skip to main |
skip to sidebar
Mâine toți românii se strâng la Chișinău! | UNIMEDIA - portalul de ştiri nr. 1 din MoldovaPe data de 27 martie 2010 vom sărbători la Chişinau 92 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Manifestatiile vor avea loc la Chisinau, pe 27 martie, incepand cu ora 14.00. La ea sunt asteptati tineri romani din dreapta si din stanga Prutului, pentru a sarbatori impreuna ziua de 27 martie 1918, ziua cand Basarabia “de azi înainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa, România.
Coloana de tineri se va strange in fata Academia de Stiinte (bulevardul Stefan cel Mare, numarul 1), pentru a merge apoi pe bulevardul Stefan cel Mare urmând Calea Unirii si votand inca o data Unirea la cladirea Sfatului Tarii (str.Al.Mateevici, 111). Dupa reconstituirea votului, la ora 16.30 se va face o Hora a Unirii si un spectacol de culoare si lumina in scuarul teatrului de Opera si Balet.
Organizatorii evenimentului sunt grupul de initiativa Spirit Romanesc, un grup apolitic, care promoveaza valorile nationale românesti în Basarabia. Grupul a fost constituit la initiativa unui grup de basarabeni în anul 2007. Din Romania vor veni circa 100 de oameni, membri si simpatizanti ai grupul de actiune Noii Golani, grup ce organizeaza de 4 ani campania “Basarabia pamant romanesc!” si alte actiuni pentru strangerea relatiilor dintre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului.
Sursa: Blogul Cuget Liber
(video) Președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek: Cetățeni ai R. Moldova, aveți încredere în Guvernul vostru! | UNIMEDIA - portalul de ştiri nr. 1 din Moldova"Am un mesaj pentru cetățenii R. Moldova. Moldova este pe drumul cel bun. Aveți răbdare și aveți încredere în guvernul vostru pentru că faceți reforme importante. Aceste reforme aduc Moldova mai aproape de UE. Suntem gata să vă ajutăm. Dacă sunteți mai aproape de UE vom avea un contract de asociere mai ușor." Acestea sunt principalele declarații lansate azi dimineață de către președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, după o întâlnire cu șeful cabinetului de miniștri moldovean, Vladimir Filat.
Totodată, Burzek a atenționat actorii politici de la Chișinău că aceștia trebuie să organizeze alegeri parlamentare anticipate. "Stabilitatea politică la fel este importantă în țara dvs. Comisia de la Veneția spune că probabil va fi nevoie de noi alegeri, fapt de care trebuie de ținut cont. Dvs trebuie să fiți de acord că democrația înseamnă proceduri și acțiuni, ceea ce înseamnă și păstrarea reformelor și principiilor democratice. UE are un interes mare în Moldova. Noi vă susținem mult", a conchis Jurzek în conferința de presă de azi dimineață.
UNIMEDIA amintește că miercuri la Bruxelles, Consiliul Donatorilor a aprobat o susținere financiară în valoare de cca 2,6 miliarde de dolari americani pentru R. Moldova în următorii 4 ani. Ieri, în Belgia au continuat negocierile dintre reprezentanții Guvernului moldovean și instituțiile europene cu privire la Acordul de Asociere RM-UE.
HotNews.md / Actual / Expoziţie de steaguri: de la geto-daci încoaceAcademia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) găzduieşte o expoziţie permanentă, inedită, de steaguri şi drapele, care reprezintă rezultatul muncii dedicate, de aproape o viaţă, a colecţionarului Petru Costin, fondator al Muzeului Serviciului Vamal al R. Moldova.
Expoziţia vernisată la AŞM numără peste 30 de steaguri şi drapele, care cuprind o perioadă istorică de-a dreptul impresionantă: de la primul steag al dacilor până la drapelul actual al R. Moldova. Majoritatea exponatelor reprezintă copii reproduse minuţios, originalele păstrându-se la muzeele din Bucureşti, Athos, Moscova ş.a. capitale sau centre culturale.
Potrivit colecţionarului, copiile au fost executate de profesionişti, dar şi de meşteri populari, sub controlul experţilor în domeniu. Petru Costin spune că o bună parte din steaguri şi drapele nu s-a păstrat până în zilele noastre, informaţia despre acestea fiind doar în descrierile, mai mult sau mai puţin exacte, ale cronicarilor vremii.
Petru Costin se declară astăzi mândru de faptul că, după ample consultări cu specialiştii, a fost restabilit steagul geto-dacilor. Fondul expoziţional al Muzeului Serviciului Vamal al R. Moldova mai deţine şi steagul de luptă de pe timpul domniei lui Ştefan cel Mare (s-a păstrat numai sub forma unui desen schematic în alb-negru), steagurile de luptă ale domnitorilor Ieremia Movilă şi Mihai Viteazul.
De asemenea, faimoasa colecţie a fost completată cu mai multe drapele de luptă ale unităţilor moldoveneşti din Armata Rusă (sec. XVIII), o serie de drapele din Principatul Moldovei (sec. XIX), a domnitorilor din acea perioadă, drapelul lui Tudor Vladimirescu, drapelele Sfatului Ţării, Republicii Democratice Moldoveneşti din 1917, Principatelor Unite ale României moderne, drapelele româneşti din perioada interbelică, drapelele RASSM.
Un exponat valoros al colecţiei îl constituie steagul Flotei Maritime a Principatului Moldovei, de la mijlocul sec. XIX, fapt care aminteşte de perioada în care Moldova a avut ieşire la mare.
Expoziţia prezintă şi drapelul actual al R. Moldova cu schiţele, variantele propuse, în 1990, de Comisia de elaborare a drapelului naţional.
Agentia Informationala de Stat "Moldpres"Chişinău, 17 mar./MOLDPRES/. Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline în cadrul Comunităţii Energetice, protocolul fiind semnat, astăzi, la Viena (Austria), de către viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, şi Preşedintele în Exerciţiu al Comunităţii Energetice (CE) Fatmir Besimi, informează MOLDPRES.
Potrivit serviciului relaţii publice al Ministerului Economiei, în cadrul ceremoniei de semnare a protocolului, vicepremierul Valeriu Lazăr a accentuat importanţa aderării Republicii Moldova la Tratatul Comunităţii Energetice, în contextul disponibilităţii reduse a resurselor sale energetice, fiind astfel sporit semnificativ şi gradul cooperării regionale în direcţia diversificării acestor resurse.
"Prin aderarea la Comunitatea Energetică, Moldova a realizat un pas decisiv spre alinierea regulilor sale de piaţă la standardele Uniunii Europene, ceea ce va conduce la sporirea potenţialului investiţional în acest sens", a remarcat Fatmir Besimi.
Totodată, directorul Secretariatului CE, Slavtcho Neykov, a dat o apreciere înaltă performanţelor înregistrate recent de către Republica Moldova în ceea ce priveşte procesul de armonizare a legislaţiei sale naţionale cu Aquis-ul comunitar.
Semnarea protocolului de aderare a fost favorizată de adoptarea de către Parlamentul R. Moldova a noilor legi cu privire la energia electrică şi gazele naturale în conformitate cu normele Uniunii Europene, care au fost publicate în Monitorul Oficial, pe 12 februarie 2010.
În calitatea sa de membru cu drepturi depline în cadrul CE, R. Moldova va pune în aplicare o structură transparentă a pieţei energiei prin implementarea actelor de bază ale UE în acest domeniu. Tratatul va conduce la stabilitatea financiară pe termen lung a sectorului energetic şi la ameliorarea climatului investiţional. Totodată, acesta va contribui la intensificarea comerţului şi integrării regionale, precum şi la diminuarea impactului negativ al schimbărilor climaterice, prin promovarea surselor regenerabile de energie şi a eficienţei energetice.
Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice a acceptat participarea Republicii Moldova în calitate de Observator la Tratat în noiembrie 2006. În iunie 2008, Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice a delegat Comisiei Europene sarcina de a conduce procesul de aderare. Din septembrie 2008 şi pînă la semnarea Memorandumului de finalizare a negocierilor de aderare a R. Moldova la Comunitatea Energetică au avut loc trei runde de negocieri. Memorandumul a fost semnat la Chişinău pe data de 29 aprilie 2009. În decembrie 2009, la Zagreb (Croaţia), Consiliul Ministerial a acceptat aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică, notează MOLDPRES, cu referire la serviciul relaţii publice al Ministerului Economiei.
Republica Moldova, locul 30 în topul comercianţilor de armament - Economic - Jurnal.mdÎn perioada 1992-2009, Moldova a exportat armament în valoare totală de circa 445 mil. USD, de 2,5 ori mai mult ca România sau Grecia şi de trei ori ca India sau Iranul, potrivit datelor SIPRI privind comerţul cu arme în lume.
În raportul său anual privind comerţul cu arme, Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) cu sediul la Stockholm subliniază că în 2009, la nivel planetar, vânzările de arme au constituit circa 22.64 mld USD şi s-au menţinut practic la nivelul anului 2008, dar au fost inferioare cu circa 10% comparativ cu anii 2006-2007. Cel mai mare vânzător este SUA, urmată de Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie.
Moldova a vândut în 2009 arme sau tehnică cu profil militar în valoare de 11 mil. USD statului african Angola. Potrivit SIPRI a fost livrată tehnică de zbor (aircraft în engleză, care se traduce şi ca avioane şi ca tehnică de zbor). De altfel în ultimii zece ani Moldova a fost principalul furnizor de arme sau tehnică militară în Angola, depăşind la acest capitol Rusia, Slovacia şi Ucraina. Anterior Vitalie Vrabie, ex-ministru al Apărării în perioada 2007-2008, a negat existenţa unor livrări de arme sau tehnică militară în Angola. „În aceşti din Moldova nu a fost efectuată nicio livrare de arme sau avioane militare în Angola”, a declarat Vitalie Vrabie pentru ECONOMIST, precizând că nu ştie de unde s-au luat datele SIPRI.
Într-un clasament neoficial al furnizorilor de arme la nivel global Moldova ocupă locul 30 în urma Finlandei şi Singapore, dar înaintea Austriei, Australiei, Georgiei şi Kazahstanului.
În topul exportatorilor din spaţiul postsovietic Republica Moldova ocupă locul cinci după Rusia, Ucraina, Belarus şi Uzbekistan.
Găgăuzia aşteaptă investiţii - Economic - Jurnal.mdGăgăuzia caută investitori. Filmul documentar „Perspective investiţionale în Găgăuzia” – prima iniţiativă de a populariza potenţialul economic local în Republica Moldova – a fost lansat azi, la Institutul pentru Dezvoltarea şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.
Pelicula surprinde punctele forte ale Unităţii Teritorial-Administrative Găgăuzia (UTAG), prezentând istorii de succes ale investitorilor în regiune. Filmul documentar prezintă oportunităţile de investiţii în Găgăuzia, punând accent pe avantajele legale şi fiscale, dar şi pe posibilităţile oferite de Zona Economică Liberă. Totodată, sunt ilustrate istorii de succes ale investitorilor străini în regiune.
„Acest film reprezintă un instrument concret prin care Gagauz-Yeri îşi va promova potenţialul său economic, social şi administrativ, ceea ce îi permite să devină mai atractivă, mai cunoscută şi mai acceptabilă pentru investitorii străini şi partenerii pentru dezvoltare. Practica europeană confirmă că regiunile care investesc mai multe eforturi în promovarea identităţilor lor regionale reuşesc să devină mai predictibile, mai respectate şi mai sigure de potenţialul de dezvoltare pe care-l reprezintă”, a menţionat directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.
Başcanul UTAG, Mihail Formuzal, a subliniat, la rândul său, că în regiune au fost create condiţii favorabile pentru investitori. „Aşteptăm investitori, suntem siguri că vor apărea, facem tot posibilul ca să-i atragem. Celor care vor fi interesaţi de această ofertă, le vom oferi toată susţinerea noastră” a promis Formuzal.
Filmul este sonorizat în rusă şi subtitrat în română şi engleză şi a fost produs de OWH TV Studio, în cadrul programului „Asistarea autorităţilor găgăuze în implementarea Strategiei de dezvoltare socio-economică UTA Găgăuzia prin intermediul conceptului DELTA-Moldova”. Programul este iniţiat de LGI/OSI, în cooperare cu autorităţile din Găgăuzia, co-finanţat de Fundaţia Soros-Moldova şi implementat de IDIS „Viitorul”.
Pelicula a fost multiplicată pe DVD-uri, în 500 exemplare şi urmează a fi distribuită investitorilor şi donatorilor de către executivul de la Comrat
Comunicate.md / Proiectul ICO - „Transformă-ţi ideea de afacere într-un mod de viaţă!”Proiectul ICO - „Transformă-ţi ideea de afacere într-un mod de viaţă!”
Chisinau, 16 Martie 2010 — „Transformă-ţi ideea de afacere într-un mod de viaţă!”
Chisinau 15.03.2010
Pentru a treia oară în R.Moldova va avea loc proiectul anreprenorial ICO, destinat tinerilor care vor să-şi dezvolte propria afacere. ICO este organizat de AIESEC – lider global în dezvoltarea tinerilor lideri.
Timp de 4 săptămîni (26 aprilie – 21 mai) participanţii vor beneficia de 12 traininguri ce au scopul de a introduce tinerii in lumea afacerilor din Moldova. În cadrul proiectului vor fi organizate urmatoarele traininguri: „Inteligenţă antreprenorială”, „Ideea de afaceri”, „Decizii strategice”, „Comunicare în afaceri”, „Marketing & Branding”, „Managementul timpului”, „Tehnici de vinzari”, „Managementul resurselor umane”, „Educaţie financiară”, „Tendinţe noi în business ( inclusive CSR)”, „Business networking”, „De la idei - la bani”; acestea vor fi susţinute de experţi naţionali şi internaţionali în business.
ICO prevede şi organizarea unui concurs de investiţii, în care participanţii vor prezenta ideea potenţialilor investitori, reprezentaţi de companii şi organizaţii pentru dezvoltarea businessului mic şi mijlociu din Moldova. După concursul de investiţii (8 – 10 iunie 2010) participanţii vor putea pleca într-un stagiu internaţional de practică pentru 6 – 8 săptămîni.
Echipa ICO 2010 –pregăteşte un set de beneficii pentru viitorii participanţi: 12 Traininguri, conduse de traineri specializaţi din Moldova, Ucraina şi România, 12 simulări pe antreprenoriat, prin care participanţii vor pătrunde în sfera businessului din Moldova. Este o posibilitate de a profita de interacţiune cu oamenii de afaceri şi de a vedea businessul din interior. Un alt aspect important al proiectului este sistemul de business coaching, care prevede consultanţă şi interacţiune cu specialiştii în antreprenoriat. După finisarea trainingurilor participanţii vor avea oportunitatea de a pleca în stagiu internaţional de practică, pentru a căpăta cunoştinţe ce ulterior vor fi necesare în afacerea personală.
Fii alături de succes – „Transformă-ţi ideea de afacere într-un mod de viaţă!”
www.ico.md
www.aiesec.md
Proiectul ICO este organizat de AIESEC – lider global în dezvoltarea tinerilor lideri
_________
Pentru mai multe informatii contactaţi
Coordonatorul de proiect Tudor Tarlev:
tudor.tarlev@ico.md/ tel: (+373)68.489.763
Responsabil de relaţii cu publicul Anastasia Pociumban
anastasia.pociumban@ico.md/ tel:(+373)69.484.746
Телеканал TV7 в МолдовеPrezentarea a 500 de euro pentru obţinerea vizei româneşti va fi eliminată în curînd, susţine senatorul român Viorel Badea.
După cum informează INFOTAG, luni, la deschiderea biroului de parlamentar la Chişinău, Badea a menţionat că România a reluat negocierile cu Uniunea Europeană vizavi de necesitatea prezentării a 500 euro pentru a obţine viză.
«Din păcate, s-a negociat cam strîmb la început. Autorităţile române însă au reluat discuţiile şi în cîteva luni nu vom mai avea asemenea aberaţii», a spus Badea.
Potrivit lui, interesul investitorilor români pentru Moldova a crescut considerabil odată cu schimbarea puterii la Chişinău.
«Am avut discuţii cu reprezentanţii Ministerelor Economiei de la Chişinău şi Bucureşti, cu Ministerul român al Mediului şi Primăria Bucureşti. Am reuşit să organizăm întîlniri ale investitorilor români cu mediul local de afaceri. La Chişinău au fost în vizită reprezentanţii companiei de consultanţă BrГјel, companiei de construcţii «Romstrade» şi ai Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. Cei din urmă lansează deja săptămîna viitoare un proiect de identificare a posibilităţilor de amplasare în Moldova a instalaţiilor eoliene», a menţionat senatorul.
El a completat că cele 100 mil. euro, promise de Bucureşti, vor fi direcţionate spre Moldova odată cu semnarea unui memorandum dintre Ministerele Economiei ale ţărilor.
«Fondurile vor merge direct către administraţiile locale. Ele vor fi acordate pentru proiecte de infrastructură (drumuri, apeducte, gazoducte, canalizare) şi pentru reconstrucţia şcolilor. Criteriile de eligibilitate a proiectelor vor fi expediate Chişinăului în cel mai scurt timp. Eu voi urmări modul în care aceşti bani lucrează şi voi face vizite pe şantiere», a spus Badea.
INFOTAG
Chişinău: Înregistrarea organizaţiei „Noua Dreapta” respinsăMinisterul Justitiei de la Chişinău a respins cererea organizatiei „Noua Dreapta” de inregistrare in Republica Moldova pe motiv ca dosarul acesteia este incomplet, dar si pentru legaturi cu alte asociatii extremiste si xenofobe.
Unul din fondatorii organizaţie are legături directe cu mişcarea „Noua Dreaptă” din România, care susţine ideologia legionară.
Ministerul justiţiei a precizat că legea cu privire la contracararea activitatilor extremiste in Republica Moldova interzice infiintarea asociatiilor obstesti ale caror actiuni au ca orientare desfasurarea de activitatii extremiste. Anterior, partidul comuniştilor acuzase actuala putere că ar tolera organizaţii extremiste şi xenophobe.
Radio Free Europe/Radio Liberty © 2010 RFE/RL, Inc.
Norvegia va oferi regim facilitar de vize cetăţenilor Republicii Moldova | UNIMEDIA - portalul de ştiri nr. 1 din MoldovaNorvegia va oferi regim facilitar de vize cetăţenilor Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut în cadrul întrevederii ministrului Afacerilor Externe, Iurie Leancă, cu omologul său norvegian, Jonas Gahr Store.
Potrivit comunicatului de presă al Ministerului de externe, angajamentul dintre cele două ţări va fi semnat în scurt timp. În cadrul întrevederii, miniştrii au evaluat şi nivelul implementării în Republica Moldova a proiectelor de dezvoltare susţinute de Regatul Norvegiei. Cu doi ani în urmă, Ministerul Justiţiei şi Poliţiei de la Oslo a lansat în Moldova proiectul NORLAM, care promovează reformele în domeniul judiciar. Valoarea acestuia este de 2,7 milioane de euro anual.
Infomarket.md - MacroeconomiaAgenţia Suedeză pentru Creştere Economică şi Dezvoltare Regională a lansat un apel către mai multe state în curs de dezvoltare, inclusiv Moldova, de prezentare a propunerilor de proiecte în cadrul iniţiativei DemoEnvironment, a comunicat pentru InfoMarket serviciul de presă al Ministerului Economiei. DemoEnvironment este un instrument de finanţare, oferit de către autorităţile suedeze sub formă de grant, pentru achiziţionarea echipamentului şi transferul tehnologiilor moderne eco-eficiente, implementarea cărora va contribui la protecţia mediului, managementul eficient al deşeurilor, conservarea energiei, utilizarea resurselor regenerabile şi la protecţia contra poluanţilor. Beneficiarii eligibili sunt autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile şi companiile private, din ţara unde vor fi instalate tehnologiile, cu condiţia ca furnizorul să fie dintr-un alt stat decât beneficiarul. Procesul de selecţie se desfăşoară anual, respectiv cu 2 procese de selecţie, primăvara şi toamna. Reieşind din specificul acestui instrument ce implică un buget comun pentru mai multe ţări, formularele de proiecte se expediază direct finanţatorului. Informaţii detaliate despre participarea la proiect pot fi accesate la adresa http://www.tillvaxtverket.se/sidhuvud/englishpages/demoenvironment.4.210... . // 12.03.2010 – InfoMarket
Agentia de stiri "Noutati - Moldova''CHIŞINĂU, 12 martie / Coresp. "Novosti - Moldova"/. În Moldova continuă să se înregistreze întreprinderi din Transnistria. După cum i s-a comunicat vineri AŞ NOVOSTI-MOLDOVA la Camera Înregistrării de Stat a RM (CIS) în primele două luni ale anului 2010 au fost înregistraţi şapte agenţi economici din regiune, doi dintre care - în bază permanentă.
Pînă la 28 februarie 2010 la Cameră au fost înregistraţi 616 agenţi economici, inclusiv, pe bază permanentă - 199, provizorie - 417.
În perioada indicată Camera de Comerţ şi Industrie a RM (CCI) a eliberat pentru 11 agenţi economici din regiunea transnistreană 131 de certificate nepreferenţiale de provenienţă a mărfurilor pentru export.
Serviciul Vamal al RM (SVRM) a eliberat pentru 35 de agenţi economici din regiunea transnistreană 401 certificate preferenţiale la producţie.
În ianuarie-februarie 2010 pentru exportul producţiei în ţările Uniunii Europene, beneficiind de preferinţe comerciale autonome, Serviciul Vamal a eliberat pentru 24 de agenţi economici 299 de certificate de forma EUR.1EU.
Volumul operaţiunilor de export-import, realizate de întreprinderile din Transnistria în ianuarie-februarie 2010, verificate şi perfectate de SVRM, a constituit 757,5 mii lei, inclusiv de export - 584,9 mii lei.
Exporturile din regiune în februarie 2010 s-au realizat în valoare de 27,842 mii de dolari, majorîndu-se în comparaţie cu ianuarie cu 50 la sută, dar s-a redus cu 12 procente în comparaţie cu februarie 2009.
Moldova va beneficia de un grant de 85 milioane de lei - Social - Jurnal.mdGuvernul Republicii Moldova va beneficia de un grant de 4,5 milioane de lire sterline din partea Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, bani destinaţi pentru compensarea diferenţei de tarif pentru păturile social-vulnerabile şi pentru implementarea unui nou sistem de asistenţă socială.
Premierul Vlad Filat şi Ambasadorul Keith Shannon au semnat, astăzi, Memorandumul de Înţelegere privind acordarea acestui grant. Grantul va fi oferit în două tranşe. Prima tranşă, în valorare de 3,5 milioane de lire sterline va fi disbursată imediat, iar cea de-a doua tranşă, în valoare de 1 milion de lire sterline, va fi acordată după evaluarea implementării condiţiilor acestui Memorandum.
Premierul Vlad Filat a menţionat, în declaraţia făcută după ceremonia de semnare, că Guvernul urmează să realizeze un set de măsuri orientate spre perfecţionarea sistemului de asistenţă socială, printre care adoptarea Planului Naţional de Acţiuni privind Drepturile Omului şi a noii Legi privind controlul public financiar intern.
„Guvernul va utiliza acest suport pentru extinderea sistemului direcţionat de asistenţă socială şi includerea unui număr mai mare de cetăţeni. Peste 262 de mii de persoane vor beneficia de compensaţii pentru acoperirea diferenţei de tarif. Ne angajăm să creăm un sistem durabil şi incluziv de asigurare a bunăstării cetăţenilor, în funcţie de necesităţile reale ale acestora”, a mai adăugat prim-ministrul.
Ambasadorul Keith Shannon a menţionat că scopul Departamentului pentru Dezvoltare Internaţională al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este asigurarea asistenţei pentru edificarea unui sistem sigur de asistenţă socială în Republica Moldova, iar asistenţa acordată are menirea de a contribui la realizarea acestui obiectiv.
Terenurile agricole au fost la mare căutare pe timp de criză - Economic - Jurnal.mdNumărul tranzacţiilor cu terenuri agricole a constituit 111 mii în 2009 şi a crescut, faţă de 2007 cu 78 la sută, arată datele Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru.
Pe de altă parte, preţurile la terenurile agricole au scăzut în 2009 şi au atins nivelul de 8500 de lei pentru un hectar.
Directorul Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Vasile Grama, a menţionat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că propunerea Ministerului Agriculturii, de a permite străinilor să cumpere terenurile agricole din Moldova, necesită o analiză mai profundă.
„Moldova este o ţară mică care are nevoie de scheme de protecţie în acest sens. Să nu ne pomenim că vine cineva şi cumpără toată Moldova” a adăugat Vasile Grama.
Numărul tranzacţiilor de vânzare cumpărare pe piaţa imobiliară a crescut pe parcursulu anului 2009 cu peste 40 la sută şi s-a cifrat la 143 de mii. Pe de altă parte, tranzacţiile pe piaţa apartamentelor a scăzut cu 30 la sută şi au constituit 11 mii, iar cele de pe piaţa caselor de locuit au scăzut cu 3 la sută şi au atins nivelul de 17 mii.
Телеканал TV7 в МолдовеVînzările pe piaţa de imobil a Moldovei s-au redus de trei ori şi aceasta ţine, în primul rînd, de faptul că o încercare serioasă pentru piaţa de imobil au fost ultimii doi ani «de criză». În această perioadă preţul unui metru pătrat în Moldova s-a redus cu 20 la sută, constituind 710 euro. Pentru comparaţie, la Kiev şi Bucureşti în această perioadă preţurile au scăzut în medie cu 40 şi 50 de procente, iar la Moscova, spre exemplu, cu 35 la sută.
În acest context conducătorii departamentelor ramurale din ţările CSI au coordonat principiul comun de formare a preţurilor în construcţii. Autorităţile Moldovei în comnun cu Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, conform noului proiect, au adoptat decizia că familiile cu mulţi copii, invalizii şi alte categorii de cetăţeni socialmente vulnerabile pot primi spaţiu locativ în condiţii preferenţiale.
Analiştii consideră că aceasta va aduce spirit activ pieţei de imobil, pe care n-a dispărut necesitatea în spaţiu locativ şi cumpărătorii vor reveni pe piaţa primară. Ei precizează că situaţia pe piaţa de imobil-2010 va continua să depindă de situaţia economică şi în lume, şi în Moldova şi prognozează că primăvara preţurile ar putea scădea încă cu 10 procente, iar toamna va începe activizarea cererii de spaţiu locativ.
«Novosti - Moldova»
HotNews.md / Actual / Bilanţul ocupaţiei sovietice – 300 817 de persoane omorâte sau deportate„Peste 300 de mii de persoane au fost omorâte şi deportate în timpul ocupaţiei sovietice”, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, istoricul Veaceslav Stăvilă, membru al Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist. „Cele mai multe persoane au decedat în timpul foametei din anii 1946-1947, altele - peste 72 de mii - au fost deportate în lagărele de concentrare staliniste, iar circa 55 de mii şi-au pierdut viaţa în cel de-al doilea război mondial. Vedeţi cifrele, vedeţi cum am ajuns la cifra generală a victimelor. Vreau să subliniez un lucru: exista un organism, un instrument care a fost responsabil de aceste crime, instrumentul respectiv pe timpul lui Stalin se numea NKVD, iar mai târziu s-a numit KGB”, a precizat Veaceslav Stavilă.
Tot astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele partidului “Ravnopravie”, Valeri Klimenko a declarat că, în paralel, va crea o “Comisie ştiinţifică internaţională de studirere a consecinţelor regimurilor totalitare dictatoriale şi antidemocratice în Moldova în secolul XX. Ce să facem cu perioada anilor 1918-1940, când Moldova s-a aflat sub controlul României şi aici erau omorâţi oameni numai din considerentul că vorbeau limba natală – rusa? Dar ce să facem cu perioada anilor 1941-1944? Ce regim era în Moldova: democratic, antistatal, totalitar? De ce nimeni nu vorbeşte despre aceste lucruri”, s-a întrebat Klimenko. „De ce nimeni nu vrea să investigheze perioada anilor 1990 – 2010? În ce regim trăim noi acum? Comisia pe care o vom crea noi va fi ca un mijloc de echilibru pentru cea creată de Mihai Ghimpu”, a conchis Klimenko.
Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar, creată prin decret prezidenţial, urmează să prezinte un raport final preşedintelui R. Moldova până la 1 iunie 2010.
Agenţie de presa Infotag - NoutăţiDupă cum transmite INFOTAG cu referire la presa internaţională, pe parcursul celor trei ani UE va acorda vecinilor săi peste 5,7 mlrd. euro pentru consolidarea cooperării politice şi dezvoltarea integrării economice.
Mijloacele vor fi acordate din bugetul IEVP şi vor merge spre susţinerea reformelor economice şi politice, a cooperării regionale şi transfrontaliere în 13 ţări partenere ale UE. De asemenea, vor fi susţine proiecte în domenii precum schimbarea climei, transport, energetică şi mediul înconjurător.
Pentru Moldova vor fi alocaţi 273,1 mil. euro. Mai mult decît Moldova vor primi Maroc – 580,5 mil. euro, Ucraina – 470,1 mil. euro şi Egipt – 449,3 mil. euro.
Afară de aceasta, Moldova va putea participa la programul regional pe dimensiunea estică cu un buget de 262,3 mil. euro pentru susţinerea Parteneriatului Estic şi la programe regionale – 757,7 mil. euro.
Comentînd decizia, vicepreşedintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi securitate, baroneasa Catherine Ashton, a spus că „UE intenţionează să atragă mai profund în colaborare ţările vecine, demonstrînd că rămîne un partener de încredere în aceste timpuri grele”.
„Propunem legături mai puternice de asociere politică şi de integrare economică, adaptată la preferinţele şi posibilităţile partenerilor noştri. Creşterea finanţării UE este un instrument important pentru atingerea acestor scopuri”, a subliniat ea.
Potrivit comisarului european pentru extindere şi politica vecinătate, Stefan Fule, pentru ca politica de vecinătate să aibă succes, „este nevoie de un ajutor mai mare, de o mai mare mobilitate a populaţiei, de creşterea comerţului”.
INFOTAG precizează: Politica Europeană de Vecinătate (PEV) a fost lansată în 2004 pentru dezvoltarea integrării economice şi susţinerea reformelor necesare pentru încurajarea dezvoltării social-economice a ţărilor partenere ale UE. Recent PEV a fost fortificată prin două iniţiative de colaborare regională: Uniune pentru Marea Mediteraniană şi Parteneriatul Estic.
Телеканал TV7 в МолдовеPrim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Constantin Synadino, şeful Divziunii pentru Energie, Mediu şi ÎMM pentru Rusia, Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală din cadrul Departamentului pentru ţările vecine şi partenere ale Europei a Băncii Europene pentru Investiţii.
Constantin Synadino a mulţumit Premierului pentru deschidere, precizînd că la momentul de faţă BEI implementează în Republica Moldova mai multe proiecte de succes.
„Republica Moldova prezintă un interes deosebit pentru noi şi dorim să continuăm investiţiile în ţara Dvs. Pentru anul 2010 planificăm să lansăm mai multe proiecte ce ţin de creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii, protecţia mediului ambiant, infrastructură. De asemenea, sîntem dispuşi să efectuăm studii de fezabilitate privind lansarea unor proiecte în domeniul energetic şi a surselor alternative de energie», a spus Constantin Synadino.
Constantin Synadino a menţionat că, pentru următoarele 15 luni, BEI planifică să investească în Republica Moldova circa 100 mln. euro.
«Avem o agendă complexă pentru Republica Moldova, iar abordarea noastră va fi una pragmatică», a spus el.
Prim-ministrul Vlad Filat a mulţumit BEI pentru interesul faţă de Republica Moldova, precizînd că există mai multe domenii unde investiţiile sînt necesare.
Premierul a spus că securitatea energetică a statului este una din priorităţile actualului Guvern. În context, Vlad Filat a menţionat modificările operate la legislaţia privind domeniul energetic, dar şi aderarea Republicii Moldova la Comunitatea energetică europeană, precizînd că acest lucru este o mare reuşită.
«Guvernul Republicii Moldova este deschis pentru colaborare şi apreciază disponibilitatea BEI de a investi în Republica Moldova», a precizat Vlad Filat, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.
Interlic.md
BEI va investi în Moldova 100 de milioane de euro în următorii doi ani - Economic - Jurnal.mdBanca Europeană pentru Investiţii (BEI) planifică să investească, în Republica Moldova, 100 de milioane de euro în următoarele 15 luni, potrivit şefului Diviziunii pentru Energie, Mediu şi ÎMM pentru Rusia, Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală din BEI, Constantin Synadino.
În cadrul unei întrevederi, avută astăzi cu premierul Vlad Filat, oficialul BEI a precizat că, pentru anul 2010, vor fi lansate mai multe proiecte ce ţin de creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii, protecţia mediului ambiant, infrastructură.
„Suntem dispuşi să efectuăm studii de fezabilitate, privind lansarea unor proiecte în domeniul energetic şi a surselor alternative de energie”, a mai spus Constantin Synadino.
Infomarket.md - MacroeconomiaO declaraţie în acest sens a făcut ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa într-un interviu acordat ziarului Timpul, menţionând că o creştere mai semnificativă a economiei se aşteaptă în 2011-2012. Cu referire la creditul de 590 mil. dolari SUA aprobat de FMI pentru Moldova, şeful Ministerului Finanţelor a subliniat că o parte din aceşti bani vor merge la completarea rezervelor valutare ale Băncii Naţionale, o altă parte - circa 150 mil. dolari SUA - vor fi folosiţi chiar în anul 2010 la finanţarea deficitului bugetar. Veaceslav Negruţa a menţionat că e pentru prima dată când banii de la FMI vor merge în casele oamenilor sub formă de plăţi salariale sau compensaţii sociale. Până nu demult, banii de la FMI mergeau exclusiv în rezervele valutare ale BNM. Ministrul Finanţelor a subliniat că banii de la FMI sunt foarte ieftini. Pentru creditele acordate întru susţinerea bugetară va fi achitată o dobândă de zero procente în primii doi ani şi 0,25% în următorii ani. Veaceslav Negruţa a spus că Moldova se află într-o situaţie de criză şi avem nevoie să trecem peste prăpastia deficitului, iar banii de la FMI vin să servească în calitate de pod peste această prăpastie. // 01.03.2010 – InfoMarket
Londra: viitorul Republicii Moldova este în UEMarea Britanie va fi un prieten al Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene. Acest mesaj a fost transmis autorităţilor moldoveneşti de reprezentantul Ministerului britanic de Externe, Subsecretarul Permanent şi Şeful Serviciului Diplomatic, Peter Ricketts, la întrevederea cu Vicepremierul moldovean, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, aflat în vizită la Londra în perioada 26 februarie - 1 martie. Această susţinere este determinată de poziţia consecventă a Marii Britanii în favoarea procesului de extindere şi a fost demonstrată recent prin sprijinul deplin oferit în cadrul UE pentru lansarea negocierilor privind noul Acord de Asociere al Republicii Moldova cu UE.
Discuţiile la Ministerul britanic de externe au confirmat disponibilitatea Guvernului britanic de a acorda asistenţa necesară, în special, expertiza şi consultanţa metodologică în domenii prioritare pentru Republica Moldova, precum economie şi finanţe, securitate şi apărare, justiţie şi afaceri interne. În special, Marea Britanie s-a arătat dispusă să examineze posibilitatea oferirii asistenţei necesare în pregătirea experţilor moldoveni pentru negocierea viitorului acord de liber schimb cuprinzător şi aprofundat.
În acelaşi context, Guvernul Marii Britanii şi-a confirmat susţinerea pentru reformele structurale demarate de noul Guvern de la Chişinău, inclusiv prin participarea la efortul internaţional de acordare a asistenţei financiare, şi a salutat iniţiativa organizării, la 24 martie curent, a Conferinţei Donatorilor, care va avea loc la Bruxelles.
Despre importanţa promovării consecvente şi coerente a reformelor interne, care constituie o bază solidă pentru avansarea dialogului cu Uniunea Europeană, au vorbit reprezentanţii Parlamentului britanic în cadrul întâlnirilor desfăşurate cu prilejul vizitei demnitarului moldovean la Londra. Mesaje încurajatoare au fost lansate în cadrul întrevederii organizate cu Preşedintele Comisiei parlamentare pentru UE, Lordul Roper, care a declarat că viitorul Republicii Moldova este în UE şi, în acest sens, Moldova trebuie tratată în mod diferenţiat faţă de ceilalţi participanţi la Parteneriatul Estic, în baza progresului înregistrat pe calea reformelor. În context, Ministrul moldovean de Externe a subliniat importanţa unei abordări creative din partea UE a performanţelor obţinute de ţara noastră, în special, la dezvoltarea în perspectivă a dialogului moldo-comunitar privind liberalizarea regimului de vize.
Iurie Leancă a adus sincere mulţumiri Grupului parlamentar de prietenie cu RM, condus de Lordul Dubs, Preşedintele Grupului pentru extinderea UE, pentru contribuţia substanţială la menţinerea Republicii Moldova pe agenda Legislativului britanic, precum şi a Guvernului, făcând în acest sens referire inclusiv la moţiunea parlamentară „Viitorul Moldovei", lansată la iniţiativa membrilor grupului respectiv.
Problema facilitării regimului de vize între Republica Moldova şi Marea Britanie a constituit subiectul principal al discuţiilor desfăşurate cu Ministrul de Stat pentru Frontiere şi Imigraţie la Ministerul britanic de Interne, dl Phil Woolas, în special, în contextul în care cooperarea în acest domeniu reprezintă un exerciţiu bilateral moldo-britanic în virtutea neapartenenţei Marii Britanii la Acordul Schengen. Cei doi demnitari au împărtăşit aceleaşi opinii privind necesitatea examinării posibilităţii renunţării, pentru început, la obligativitatea de vize pentru deţinătorii de paşapoarte diplomatice moldoveneşti.
Cu prilejul aflării sale la Londra, Ministrul Iurie Leancă s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii moldovenilor din Marea Britanie în contextul unei strategii guvernamentale mai largi de stabilire a unui dialog direct între autorităţile centrale şi compatrioţii noştri aflaţi peste hotare. Întâlnirea a oferit un cadru oportun pentru prezentarea obiectivelor propuse de Guvern şi a acţiunilor întreprinse în vederea susţinerii comunităţii moldovenilor peste hotare, precum şi pentru abordarea deschisă a problemelor cu care se confruntă cetăţenii noştri în sfera socială şi educaţională. Reprezentanţii diasporei au solicitat autorităţilor centrale de la Chişinău să-şi consolideze strategiile de comunicare cu cetăţenii moldoveni aflaţi în Marea Britanie şi, în special, în Irlanda unde, în lipsa unei reprezentanţe diplomatice permanente, este imperativă sporirea interacţiunii între autorităţi şi diaspora, inclusiv prin desemnarea cât mai curând posibilă a unui Consul Onorific al Republicii Moldova în această ţară. Ministrul a dat asigurări că doleanţele exprimate vor fi studiate cu atenţie, iar autorităţile naţionale vor întreprinde măsurile necesare pentru a le da curs.
În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Şcolii Naţionale de Guvernare, Departamentul guvernamental de perfecţionare a cadrelor din serviciul public, au fost examinate perspectivele de cooperare în vederea consolidării capacităţilor instituţionale ale administraţiei publice centrale.
Ministrul moldovean de Externe a făcut o prezentare la Institutul Regal de Relaţii Internaţionale la tema „Integrarea Moldovei în Europa şi regiunea Mării Negre" şi a acordat interviuri pentru mass-media britanice.
Телеканал TV7 в Молдове Un proiect ce vizează instalarea sistemelor automatizate de supraveghe a traficului rutier va fi realizat cu începere din 2011 în municipiul Chişinău. Proiectul va fi implementat cu suportul unui grant în valoare de 5,8 mln de dolari SUA oferit Moldovei de Republica Populară Chineză.
Anunţul a fost făcut de Victor Catan, ministru al Afacerilor Interne, luni la şedinţa Consiliului Naţional pentru securitatea circulaţiei rutiere, care a specificat că grantul respectiv a fost acordat în baza unui proiect elaborat şi propus de MAI.
Potrivit ministrului, sistemele în cauză urmează a fi instalate la traseele de intrare în capitală, dar şi la cele cîteva dintre cele mai solicitate intersecţii din Chişinău. Catan a remarcat că astfel de sisteme urmează să disciplineze participanţii la traficul rutier şi vor contribui la reducerea numărului de accidente rutiere.
Totodată, Catan a estimat că pentru instalarea unor sisteme automatizate de supraveghere pe cele mai populare trasee din republică ar fi necesară «o sumă cel puţin de două ori mai mare decît grantul acordat de partea chineză». În context, ministrul Catan a accentuat că ministerul va permite implementarea în republică a unor proiecte private de supraveghere automatizată a circulaţiei rutiere, care vor asigura expedierea bonului de amendă şi a fotografiei cu momentele de încălcare a circulaţiei rutiere direct la şoferii nedisciplinaţi, fără implicarea agenţilor d
Agenţie de presa Infotag - NoutăţiDupă cum transmite INFOTAG cu referire la informaţiile Ministerului Economiei din regiune, în calcul au fost luate 86 de întreprinderi industriale, 31 de întreprinderi nu şi-au început activitatea de producere.
Componenta principală a producţiei industriale a fost energia electrică, deşi comparativ cu ianuarie 2009 declinul a constituit 23,6%, pînă la 249,1 mil. ruble. Liderul tradiţional precedent – metalurgia – se află pe locul patru cu 47,3 mil. ruble (-71,5%).
O creştere dublă s-a înregistrat în industria constructoare de maşini, pînă la 12,07 mil. ruble, iar în industria electrotehnică – chiar de 2,5 ori, pînă la 13,5 mil. ruble.
În producerea materialelor de construcţie producţia a constituit doar 1,4 mil. lei – cu un sfert mai puţin decît anul trecut.
Ştirile Moldovei - Italia susţine aspiraţiile de integrare europeană ale Moldovei„Italia, care găzduieşte 90 de mii de lucrători moldoveni şi este a treia ţară după volumul de investiţii în Moldova, susţine puternic politica de deschidere a noului Guvern moldovean spre Europa”, citează agenţia NOVOSTI-MOLDOVA scrisoarea vicepremierului RM Iurie Leancă, şef al MAEIE, şi ministrului afacerilor externe al Italiei Franco Frattini.
În scrisoarea, publicată în medii de informare italiene şi naţionale se menţionează de asemenea că „nu se poate afirma că edificiul comun european a fost pe deplin înălţat. Mai există încă spaţii în estul şi sudul continentului, care trebuie ancorate mai stabil în inima Europei politice, economice şi culturale. Din acest considerent, privim cu mare interes spre Parteneriatul Estic - un mecanism nou de cooperare între UE, ţările din Caucaz, Moldova, Ucraina şi Belarus”.
După cum se menţionează în scrisoarea miniştrilor afacerilor externe ai Moldovei şi Italiei, Moldova poate deveni o importantă platformă de oportunităţi pentru investiţiile directe, într-o realitate în care trebuie de lucrat mult şi în care sunt posibile multe realizări: aici braţele de muncă sunt calificate şi au un cost redus, există sectoare care trebuie dezvoltate - de la serviciile de bază şi pînă la infrastructură.
Anul 2010 a început cu speranţe mari: se află în curs de desfăşurare negocierile pentru un nou Acord consolidat UE-Moldova, care va elabora regulile unei vecinătăţi treptate, dar constante cu spaţiul UE. Sperăm ca acest Acord să includă crearea unei arii consolidate de liber schimb, care să conţină o referinţă explicită la perspectiva europeană a Moldovei şi, mai ales, să prevadă un parcurs concret în materie de liberalizare a vizelor în favoarea cetăţenilor moldoveni.
Dialogul din ce în ce mai strîns cu ţările europene, după cum se relevă în scrisoare, trebuie să servească şi ca stimulent pentru normalizarea relaţiei cu Rusia - o piaţă de desfacere esenţială pentru produsele agricole moldoveneşti - şi, mai ales, cu România, pentru a aborda, înainte de toate, problematicile comerciale şi definirea frontierelor.