BNM sustine ca nu exista motive pentru agiotaj in legatura cu piata valutara - Moldova Azi
Chisinau, 24 februarie ( INFOTAG ). Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, intr-un comunicat al BNM se mentioneaza ca fluctuatiile cursului de schimb al leului moldovenesc sint influentate de mai multi factori, inclusiv de fluxul net de valuta straina inregistrat prin intermediul bancilor licentiate ale Republicii Moldova, iar "acesta este zilnic monitorizat de catre BNM si actualmente nu denota schimbari majore, care ar fi putut sa provoace o depreciere semnificativa a cursului de schimb al leului moldovenesc fata de dolarul SUA".
Conform datelor operative disponibile la BNM, fluxul net de valuta straina pe parcursul lunii ianuarie 2009 s-a cifrat la minus $67,4 mil, fiind cu $12,3 mil mai mic decit fluxul net de valuta straina inregistrat in ianuarie 2008 (-$79,7 mil). Pe parcursul perioadei 1-21 februarie 2009 fluxul net de valuta straina a constituit minus $3,2 mil, fiind nesemnificativ comparativ cu cel consemnat pe parcursul lunii februarie 2008 (-$112,1 mil).
BNM atrage atentie asupra faptului ca fluxul net de valuta straina are un caracter sezonier. "Astfel, primul trimestru al anului, de regula, se caracterizeaza prin majorarea platilor pentru resurse energetice, pe de o parte, si temperarea ritmului de crestere a remiterilor, pe de alta parte. Un alt factor cu impact asupra evolutiei cursului de schimb al leului moldovenesc sint asteptarile populatiei. Acest aspect psihologic al opiniei publice este alimentat actualmente de declaratiile neintemeiate ale analistilor economici ce provoaca panica si agiotaj", se spune in documentul citat. BNM afirma ca, in conditiile mentinerii unui regim al cursului valutar flotant, intervine pe piata valutara interna pentru a atenua fluctuatiile excesive ale acestuia din urma.
"Astfel, in cazul unui deficit de valuta straina, care poate sa implice o depreciere semnificativa a cursului leului, BNM vinde lichiditati pe piata valutara interna si viceversa. In prezent, BNM dispune de rezerve valutare suficiente, care acopera mai mult de 3 luni de import de marfuri si servicii, pentru a satisface cererea temporara de lichiditati de valuta straina si va utiliza toate instrumentele disponibile, pentru a preintimpina fluctuatiile excesive ale cursului de schimb al leului moldovenesc fata de dolarul SUA", se spune in comunicat.
BNM mai atrage atentie asupra faptului ca bancile licentiate din Republica Moldova "dispun de lichiditati suficiente in valuta straina, care la situatia din 20 februarie 2009 s-au majorat cu $54 mil. comparativ cu finele anului 2008 si permit satisfacerea cererii de valuta pe piata interna".
GUVERNUL ESTE INGRIJORAT DE DINAMICA NEGATIVA A PRETURILOR PRODUCATORILOR LA MARFURI SI SERVICII
Chisinau, 24 februarie ( INFOTAG ). La sfirsitul lunii februarie in Moldova va fi inregistrata deflatia. Aceasta este prognoza unuia din membrii guvernului expusa in dialogul cu reporterul INFOTAG.
El a spus ca acest fapt provoaca alarma si la guvern, deoarece acest lucru arata dinamica negativa a preturilor la marfuri si servicii. "Insisi producatorii micsoreaza pretul la produse, solutionind astfel problema lichiditatii cu care se confrunta ei", a mentionat acesta.
Interlocutorul agentiei a atras atentia ca la moment nimeni nu incearca sa acuze guvernul de irealitatea proceselor de deflatie, un fapt evident pentru multi oameni.
Expertii, a caror opinie au cunoscut-o reporterii INFOTAG, spun ca situatia cind producatorii insisi reduc preturile la produse semnaleaza primele aparitii ale crizei.
"Primul simptom este reducerea intensa a consumului, din care cauza producatorii nu pot sa-si vinda produsul in volumele anterioare", spune expertul, precizind ca o situatie similara se inregistreaza si pe pietele multor tari.
Mentinerea acestei situatii se reflecta negativ asupra operatiunilor de export-import ale Moldovei, ceea ce, in consecinta, ar putea afecta negativ capitolul veniturilor in bugetul de stat.
Reprezentantul guvernului a spus ca in situatia dificila in legatura cu criza financiara mondiala si cu criza economica, cabinetul de ministri si Banca Nationala a Moldovei pledeaza categoric impotriva introducerii "masurilor de restrictii sau interdictii".
"Toate deciziile luate vor fi dictate de oportunitatea economica. Moldova a rezistat consecintelor crizei financiare cu demnitate, iar criza economica imediata deja ne afecteaza", a conchis sursa citata.