mercredi 9 février 2011

Politik - Gaz metan made in Moldova

Politik - Gaz metan made in Moldova
Parcul industrial de producere a gazului metan și bio-îngrășămintelor va fi creat în Țarigrad, Drochia. Inițiatorul acestui parc este compania ”Bioenergagro”, care deține acel teritoriu. Fondatorul și președintele companiei, Oleg Gribov afirmă că ideea creării unui asemenea parc este vehiculată demult, iar creșterea continuă a prețurilor la gazele naturale, a consolidat ideea de producere a biogazului.
”Am cumpărat 21 ha de pămînt la 4 km depărtare de Drochia. În acest timp am găsit tehnologiile necesare la compania ”Zorg” (Germania), iar gazul obținut va fi livrat prin rețelele centrale. Contractul cu MoldovaGaz a fost deja semnat”, a menționat Oleg Gribov.
Președintele” Bioenergagro” mai afirmă că gazele vor fi vîndute la prețul stabilit de ”Gazprom”, deoarece în legislație nu este prevăzut normativul de stabilire a prețului la gaze pentru producătorii autohtoni.
”Din venituri vom obține 30%, iar restul din vînzările îngrășămintelor. Începînd cu 2011, Europa pune un mare accent pe întrebuințarea îngrășămintelor biologice, de aceea noi le vom exporta în UE, iar partea lichidă a maselor le vom întrebuința pe cîmpurile Moldovei”, a mai adăugat Gribov.
Directorul ”Bioeneragro”, Vladimir Serbinov a spus că toată procedura a costat circa 25,3 mln euro, iar desfășurarea proiectului ar putea dura 7 ani.
”Vom crea circa 100 locuri de muncă, iar calificările se vor face la nivel european. Salariul mediu va fi în jur de 400 de euro”, a concretizat Serbinov.
Conform datelor, parcul va fi amplasat pe o suprafață de 13,49 ha și va produce circa 27 mln m³ de biogaze, dintre care se pot extrage 16 mln m³ de gaze, analog celor naturale, ceea ce constituie circa 2% din consumul total de gaze în R. Moldova.

jeudi 3 février 2011

Wall-street: Mirajul de peste Prut, sau de ce pleacă investitorii români spre R.Moldova

Politik - Wall-street: Mirajul de peste Prut, sau de ce pleacă investitorii români spre R.Moldova
În condiţiile deteriorării condiţiilor economice ale României pe fondul crizei financiare, o parte din oamenii de afaceri din industria prelucrătoare, care până nu demult pariau pe producţia locală, îşi îndreaptă acum privirea spre ţări mult mai confortabile din punct de vedere al costurilor. Republica Moldova reprezintă o astfel de opţiune, fiind o replică a României de acum 10 ani.
Una dintre tendinţele observate anul trecut o reprezintă relocarea unor afaceri din industria prelucrătoare din România în Republica Moldova, în special din sectorul textile şi confecţii. Cele mai expuse – firmele din zona de vest a României, explică Lilia Russu, consilier economic în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în România.
Potrivit ambasadorului R. Moldova în România, Iurie Reniţă, ţara sa rămâne un mediu de afaceri necunoscut, paradoxal, în special pentru oamenii de buisness din România. În prezent, în Republica Moldova activează circa 420 de companii româneşti, o cifră net inferioară firmelor de peste Prut care derulează afaceri în România – 16 mii companii.
“România face parte din Uniunea Europeană, vorbim de o piaţă de desfacere mai mare, coroborât cu dreptul cetăţenilor moldoveni de a avea dublă cetăţenie”, adaugă Lilia Russu.
Care sunt avantajele cu care vine R.Moldova? În primul rând, aceasta aplică, în afara cotei standard TVA de 20% şi cote reduse de 6% pentru gaze naturale şi gaze lichefiate, 8% pentu produse de panificaţie, lactate, medicamente, respectiv 0% pentru livrări de export sau servicii de transport internaţional.
De asemenea, sistemul fiscal presupune reeşalonarea pierderilor fiscale pe o perioadă de 5 ani.
Coca-Cola Hellenic Bottling Company România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de băuturi non-alcoolice, este una dintre companiile care au decis în 2009 să îşi relocheze activitatea fabricii din Iaşi în Republica Moldova.
Într-o situaţie similară s-au aflat anul trecut şi doi producători din domeniul textilelor şi confecţiilor care au decis să îşi mute producţia din Galaţi şi Iaşi în Ucraina, respectiv Republica Moldova.
Alexander Milcev, partener Tax Advisory&Compliance Services Ernst&Young România argumentează decizia de relocare a activităţii prin forţa de muncă mai ieftină, coroborât cu faptul că Republica Moldova beneficiază de un acord preferenţial cu UE de care beneficiază şi România şi anume tarife preferenţiale pentru mărfurile produse în Republica Moldova. “Ce face Moldova acum, făcea România în urmă cu 15 ani", spune acesta.
În opinia sa, această tendinţă ar putea continua şi în acest an, fiind doar o chestiune de timp. "România nu devine mai ieftină odată cu ieşirea din criza financiară. Companiile nu se vor uita la China şi India, ci la ţări mai apropiate care oferă condiţii similare în privinţa costurilor, aşa cum este şi cazul R.Moldova. Investitorii mai au nevoie de puţin curaj pentru a face acest pas cu toată convingerea, de a intra pe o piaţă de o dimensiune mai mică, însă plină de oportunităţi", mai spune Milcev.
România se situează pe locul 11 într-un clasament al principalilor investitori în Republica Moldova, în fruntea topului situându-se Olanda, urmată de Spania, Austria, Cipru şi Insulele Virgine.