skip to main |
skip to sidebar
Prioritatea proiectelor de integrare a infrastructurilor - Radio Free Europe/Radio Liberty © 201024.05.2010
Lucia Diaconu
Colaborarea economică moldo-română, dezbătută în cadrul comisiei interguvernamentale, este în creștere la capitolul schimburi comerciale, dar șchioapătă pe segmentul investiții
Relaţiile economice dintre RM şi România se află pe un făgaş ascendent, constată experţii de la Chişinău. Chiar şi în perioada cînd au existat animozităţi între aceste două state, România a rămas principalul partener comercial al Moldovei, iar în 2008 a devenit cea mai importantă piaţă de desfacere pentru economia moldovenească, devansînd Federaţia Rusă. Experţii constată totuşi că aceste relaţii nu sînt valorificate pe deplin.
Chiar dacă volumul schimburilor comerciale este îmbucurător, şi datorită acordului de mic trafic la frontieră, analistul economic Sergiu Gaibu spune că relaţia şchiopătează încă pe segmentul investiţii.
Sergiu Gaibu: „S-au făcut foarte multe lucruri din punct de vedere juridic. Deja mediul de afaceri însuşi e acela care trebuie să exploateze aceste oportunităţi care au fost create de către oficialităţi. Se fac foarte multe reforme la momentul actual şi în zonele libere se intensifică deja activitatea de business. Trebuie să recunoaştem însă că mai sînt o serie întreagă de minusuri care nici nu ţin direct de sectorul economic, cum ar fi de pildă reglementările în domeniul migraţiei. Pentru unii investitori care vin cu capital în Moldova în multe situaţii apar probleme cu viza de reşedinţă, cu dreptul de şedere în ţară”.
Expertul Valeriu Prohniţchi găseşte o altă explicaţie pentru investiţiile slabe ale României în RM.
Valeriu Prohniţchi: „Acum, în acest moment, România este într-o situaţie financiară şi economică destul de proastă. Aş spune chiar mai proastă decît Republica Moldova din unele puncte de vedere. Investitorii români acum cu greu găsesc bani ca să finalizeze proiectele în ţara lor, nemaivorbind de Republica Moldova”.
În atenţia celor două state ar trebui să fie pe primul loc proiectele de integrare a infrastructurilor, este de părere directorul centrului analitic Expert Grup.
Valeriu Prohniţchi: „Comerţul nostru feroviar cu România este în mare măsură împiedicat de incompatibilitatea ecartamentelor feroviare. Eu cred că avem nevoie de dublarea acestor ecartamente pe porţiunea Chişinău-Iaşi şi pe porţiunea Ocniţa-Bălţi-Iaşi. Dar de asemenea avem nevoie de o integrare mai bună la nivelul conexiunilor rutiere. Avem nevoie de mult mai multe poduri, mult mai multe puncte de trecere a frontierei decît avem în prezent”.
Ministrul român al Economiei Adrian Videanu, aflat la Chişinău pentru a lua parte la cea de-a cincea sesiune a Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între cele două ţări, a declarat că se fac paşi concreţi în acest sens. Unul dintre proiectele despre care a discutat cu partea de la Chişinău este cel de interconectare a infrastructurilor energetice: de gaz natural şi electrică.
Întrebat de ziarişti cît de real este acesta, Videanu a răspuns: „Muncitorul e pe drum, cară ţeava după el. Vreau să vă spun că unele proiecte sînt în derulare în momentul de faţă. Dacă vorbim de linia de 110 KW Fălciu-Boteşti care spre sfîrşitul acestui an va deveni o realitate, mare parte din linie este realizată pe teritoriul României. Chiar astăzi au avut loc discuţii între Transgaz şi Moldovagaz legate de finalizarea ultimelor detalii tehnice pentru conducta de gaze Iaşi-Ungheni şi bineînţeles linia de 400 kw Suceava-Bălţi care este foarte aproape în a fi finanţată de către Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare”.
Amintim că experţii din RM au vorbit despre nevoia interconectării sistemelor energetice ale celor 2 ţări încă la începutul anului 2009, cînd Ucraina a stopat livrările de gaze către Europa Centrală şi de Vest. RM a rămas şi ea atunci fără gaze aproape 2 săptămîni.
Ministrul român Videanu a vorbit şi despre deschiderea unui centru de afaceri la Chişinău, pentru a impulsiona investiţiile româneşti în RM.
PolitikInterconectarea sistemelor de asigurare cu energie electrică şi gaze naturale și oportunitățile securității energetice au fost discutate, luni, 24 mai, de către Ministrul român al Economiei, Adrian Videanu, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău și Premierul Vlad Filat.
De asemenea, oficialii au abordat stadiul de realizare a proiectului construcţiei liniei electrice de interconexiune de 400 kV Bălţi-Suceava.
În contextul identificării unor variante alternative de aprovizionare cu energie electrică a fost examinată oportunitatea interconexiunii liniilor electrice pe direcţia Ungheni-Iaşi, în cadrul construcţiei staţiei electrice de la Ungheni.
În aceeaşi ordine de idei, s-a convenit asupra construcţiei unui gazoduct de interconexiune a sistemului naţional de gazificare cu cel al României pe direcţia Ungheni-Iaşi, care, eventual va permite livrarea gazelor naturale în ambele sensuri, beneficiari urmând să fie consumatorii din Republica Moldova şi România.
Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că asigurarea securităţii energetice a ţării reprezintă o prioritate şi un obiectiv strategic al Guvernului Republicii Moldova, exprimându-şi convingerea că înţelegerile care au fost atinse între autorităţile celor două ţări vor fi realizate integral.
Totodată, Vlad Filat a pledat pentru elaborarea unei agende clare şi pentru determinarea proiectelor prioritare care urmează a fi realizate în vederea obţinerii rezultatelor palpabile. Aceste subiecte urmează a fi discutate detaliat în cadrul vizitei unei delegaţii a Guvernului Republicii Moldova la Bucureşti care va avea loc în perioada imediat următoare.
Agenţie de presa Infotag - Noutăţi20.05.2010
Comitetului Politic şi pentru Parteneriate a discutat la Cartierul General NATO de la Bruxelles proiectul Raportului pentru anul 2010 privind progresele înregistrate de RM în Procesul de planificare şi analiză (PARP) al „Parteneriatului pentru Pace”.
Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene au relatat pentru INFOTAG că documentul, audiat în formatul 28 + Republica Moldova, este întocmit în baza informaţiilor oferite de autorităţile moldoveneşti şi ca rezultat al vizitei de evaluare a misiunii NATO la Chişinău din 12-16 aprilie.
Potrivit comunicatului, delegaţia Republicii Moldova a subliniat determinarea ţării de a continua reforma forţelor armate în vederea modernizării şi sporirii eficienţei acestora.
Reprezentanţii statelor aliate au subliniat disponibilitatea NATO de a oferi sprijin Moldovei în realizarea angajamentelor asumate în cadrul PARP şi Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului RM-NATO (IPAP).
INFOTAG precizează: Moldova este membru asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994. Ţara colaborează cu NATO în cadrul programului „Parteneriat pentru Pace”. În mai 2006 Consiliul Alianţei Nord-Atlantice a aprobat Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului RM-NATO. Afară de Moldova, NATO mai are asemenea parteneriate cu Georgia, Azerbaidjan, Armenia şi Kazahstan.
Atelier de lucru moldo-american la Armata Naţională | Ultima orăMilitarii din serviciul transmisiuni al Armatei Naţionale s-au întrunit la atelierul de lucru „Planificarea sistemelor de comunicaţii şi informatică”. Această activitate bilaterală moldo-americană a avut loc în perioada 11-13 mai, în cadrul Marelui Stat Major şi a reunit 19 specialişti în domeniul comunicaţiilor şi informaticii.
Colonelul Igor Zavalski, şef Direcţie comunicaţii şi informatică, a menţionat că aspectele planificării sistemului de comunicaţii şi informatică şi organizarea activităţii operatorilor radio au constituit subiectele principale de discuţii pe parcursul şedinţelor de lucru. Militarii moldoveni au făcut schimb de experienţă cu trei militari americani, din cadrul Corpului de infanterie marină al SUA, care au relatat despre procesul şi modul de planificare a comunicaţiilor în armatele occidentale.
În cadrul discuţiilor, participanţii au discutat despre crearea reţelelor de voce şi transmitere a datelor în scopul asigurării operaţiunilor militare, rolul şi responsabilitatea persoanelor cu funcţii de răspundere în procesul de organizare a comunicaţiilor, precum şi modul de alegere a regimurilor de lucru prin intermediul mijloacelor de transmisiuni, comunică serviciul de presă al Ministerului Apărării.
Străinii vor putea să obţină mai uşor permise de muncă în Moldova - Moldova AziAnul trecut, 575 de cetăţeni străini, dintre care 229 din Uniunea Europeană, au aplicat pentru obţinerea permiselor de muncă în Moldova.
Info-Prim Neo, 5 mai 2010, 11:39
Comentarii
* "Labirintul" transnistrean şi „confuzul" Chişinăului, Denis CENUŞĂ, 28 aprilie 2010, 15:29
* Sfârşitul lumii a treia? Modernizarea multilateralismului pentru o lume multipolară, Robert B. Zoellick, 22 aprilie 2010, 16:13
* De ce comuniştii şi-au păstrat poziţiile în clasamentul politic?, Denis CENUŞĂ, 17 aprilie 2010, 09:27
* Kaczynski a fost ucis de Putin?, Petru BOGATU, 13 aprilie 2010, 13:38
* 7 aprilie - diferenţele dintre Moldova (2009) şi Kîrgîzstan (2010), Denis CENUŞĂ, 8 aprilie 2010, 12:53
* Moscova revine în jocul politic de la Chişinău, Denis Cenuşă, Observator Politic, 5 aprilie 2010, 14:39
Caracter text
Bookmark and Share
Legea cu privire la migraţia de muncă a fost adoptată în 2008, iar anul trecut termenul de examinare a dosarelor a fost redus de la 30 la 15 zile. „Simplificarea prevederilor acestei legi va continua, acum pregătim un set de modificări ce se referă propriu-zis la procedura de angajare a străinilor la întreprinderi", a declarat ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, marţi, 4 mai, la şedinţa Comisiei guvernamentale pentru Integrare Europeană, transmite Info-Prim Neo.
Ministrul a spus că se examinează posibilitatea reducerii numărului de documente prezentate pentru înregistrare şi obţinere a permisului de muncă, inclusiv s-ar putea să se renunţe la cazierul juridic. Din cei 229 de cetăţeni care au solicitat anul trecut dreptul de a munci în Moldova 85 sunt administratori de întreprinderi, 8 sunt ingineri, 4 - sportivi, 13 - pedagogi etc.
Ministrul de interne, Victor Catan, a subliniat necesitatea votării în a doua lectură a proiectului Legii cu privire la regimul străinilor. În opinia sa, acest document va simplifica cu mult documentarea şi regimul de şedere a cetăţenilor străini sosiţi în Moldova în scop de muncă.
Premierul Vlad Filat a spus că de atitudinea manifestată faţă de cetăţenii străini veniţi în Moldova depinde şi atitudinea faţă de moldovenii plecaţi să lucreze peste hotare.
MAI va colabora cu Fundaţia Soros | Ultima orăMinisterul Afacerilor Interne şi Fundaţia Soros-Moldova au semnat un acord de colaborare privind aprecierea activităţii organelor afacerilor interne.
În opinia ministrului Afacerilor Interne, Victor Catan, semnarea acestui acord este un moment foarte important pentru sistemul afacerilor interne şi vine ca o confirmare a intenţiilor actualei guvernări de a reforma poliţia naţională.
"Această prioritate este un subiect esenţial pentru îmbunătăţirea siguranţei comunităţii, a accesului la justiţie, precum şi o cerinţă pentru consolidarea de perspectivă a parteneriatului dintre ţara noastră şi Uniunea Europeană", a subliniat ministrul.
Conducătorii celor două instituţii, Victor Catan şi Victor Munteanu, consideră că implementarea acordului de colaborare între MAI şi Fundaţia Soros-Moldova va asigura orientarea procesului de reformare instituţională spre respectarea primordială a drepturilor omului, va promova necesitatea îmbunătăţirii sistemului existent de înregistrare şi evidenţă a infracţiunilor şi contravenţiilor şi va susţine imperativul folosirii sondajelor de opinie, inclusiv a studiilor de victimizare.
În context, Victor Catan a adus mulţumiri membrilor grupului analitic în domeniul justiţiei penale, susţinut de Fundaţia Soros-Moldova, pentru avizul acordat în cadrul procedurii de consultare publică la Regulamentul privind criteriile de evaluare a organelor afacerilor interne, şi a accentuat că este necesară o cooperare fructuoasă şi coerentă în realizarea tuturor obiectivelor propuse în acord.
Inca un tanar retinut de autoritatile de la Tiraspol si acuzat de inalta tradareInca un tanar din Transnistria retinut de autoritatile de la Tiraspol, fiind acuzat de inalta tradare. Parintii acestuia spun ca nu stiu nimic despre baiatul lor deja de doua luni. Oficialii moldoveni spun ca stiu despre acest caz, insa deocamdata sunt neputinciosi.
Ilie Cazacu a fost retinut in seara de 19 martie cand iesea de la serviciu. Mai bine de un an, acesta lucra la inspectoratul fiscal din Tighina. Parintii spun ca avocatul din oficiu i-a anuntat ca tanarul este acuzat de inalta tradare. Rudele au angajat un avocat, insa acestuia nu i se permite sa se ocupe de caz.
Parintii spun ca de atunci sunt amenintati de colaboratorii militiei transnistrene. Ion Manole, Directorul “Promo-Lex” a anuntat ca a trsnmis acest caz la CEDO si ca asteapta raspuns.
Victor Dragutan, consultant al ministerului reintegrarii a declarat pentru Pro TV ca autoritatile de la Chisinau au anuntat organizatiile internationale despre acest caz. Potrivit legislatiei de la Tiraspol, tanarul risca pana la 20 de ani de inchisoare. In aprilie, un ziarist din regiune a fost retinut de autoritatile de la Triaspol fiind acuzat de inalta tradare.
MAI va colabora cu Fundaţia Soros | Ultima orăMinisterul Afacerilor Interne şi Fundaţia Soros-Moldova au semnat un acord de colaborare privind aprecierea activităţii organelor afacerilor interne.
În opinia ministrului Afacerilor Interne, Victor Catan, semnarea acestui acord este un moment foarte important pentru sistemul afacerilor interne şi vine ca o confirmare a intenţiilor actualei guvernări de a reforma poliţia naţională.
"Această prioritate este un subiect esenţial pentru îmbunătăţirea siguranţei comunităţii, a accesului la justiţie, precum şi o cerinţă pentru consolidarea de perspectivă a parteneriatului dintre ţara noastră şi Uniunea Europeană", a subliniat ministrul.
Conducătorii celor două instituţii, Victor Catan şi Victor Munteanu, consideră că implementarea acordului de colaborare între MAI şi Fundaţia Soros-Moldova va asigura orientarea procesului de reformare instituţională spre respectarea primordială a drepturilor omului, va promova necesitatea îmbunătăţirii sistemului existent de înregistrare şi evidenţă a infracţiunilor şi contravenţiilor şi va susţine imperativul folosirii sondajelor de opinie, inclusiv a studiilor de victimizare.
În context, Victor Catan a adus mulţumiri membrilor grupului analitic în domeniul justiţiei penale, susţinut de Fundaţia Soros-Moldova, pentru avizul acordat în cadrul procedurii de consultare publică la Regulamentul privind criteriile de evaluare a organelor afacerilor interne, şi a accentuat că este necesară o cooperare fructuoasă şi coerentă în realizarea tuturor obiectivelor propuse în acord.
Sursa: moldpres
SUA va trimite până la 75 de voluntari pe an pentru sectorul agricol din Moldova - Moldova AziCorpului Păcii în Moldova şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Moldovei au semnat luni, 3 mai, un nou memorandum de înţelegere pentru a extinde asistenţa Corpului Păcii în sectorul agricol pentru următorii 5 ani, comunică Ambasada SUA la Chişinău.
Moldova Azi, 3 mai 2010, 17:48
Comentarii
Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Chişinău, în discursul său la eveniment Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Asif J. Chaudhry, a mulţumit ministerul pentru parteneriatul continuu cu Corpul Păcii şi a apreciat activitatea celor 153 de Voluntari ai Corpului Păcii care au lucrat în sectorul agricol din Moldova în anii 1998 - 2009. El a menţionat că, prin intermediul Corpului Păcii, guvernul SUA oferă unul din cele mai preţioase resurse ale sale - energia si entuziasmul oamenilor din Statele Unite.
Noul memorandum de înţelegere va extinde activităţile Corpului Păcii în Moldova până în 2015. În această perioadă Corpul Păcii va încerca să trimită anual până la 15 voluntari noi în Moldova sau până la 75 de voluntari pe durata acordului. Voluntarii Corpului Păcii activează în sectorul agricol şi ajută la dezvoltarea agriculturii şi a business-ului rural în toată Moldova.
Corpul Păcii este o agenţie a Guvernului SUA care în prezent trimite cetăţeni americani să facă voluntariat în ţările din întreaga lume. În prezent activează aproape 8.000 de voluntari repartizaţi în 73 de ţări din întreaga lume. Din 1961, circa 200 mii de voluntari au făcut serviciul de voluntariat în 139 de ţări.
Corpul Păcii activează in Moldova din 1993 şi până în prezent circa 1000 de cetăţeni ai Statelor Unite au trăit şi lucrat în Republica Moldova. Voluntarii Corpului Păcii din Moldova predau limba engleză şi lucrează în şcoli, clinici medicale, organizaţii non-guvernamentale şi primării.
La moment în Moldova activează 79 de voluntari ai Corpului Păcii.