BusinessExpert
Paradoxul viticulturii în RM: recoltă bună, probleme mari
Autorităţile moldovene estimează în acest sezon o roadă mare de struguri calitativi, recolta însă fiind umbrită de criza care a cuprins sectorul viti-vinicol din Republica Moldova.
În startul campaniei de recoltare, se aşteaptă o roadă de 350 mii de tone de struguri, cu 100 mii de tone mai mult decât anul trecut. „Avem o roadă foarte bună, atât cantitativă cât şi calitativă. Demult nu am obţinut la începutul lunii septembrie în struguri o cantitate de zahăr de 20-22%", afirmă Nicolae Taran, director adjunct al Agenţiei Moldova-Vin.
Potrivit acestuia, producţia mare nu este însă acoperită cu cerere, chiar dacă preţurile de achiziţie sunt extrem de mici. Soiurile albe sunt cumpărate acum de vinificatori cu până la 2,6 lei pe kilogram, iar cele roşii - până la 3,2 lei per kilogram.
„Din recolta curentă, 100-110 mii de tone de struguri rămân neacoperiţi. În acelaşi timp, exportul în Ucraina şi România decurge foarte lent", subliniază Nicolae Taran.
Conform datelor Moldova-Vin, întreprinderile vinicole duc o lipsă cronică de lichidităţi - datoriile faţă de bănci constituie 1,3 mld de lei, în timp ce în stocuri stau 20 mil decalitri de vinuri încă din anii 2006-2008. În afară de aceasta, fabricile mai au datorii de 95 mil de lei pentru strugurii cumpăraţi în anii precedenţi.
S-a sperat că o parte din probleme va fi rezolvată odată cu reluarea exporturilor în vrac pe piaţa rusă, însă Moldova-Vin constată cu lucrurile practic nu s-au mişcat din loc. „Am avut promisiuni ale şefului Rospotrebnadzor că în debutul sezonului de recoltare, Rusia va cumpără 2-3 milioane decalitri de vinuri. Nu s-a adeverit, piaţa rusă rămâne în continuare blocată. Au fost livrate doar 50 mii decalitri de vinuri, adică o cifră foarte neînsemnată pentru vinificaţia noastră", spune Nicolae Taran.
Industria vinurilor nu şi-a mai putut reveni după embargoul rus din 2006. Fabricile de vin au lăsat în Rusia producţie în valoare de 140 milioane de dolari, fără vreo speranţă de a mai recupera aceşti bani. Dacă în 2006 erau 168 de fabrici care prelucrau struguri, în anul trecut numărul acestora s-a redus până la 112. Conform Uniunii Oeonologilor, acum 50 de fabrici de vin, adică aproape o treime din numărul total, se află ori în procedură de faliment, ori au fost scoase la licitaţie.