lundi 30 août 2010

Drumuri si apeducte made de China

Drumuri si apeducte made de China / www.stireazilei.md

Compania chineza Sinohydro Group ltd. intentioneaza sa lanseze cateva proiecte in Republica Moldova in domeniul infrastructurii drumurilor si aprovizionarii cu apa potabila.

Conducerea companiei s-a intalnit aseara cu premierul moldovean, Vlad Filat.

“Compania acorda o importanta deosebita relatiilor economice intre China si Moldova prin implementarea unor proiecte concrete. Pentru aceasta, Sinohydro Group ltd. a trimis in Republica Moldova, in acest an, 6 grupuri de experti care s-au documentat la fata locului asupra posibilitatilor de investire in tara dumneavoastra”, a declarat vicepresedintele companiei, Sun Yue.

Businessmanul chinez a precizat ca deja au fost identificate domeniile in care urmeaza a fi lansate proiectele si ca isi doreste ca acest proces sa demareze cat mai rapid.

Potrivit lui, compania detine circa 130 mii de salariati, care implementeaza la ora actuala peste 250 de proiecte in 53 de state. Valoarea totala a proiectelor in curs de realizarea este de peste 20 miliarde de dolari.

Vlad Filat a multumit pentru interesul fata de tara noastra, precizind ca Executivul depune toate eforturile pentru a crea un climat investitional favorabil.

Premierul a precizat ca relatia dintre Moldova si China este una fructoasa.

“Pentru mine cooperarea dintre doua state nu depinde de marimea suprafetei statelor, ci de relatia pe care o au acestea. In cazul Chinei, cred ca aceasta este una bine consolidata. Noi ne dorim sa lansam cit mai multe proiecte comune de anvergura, care sa vina in interesul cetatenilor ambelor state”, a spus Filat.

Premierul a anuntat ca, la mijlocul lunii septembrie, va efectua o vizita oficiala in China, unde va participa la mai multe evenimente ce tin de domeniul economic.

jeudi 12 août 2010

Un arhitect francez vrea să construiască un oraș ecologic în Chișinău

Un arhitect francez vrea să construiască un oraș ecologic în Chișinău - Economic - Jurnal.md
Arhitectul francez, Jean Michel Ruols, aflat în vizită la Chișinău, propune autorităţilor moldovenești proiectul unui oraş ecologic în capitală.

Potrivit lui, proiectul reprezintă o revoluţie ecologică, asemenea oraş fiind primul în lume. Acesta va avea forma a trei litere NAU, ceea ce semnifică un oraş nou dar este și o abreviere a Chişinăului.

Suprafaţa viitorului orășel, prevăzută în proiect, constituie 5 mii de metri pătrați, unde vor fi construite o biserică, un teatru, un cinematograf, dar şi alte elementele arhitectonice cu specific naţional. De asemenea, va exista şi o scenă imensă pe care vor putea fi susţinute spectacole muzicale de proporţii mari.

Specialistul francez susține că în Franţa sunt investitori interesaţi de a construi acest oraş în capitala Republicii Moldova, dar având și suportul guvernului moldovean.

Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan, a salutat ideea arhitectului, menţionând că realizarea acestui proiect ar fi o atracţie pentru turişti. Răducan a spus că acesta ar putea fi un proiect pentru 2011.

Japonezii vor pune RM pe o hartă topografică digitală

HotNews.md / Actual / Japonezii vor pune RM pe o hartă topografică digitală
Specialiştii Institutului pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Japonia vor realiza o hartă topografică digitală a Moldovei.

După cum transmite INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, scopul proiectului este de a elabora o bază de date pentru crearea hărţilor digitale topografice, cu scara de 1: 50 000, ce vizează organizarea infrastructurii naţionale de date spaţiale.

Viceministrul construcţiilor şi dezvoltării regionale, Anatolie Zolotcov, susţine că Moldova are nevoie de hărţi la scară largă pentru a putea detalia suprafaţa terenului. El a specificat că Ministerul este interesat în mod special de realizarea unei hărţi la scara de 1: 2 000, care să includă toate elementele topografice ale terenului, inclusiv şi zonele cu terenuri tasabile, periculoase din punct de vedere al dezastrelor naturale.

Harta topografică digitală va fi realizată cu suportul financiar al Agenţiei pentru Cooperare Internaţională a Japoniei (JICA), în cadrul Acordului de Cooperare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Japoniei.
Autor: INFOTAG

lundi 9 août 2010

Unicul ziar în limba găgăuză de pe mapamond, disponibil acum şi pe Elbrus!

HotNews.md / Actual / Unicul ziar în limba găgăuză de pe mapamond, disponibil acum şi pe Elbrus!
Unicul ziar din lume editat în limba găgăuză „Ana Sözü” („Cuvântul matern”), editat la Comrat, a ajuns pe Elbrus după ce un grup de cinci alpinişti din R. Moldova, printre care şi Ana Zanet, a escaladat piscul la 7 august, transmite Agenţia Monitor Media.

Ana Zanet este fiica redactorului-şef al ziarului „Ana Sözü” – Todor Zanet.

Solicitat de Agenţia Monitor Media, Todor Zanet a comunicat că a primit un SMS de la fiica sa la 7 august – în momentul când Ana se afla pe pisc, la altitudinea de 5642 de metri de asupra nivelului mării. În mesaj, Ana afirma că pe pisc este o ceaţă densă, iar la o sută de metri mai jos – soare. „Fiica mea a ţinut neapărat să ia pe Elbrus şi un exemplar de ziar, pe lângă drapelul autonomiei găgăuze, care a fost arborat pe munte”, spune Todor Zanet.

„Acum aşteptăm alte mesaje de la Ana, care, din informaţiile pe care le deţinem, ar fi trebuit deja să se afle la poalele munţilor”, spune jurnalistul.

Todor Zanet are două fiice – Natalia şi Ana – ambele fiind pasionate de alpinism. Ana, în vârstă de 26 de ani, este de profesie desinger.

Muntele Elbrus (altitudine 5.642 metri deasupra nivelului mării) este considerat cel mai înalt munte din Caucaz, dar unii geografi apreciază că ar fi şi cel mai înalt munte din Europa. Muntele Elbrus este situat în Republica Kabardino-Balkaria din Rusia.

„Ana Sözü” (www.anasozu.com) este unicul ziar din lume care se editează în limba găgăuză. A fost fondat în 1988 şi, de atunci, este redactat de jurnalistul Todor Zanet. Acum ziarul înscrie un tiraj de 2,5 mii de exemplare. „Ana Sözü” are un volum de opt pagini, formatul A3, şi apare o dată pe lună.