jeudi 29 juillet 2010

Găgăuziei i-au fost transmise ajutoare din partea regiunilor Federaţiei Ruse

Agenţia de ştiri «Noutăţi - Moldova»
CHIŞINĂU, 29 iulie – Novosti-Moldova. Transmiterea ajutoarelor dezinteresate din partea regiunilor Federaţiei Ruse sub formă de cinci mii de tone de motorină pentru agricultură şi un miting al obştimii au avut loc joi în Autonomie, comunică agenţia multimedia Novosti-Moldova.

La baza de produse petroliere din capitala Autonomiei, oraşul Comrat, au sosit ultimele 14 vagoane ale lotului de ajutoare umanitare din Rusia. Întregul lot a constituit 84 de vagoane cu combustibil, care au fost livrate în Găgăuzia pe parcursul ultimelor 30 de zile. O parte a tranşei – 3000 tone – va constitui fondul de rezervă al Autonomiei, direcţionat pentru dezvoltarea sectorului agrar al regiunii.

„Aceste ajutoare sînt destinate pentru sprijinirea producătorilor agricoli, care au fost afectaţi în sezoanele precedente”, - a declarat în cadrul ceremoniei de transmitete a ajutoarelor umanitare Vitalii Treapiţîn, Însărcinat provizoriu cu afaceri al FR în Moldova.

Potrivit spuselor lui, „între conducerea Găgăuziei şi diverse regiuni ale Federaţiei Ruse, printre care – Tatarstanul, Breansk, Moscova, există relaţii vechi. Cu mai multe dintre regiunile Rusiei au fost semnate diverse contracte şi memorandumuri”.

„În actuala vară secetoasă Rusia ca o soră a venit în ajutor Moldovei, ţăranilor din Găgăuzia. Acest combustibil ne va ajuta să nu ne facem griji pentru soarta recoltei, deci, şi pentru bunăstarea fiecărei familii găgăuze. Găgăuzia este întotdeauna recunoscătoare Rusiei pentru ajutoare”, - a menţionat în cadrul mitingului başcanul UTA Găgăuzia Mihail Formuzal.

Agenţii energetici au fost transmişi primarilor localităţilor şi preşedinţilor consiliilor locale.

„În prezent Moldova are nevoie de orice sprijin. Aceste ajutoare au fost acordate în conformitate cu programul de cooperare dintre regiuni. Noi contăm de asemenea pe asistenţa Federaţiei Ruse la nivel naţional, inclusiv în legătură cu inundaţiile din raioanele de vest ale ţării”, - a menţionat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei al RM.

„Lucrul la timp dăruit preţuieşte îndoit, ajutoarele au venit la timp, doar în prezent se desfăşoară recoltarea. Este foarte important ca motorina să ajungă pe mîini bune. Distribuirea combustibilului prin gospodării va începe chiar de mîine. Acţiunea de astăzi este rezultatul sprijinului şi conlucrării susţinute a acestor două state prietene”, - a menţionat Lazăr.

„Mecanismul acordării asistenţei sectorului agricol va fi elaborat de Adunarea Populară a Găgăuziei. Asistenţă analogică din partea Rusiei a fost acordată regiunii noastre în anul 2008, cînd în legătură cu seceta din vara anului 2007 populaţia autonomiei s-a confruntat cu insuficienţă de alimente. Atunci la solicitarea Adunării Populare a Găgăuziei (APG) Rusia ne-a expediat peste 14 tone conserve din carne, 24 tone de orez, 30 tone de hrişcă, 5000 tone de grîu, 3 mii dintre care au constituit fondul de rezervă al UTA Găgăuzia”, - a specificat Demian Karaseni, vicepreşedinte al APG.

O AGENŢIE SPECIALĂ VA FI CREATĂ ÎN ITALIA ÎN SCOPUL ATRAGERII INVESTIŢIILOR ÎN MOLDOVA

Agenţie de presa Infotag - Noutăţi
23.07.2010

Academia Europeană pentru Relaţii Economice şi Internaţionale (AEREC), cu sediul la Roma, va crea o agenţie specializată în atragerea investiţiilor în Republica Moldova. O iniţiativă în acest sens a fost lansată de către preşedintele Academiei, Ernesto Carpintieri, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, care a şi susţinut ideea.

Potrivi serviciului de presă al Preşedinţiei, citat de INFOTAG, Ernesto Carpintieri a explicat că agenţia se va ocupa de identificarea investiţiilor pentru Moldova nu doar din Italia, ci şi din restul statelor UE.

„Sîntem convinşi că acum este momentul cel mai potrivit pentru a investi în Moldova, peste cinci ani va fi tîrziu – pentru că totul va fi ocupat deja”, a spus Carpintieri, asigurînd că primele investiţii atrase prin intermediul agenţiei vor veni în ţară deja la începutul anului 2011. Preponderent, acestea vor fi direcţionate în agricultură.

În cadrul întrevederii s-a discutat, de asemenea, problema lichidării consecinţelor indundaţiilor din Moldova.

Stefano De Leo, ambasadorul Italiei la Chişinău, a anunţat că ţara sa a expediat un lot de ajutoare umanitare în susţinerea sinistraţilor, iar Serviciul italian al Protecţiei Civile este disponibil să participe la construcţia de noi case sinistraţilor, avînd o experienţă vastă în restabilirea infrastructurii ca urmare a calamităţilor naturale.

De Leo a comunicat că Italia este gata să contribuie şi cu seminţe şi tehnică necesară.

RUSIA A SUSPENDAT SUSŢINEREA FINANCIARĂ A TRANSNISTRIEI

Agenţie de presa Infotag - Noutăţi
23.07.2010

Rusia a suspendat susţinerea financiară a Transnistriei, care o acorda trimestrial din 2008, în legătură cu suspiciunile de utilizare necorespunzătoare a acestora. Despre aceasta a anunţat vineri Kommersant, transmite Agenţia INFOTAG.

Potrivit sursei citate, în cadrul băncilor ruseşti sînt închise şi conturile Gazprombank din Transnistria, controlată de fiul preşedintelui Autoproclamatei RMN Igor Smirnov – Oleg Smirnov. Banca este suspectată de utilizarea necorepunzătoare a surselor financiare, venite din Rusia în calitate de ajutor financiar.

După cum a relatat anterior INFOTAG, la solicitarea Sovietului Suprem, Guvernul F.Ruse transfera trimestrial cîte $6-9 mil. pentru achitarea suplimentară a pensiilor (cîte $15 pe lună – „I”) şi îmbunătăţirea alimentaţiei în instituţiile medicale, de învăţămînt şi sociale. În total în anii 2008 şi 2009 în regiune au au fost transferaţi peste $55,5 mil.

Potrivit calculelor fostului preşedinte al Sovietului Suprem, Evghenii Şevciuc, suma totală a proiectului de trei trebuia să ajungă la $85,3 mil., echivalentul a volumului anual de finanţare în domeniul social şi sănătate din Transnistria.

Deşi uştima transă a fost transferată în Transnistria la finele lunii martie, pînă în prezent banii pentru trimestru trei nu au ajuns.

Potrivit datelor Kommersant, Tiraspolul a fost informat încă din iarnă despre o posibilă sistare a finanţării, după ce autorităţile ruse au primit informaţia potrivit căreia, banii trimişi în Trannistria sînt transferaţi pe conturile Gazprombank.

„Dlui Smirnov i-a fost dat de înţeles foarte clar că autorităţile Transnistriei trebuie să lucreze în interesul cetăţenilor, dar nu să-şi rezolve probleme de familie pe seama ajutorului oferit de Rusia”, citează Kommersant un angajat al Ministerului de Externe rus.

Potrivit publicaţiie ruse, în Transnistria informaţiile cu privire la probleme financiare nu ies din cadrul ministerelor iniţiate în această porblemă. Mai mult decît atît, pensionarii din regiune continuă să primească suplimentele la pensii, care ar fi oferite de Rusia, dar care în realitate sînt achitate din sursele obţinute de la companii şi cetăţeni pentru plata gazului rusesc.

„Nu este dificil să faci acest lucru, deoarece Tiraspol demult nu mai achită Gazprom-ului pentru consumul de gaze, iar datoria pentru gaz a depăşit suma de $2 mlrd”, scrie Kommersant.