă 9 mii tone de nuci, după acest indicator cedând locul doar Statelor Unite ale Americii, Mexicului şi Chinei.
La moment, nucii ocupă o suprafaţă de 5 mii de hectare din teritoriul RM, iar aceste plantaţii se extind continuu datorită înfiinţării livezilor industriale. Consecutiv, Programul naţional al dezvoltării cultivării nucului prevede extinderea suprafeţelor de plantaţii nucifere până la 14,5 mii de hectare către anul 2012. În aceste scopuri, sunt subvenţionate de la bugetul de stat în proporţie de aproape 50% atât cheltuielile pentru cultivarea materialului săditor, inclusiv de nuc altoit, cât şi lucrările de înfiinţare a livezilor industriale.
Anul trecut, Republica Moldova a exportat 8,1 mii tone de nuci în peste 30 de ţări ale lumii, cu o valoare totală de 41,4 milioane dolari SUA. Majoritatea exporturilor de nuci au fost efectuate în lunile noiembrie - decembrie. Cei mai mari importatori de nuci moldoveneşti sunt Franţa, Turcia, Austria, Grecia şi Germania.
Totuşi, potrivit datelor Departamentului Vamal din Republica Moldova, volumul total al exporturilor de nuci din 2008 s-a redus cu 17% în comparaţie cu anul 2007 ca rezultat al reducerii productivităţii plantaţiilor, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din 2007-2008.
OMEGA: Suprafeţele de cultivare a producţiei ecologice pure vor fi extinse de trei ori în următorii patru aniAutorităţile centrale intenţionează să extindă, în următorii patru ani, de trei ori suprafaţa de cultivare a producţiei ecologice pure. Actualmente, producătorii agricoli cultivă astfel de legume pe o suprafaţă de 22 mii hectare de pământ arabil.
"La momentul actual, deja peste 22 mii hectare de pământ arabil din Moldova se cultivă produse ecologic pure. Iar din aceste 22 mii hectare, 15 mii sunt certificate de organizaţii internaţionale de certificare. Adică ei deja înaintează pe piaţa producţie de calitate înaltă la preţuri foarte mari", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, viceministrul Economiei şi Comerţului, Iurie Muntean.
Muntean a specificată că "toată producţia este destinată exclusiv exportului, inclusiv şi pentru piaţa europeană". "În acest an, planificăm să obţinem certificarea a încă cel puţin 4 hectare de pământ, fapt care va permite majorarea exporturilor noastre de produse ecologic pure cu 32 mii de tone şi va spori şi postările pe piaţa internă cu 10 mii tone", a conchis Muntean.
Pentru anul curent în Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli au fost prevăzute subvenţii în mărime totală de 5 mln lei pentru susţinerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice
OMEGA: Moldova este unul din lideri printre ţările exportatoare de nuciExporturile de producţie agricolă de înaltă valoare adăugată cresc în Republica Moldova, în pofida crizei economice mondiale, în acest sens nucile, prunele, vişinele şi producţia prelucrată au prioritate, susţine viceministrul Economiei şi Comerţului, Iurie Muntean.
„Moldova a devenit numărul 5 în lume ca ţară exportatoare de nuci. Apropo, noi exportăm nu numai nuci, adică miez de nuci, dar şi coajă şi frunze de nuci, pentru că frunza de nuci este pe larg folosită în industria farmaceutică şi în industria cosmetică", a menţionat Muntean.
Totodată, viceministrul Economiei şi Comerţului a anunţat că exporturile la unele mărfuri agricole au crescut de la 100% până la 400%. "Ca exemplu, sunt prunele uscate şi vişinele. Apropo, o mare pondere din aceste categorii de produse o deţine producţia prelucrată, adică producţia care deţine o plus valoare considerabilă", a declarat Muntean, în cadrul unei conferinţe de presă, menţionând că principalii cumpărători sunt „Elveţia, Germania, Ungaria şi chiar Serbia, care este concurentul nostru pe piaţa produselor agricole, în special în Uniunea Europeană".
Moldova anual exportă nuci în peste 30 de ţări ale lumii şi comparativ cu anul trecut în lista ţărilor de export au apărut Ungaria, Armenia şi Iran. Potrivit datelor Departamentului Vamal al Republicii Moldova, volumul total de export al nucilor, în perioada ianuarie-martie 2009, a fost de 3805 tone (14,6 mln dolari USD), din care 3334 tone au alcătuit nucile decojite (14,2 mln dolari SUA). Comparativ cu perioada similară a anului precedent volumul exportului a fost în
creştere cu 32% (923 tone).
Numărul de vânzări de apartamente s-a redusÎn prima jumătate a anului curent numărul mediu lunar al vînzărilor de apartamente din Chişinău s-a redus cu 55%, iar preţurile au scăzut cu 20%. Acestea sînt datele analizei pieţei efectuate de bursa imobiliară "Lara".
Specialiştii menţionează că în iunie un metru pătrat de imobil costa în medie 694 euro, faţă de 887 euro anul trecut.
Specialiştii "Lara" consideră că scăderea preţurilor şi a volumului de vînzări a fost influenţată, în special, de micşorarea transferurilor de la gastarbaiteri, aşteptarea micşorării în continuare a preţurilor, problemele financiare ale companiilor de construcţii, scumpenia creditelor ipotecare, aşteptarea stabilităţii politice şi economice în ţară.
Piaţa loturilor de teren s-a dublat, însă preţurile au scăzut cu 25% faţă de cele din 2008.
Diminuarea preţurilor pe piaţa materialelor de construcţie a influenţat dinamica preţurilor caselor particulare - o scădere de 35%.
Cererea la locaţiune a spaţiului locativ a rămas la nivelul anului 2008, în timp ce preţurile la micile apartamente ieftine au crescut cu 10%, iar la cele de lux au scăzut cu 10%. La mijlocul anului 2009 locaţiunea pe termen lung a unui apartament cu o odaie costă 170-240 euro, cu 2 odăi - 200-250 euro, cu 3 odăi - 250-350 euro.
Specialiştii aşteaptă ca scăderea puterii de cumpărare a populaţiei să ducă la creşterea cererii la locuinţele ieftine. În general, piaţa încă nu şi-a atins apogeul, iar stabilizarea se aşteaptă doar abia spre mijlocului anului 2010.
Deocamdată numărul mediu lunar al vînzărilor din numărul total al imobilelor înregistrate constituie 4,5%, fapt ce se apropie de nivelul mediu european de 3-4%.
OMEGA: Accesul companiilor la piaţa moldovenească este unul dintre cele mai deschise din lume, arată un raport al FEMRepublica Moldova a făcut progrese considerabile la capitolul activizarea şi promovarea comerţului, potrivit raportului The Global Enabling Trade Report 2009, efectuat de Forumul Economic Mondial (FEM). Astfel, Moldova a urcat în anul curent cu zece poziţii, faţă de anul 2008, de pe locul 62 pe poziţia 52, fiind punctată cu 4,15 puncte din şapte posibile.
Raportul a fost efectuat în baza indicatorilor ce ţin de accesul la piaţa internă şi externă, administrarea hotarelor, infrastructura de transport şi comunicaţii şi climatul de afaceri. Astfel, Republica Moldova a luat un scor bun la capitolul accesului la piaţă, situându-se pe locul şase în clasament, datorită cotelor preferenţiale de care beneficiază pentru piaţa comunitară. De asemenea, are negociate căi de acces pe piaţa CSI. Un alt plus pentru Moldova sunt barierile foarte mici la operaţiunile de import, în special la producţia non-agricolă. La categoria eficienţă de import-export Moldova a fost menţionată la capitolul eficienţa perfectării actelor ce ţin de relaţiile de schimb.
În anul curent, Moldova a depăşit cu două poziţii România, care s-a situat pe locul 54 după nivelul de competitivitate în acest domeniu şi Ucraina, care este pe locul 71 în top. Totodată, Moldova a fost depăşită de Estonia (22), Lituania (40), Letonia (44) şi alte ţări.
În analizele raportului FEM au participat 121 de ţări ale lumii. Cele mai competitive state rămân Singapore, care s-a situat pe locul 1, urmată de Hong Kong, Elvenţia, Danemarca, Suedia, Canada şi altele.
INFO-PRIM-NEOR. Moldova va cere împrumut şi Chinei
2009-07-07/15:29 În scurt timp R. Moldova ar mai putea contracta un împrumut, de la China. „De data aceasta este vorba despre un credit mult mai semnificativ decât cel de 500 mln dolari, promis de către Federaţia Rusă”, a declarat într-o conferinţă de presă marţi, 7 iulie, candidatul pe lista PCRM, Eduard Muşuc, fără să precizeze suma.
Potrivit lui Muşuc, şi acest credit va fi utilizat pentru proiecte de infrastructură, pentru achitarea pensiilor şi salariilor cetăţenilor R. Moldova.
Muşuc a evitat să ofere detalii când va fi contractat creditul şi despre condiţiile de rambursare.
„Sigur că trebuie să negociem şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi cu Banca Mondială (BM), dar aceste negocieri consumă mult timp, iar banii oferiţi sunt puţini”, a mai spus Muşuc.
Întrebat dacă împrumutul chinez presupune acel miliard de dolari, pentru care a purtat negocieri liderul Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş, pe când Muşuc făcea parte din PSD, acesta a spus că nu este exclus.
Comunicate.md / Piaţa imobiliară din Republica moldova – situaţia din prezentPiaţa imobiliară din Republica moldova – situaţia din prezent
Chisinau, 7 Iulie 2009 — Piaţa imobiliară din Republica moldova – situaţia din prezent
Interesul faţă de imobil, în ultimul timp, nu a scăzut, ci invers, a crescut semnificativ. Spaţiul locativ a rămas şi până în prezent cel mai de încredere sector, unde lumea se grăbeşte să investească. Însă pentru a fi convinşi că în urma investiţie vor câştiga şi ,în nici un caz, pierde, cumpărătorii de imobile sunt în permanentă „vânătoare” de oferte mai bune şi de preţuri mai avantajoase.
Apartamente în blocuri lacative vechi
Odată cu venirea sezonului de vacanţă, preţurile pentru acest tip de imobil a început treptat să crească. Motivul principal fiind cererea mare, care odată cu întoarcerea în ţară a concetăţenilor ce muncesc peste hotarele Moldovei, a crescut rapid. Creşterea bruscă a preţurilor sau scăderea lor nu este un fenomen anormal, de fapt, acest lucru se întâmplă pe pieţile imobiliare din toate ţările lumii. Doar că în unele ţări acest lucru se întâmplă mai lejer şi treptat, iar în altele cu o viteză extraordinară.
Apartamente în blocuri locative noi
La acest capitol al pieţei imobiliare, situaţia este puţin mai diferită. Cu toţii cunoaştem consecinţele crizei financiare şi ştim bine că domeniul cel mai afectat a fost acel de construcţii. Multe din companiile de construcţii existente în Republica Moldova au trăit la finele anului precedent şi la începutul anului curent, nu cele mai bune clipe. Multe din ele au stopat lucrările din lipsa banilor, iar termenul finisării lucrului a fost deja depăşit cu mult. Probabil din aceste considerente, o bună parte din clienţi, acest sector al pieţei imobiliare, l-a pierdut în folosul vânzătorilor spaţiilor locative din blocurile vechi. Firmele de construcţii, din motiv că nu au cum să ducă până la capăt lucrările, au început să vândă apartamente cu un procentaj de finisare foarte mic. Uneori ai nevoie de o imaginaţie bogată pentru a înţelege unde va fi plasată bucătăria sau dormitorul. La momentul de faţă, în Republica Moldova avem foarte multe companii de construcţii, însă doar câteva din ele îşi duc lucrul până la capăt, inclusiv în perioada de criză şi în condiţiile în care încep construcţiile de la zero; vă propunem câteva exemple de astfel de companii: SRL Mecontec_ZZ, Glorinal şi BasConsLux.
Aşteptările...
La fel cum a fost menţionat şi mai devreme, preţurile majorate brusc nu au apărut din senin, ci doar datorită cererii mari din ultimul timp. Tot mai multă lume a început să gândească, conform unui anumit „scenariu”: Procură astăzi, deoarece mâine va fi mai scump!. Şi aici ei au dreptate, deoarece şanse că imobilul se va ieftini din nou, s-au redus la zero, iar noi din nou am intrat în faza „de vânătoare” a ofertelor avantajoase.
ProdamSam.com îşi stabileşte prezenţa în România şi R.Moldova - Moldova AziProdamSam.com, site-ul de internet de primă mână care furnizează reclamă gratuită De vânzare & închiriere direct de la proprietar în Europa de est şi central-sudică, a unit România şi R. Moldova cu piaţa europeană de proprietăţi imobiliare.
“Numărul celor care îşi cumpără şi îşi vând casele prin intermediul site-urilor de internet cum ar fi ProdamSam.com a crescut drastic în ultimii câţiva ani, în vreme ce numărul celor care utilizează metodele tradiţionale ce implică agenţii imobiliari a scăzut”, explică fondatorul şi arhitectul ProdamSam.com Salko Krijestorac, care are peste 15 ani de experienţă în domeniul managementului şi marketingului imobiliar în New York.
ProdamSam.com conţine informaţii imobiliare din 14 ţări europene, cu o populaţie combinată de 170 de milioane de locuitori. Site-ul este promovat în lume în 12 limbi străine.
Serviciile ProdamSam.com sunt disponibile în România, Moldova, Belarusia, Ucraina, Slovenia, Croaţia, Slovacia, Republica Cehia, Polonia, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina şi lista nu se va opri aici.
Site-ul este disponibil în limba locală, precum şi în engleză, rusă şi, în curând, în germană.
„Unificarea Europei în ultimii ani a făcut posibilă existenţa unui portal de internet de proprietăţi imobiliare care să unifice şi el Europa - acoperind regiuni întregi sau chiar continente, nelimitându-se la o singură ţară", spune Dr. Vladimir Poznanic, fost membru de conducere al Deloitte Europa Centrală.
ProdamSam.com deschide porţile României şi Moldovei şi către pieţele imobiliare europene şi mondiale, creând o multitudine variată de noi oportunităţi de investiţie.
ProdamSam.com este o resursă complexă de proprietăţi imobiliare, cu acces direct. Deţinătorii de imobiliare postează anunţurile pentru proprietăţile lor. În plus, prin intermediul directorului Servicii, arhitecţii, decoratorii, inginerii, avocaţii, agenţii de asigurare, consultanţii financiari, furnizorii, meseriaşii, precum şi alţi furnizori de servicii legate de proprietăţile imobiliare pot posta informaţii referitoare la serviciile lor.
„Numeroase studii, inclusiv cele recente, conduse de universităţile Stanford şi Northwestern, arată că oamenii care îşi vând casele prin metoda „vânzare direct de la proprietar” obţin chiar mai mulţi bani din vânzare decât cei care apelează la agenţii imobiliari!”, menţionează Dr. Poznanic.
Recentul articol din New York Times intitulat „Feţele vânzării direct de la proprietar” confirmă acest fapt - explicând că abordarea permite atât cumpărătorilor, cât şi vânzătorilor să economisească şi să beneficieze mai bine de economiile atât de necesare.
ProdamSam.com a adăugat secţiunea Dezvoltatori de imobiliare, actualmente în fază Beta. Aici, dezvoltatorii de imobiliare pot prezenta publicului portofolii şi vinde sau închiria proprietăţile imobiliare, prin metoda „vânzare direct de la proprietar”. Astfel, secţiunea Dezvoltatori devine un instrument de marketing puternic şi pentru toate scopurile.
ProdamSam.com îi invită pe oamenii din România şi Moldova să îşi posteze anunţurile imobiliare şi pentru serviciile aferente.
(Bucureşti/Chişinău, iunie 2009)
###
(Ljubljana, iunie 2009)
ProdamSam.com
Ziherlova 2
1000 Ljubljana, SLOVENIA
http://www.ProdamSam.com
e-mail: info@ProdamSam.com
Persoană de contact: Jaka Blaganje la +386-59-042-042 sau Salko Krijestorac la +1-917-306-3854
ProdamSam.com este furnizorul de primă mână de reclamă De vânzare & închiriere direct de la proprietar din Europa de est şi central-sudică.
ProdamSam.com este o companie multinaţională şi multilingvistică ce ajunge la publicul din toată lumea.
Abordarea De vânzare direct de la proprietar a ProdamSam.com le permite persoanelor fizice să cumpere şi să vândă singuri proprietăţile imobiliare.
ProdamSam.com este o resursă complexă de proprietăţi imobiliare, cu acces direct. Prin intermediul directorului Servicii, arhitecţii, decoratorii, inginerii, avocaţii, agenţii de asigurare, consultanţii financiari, furnizorii, meseriaşii, precum şi alţi furnizori de servicii legate de proprietăţile imobiliare pot posta informaţii referitoare la serviciile lor.
ProdamSam.com este alternativa de cumpărare şi vânzare imobiliară şi de reclamă pentru serviciile aferente tranzacţiilor imobiliare pe care o caută oamenii.
Denumirea ProdamSam.com este marcă comercială protejată UE (TM).