mercredi 9 mars 2011

UE VA OFERI MOLDOVEI SUPORT BUGETAR IN SUMA DE 42,6 MLN EURO PENTRU REALIZAREA PROIECTELOR IN SECTORUL ENERGETIC.

Infomarket.md - Energetica
Despre aceasta a declarat Șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Dirk Schuebel, in cadrul sedintei conducerii Ministerului Economiei Moldovei cu Misiunea comună pe domeniul energeticii a partenerilor de dezvoltare, care s-a desfasurat la Chisinau la sfirsitul saptaminii trecute. Dirk Schuebel a menționat că este vorba, in principal, despre finantarea proiectelor de interconecțiune electrică și gaze a infrastructurii Moldovei si Romaniei. Șeful Delegației UE in Moldova a ținut să menționeze, că este foarte satisfăcut de progresele înregistrate în implementarea proiectelor energetice, asigurând că Moldova va beneficia de suportul necesar din partea UE. El a specificat ca, UE, de asemenea, va susține procesul de restructurare a Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica din Moldova, pentru ca aceasta să devină un arbitru obiectiv și neinfluiențabil pe piața energetică din tara. Vice-ministrul, Ministrul Economiei Valeriu Lazar a asigurat partenerii externi de dezvoltare de faptul că Guvernul Moldovei va continua să promoveze reformele în sectorul energetic, concentrându-și eforturile asupra implementării unui șir de proiecte concrete, printre care liniile de interconecțiune electrică și gaze. Repezentanții Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Fondului Monetar International ȘI Bancii Mondiale au menționat că finanțarea proiectelor energetice de interconecţiune fac parte din proritățile programelor acestor instituții pentru Moldova, alături de proiectele de finanțare a reformelor sistemului termoficat centralizat și soluționarea problemelor ce țin de datoriile istorice și a datoriilor părții transnistrene pentru resursele energetice utilizate. Ambasadoarea Suediei în Moldova, Ingrid Tersman, a menționat, că în Suedia, problema eficienței energetice este una prioritară, deaceea Moldova va putea profita pe perioada următorilor 4 ani de tot suportul și expertiză necesară, pentru a demara proiecte de eficiență energetică. // 09.03.2011 – InfoMarket.

MOLDOVA A APELAT LA OMC PENTRU ORGANIZAREA CONSULTARILOR CU UCRAINA CU PRIVIRE LA CONDIŢIILE DISCRIMINATORII DE VâNZARE A CONIACULUI MOLDOVENESC PE PIAŢA UCRAINEANĂ.

Infomarket.md - Business si dreptul
După cum se anunta pe situl OMC, cererea corespunzătoare Moldova a depus-o la secretariatul Organizaţiei Mondiale a Comerţului pe 3 martie. În special, potrivit partii moldovenesti, condiţii nefavorabile pentru produsele sale pe piaţa ucraineană stabileşte Legea Ucrainei "cu privire la ratele accizelor la alcool etilic şi băuturi alcoolice", cu modificările din 2008. Ministerul Dezvoltării Economice şi Comerţului din Ucraina, a declarat că legea nu mai este valabila după recenta intrare în vigoare a noului Cod Fiscal. Amintim ca la mijlocul lunii februarie 2011 Ucraina a apelat la OMC cu cererea de desfasurare a consultărilor cu Moldova, privind taxele “de mediu” discriminatorii, în opinia sa, de la mărfurile ucrainene pentru utilizarea sticlelor de plastic şi ambalaje "tetra-pack» (cu excepţia produselor lactate), care nu sunt percepute de la produsele moldoveneşti. Vice-Ministrul Economiei al Moldovei Octavian Calmic a spus anterior, că Chişinău este gata să înceapă cu Kievul consultările formale iniţiate de Ucraina în cadrul OMC privind această problemă. În acelaşi timp, dupa cum a mentionat atunci Octavian Calmic, partea moldovenească va inainta partii ucraineane contra-pretenţii cu privire la colectarea in Ucraina de la furnizorii din Moldova, a accizelor la bauturile alcoolice tari, care sunt de 2,4 ori mai mari decât taxele de la producătorii locali. Octavian Calmic a subliniat faptul că din acest motiv exportul de băuturi alcoolice moldoveneşti în Ucraina a scăzut în ultimii ani pina la un nivel minim şi constituie 10-15 mil. dolari pe an. Potrivit lui, Moldova utilizează în prezent piaţa din Ucraina, ca o alternativă în situaţia cind intervin probleme cu livrarea produselor alcoolice pe pieţele din Rusia şi Belarus, pentru vânzarea excesului de alcool. Vice-Ministrul Economiei Moldovei a spus că partea moldovenească planifica sa sincronizeze analiza in cadrul OMC a problemei ridicate de partea ucraineană de incasare de catre Moldova a taxei de mediu pentru producătorii de suc şi bere, cu problema accizelor ridicate la produsele alcoolice tari moldoveneşti. / / 09.03.2011 - InfoMarket.