mardi 24 février 2009

BNM sustine ca nu exista motive pentru agiotaj in legatura cu piata valutara

BNM sustine ca nu exista motive pentru agiotaj in legatura cu piata valutara - Moldova Azi
Chisinau, 24 februarie ( INFOTAG ). Dupa cum relateaza agentia INFOTAG, intr-un comunicat al BNM se mentioneaza ca fluctuatiile cursului de schimb al leului moldovenesc sint influentate de mai multi factori, inclusiv de fluxul net de valuta straina inregistrat prin intermediul bancilor licentiate ale Republicii Moldova, iar "acesta este zilnic monitorizat de catre BNM si actualmente nu denota schimbari majore, care ar fi putut sa provoace o depreciere semnificativa a cursului de schimb al leului moldovenesc fata de dolarul SUA".

Conform datelor operative disponibile la BNM, fluxul net de valuta straina pe parcursul lunii ianuarie 2009 s-a cifrat la minus $67,4 mil, fiind cu $12,3 mil mai mic decit fluxul net de valuta straina inregistrat in ianuarie 2008 (-$79,7 mil). Pe parcursul perioadei 1-21 februarie 2009 fluxul net de valuta straina a constituit minus $3,2 mil, fiind nesemnificativ comparativ cu cel consemnat pe parcursul lunii februarie 2008 (-$112,1 mil).

BNM atrage atentie asupra faptului ca fluxul net de valuta straina are un caracter sezonier. "Astfel, primul trimestru al anului, de regula, se caracterizeaza prin majorarea platilor pentru resurse energetice, pe de o parte, si temperarea ritmului de crestere a remiterilor, pe de alta parte. Un alt factor cu impact asupra evolutiei cursului de schimb al leului moldovenesc sint asteptarile populatiei. Acest aspect psihologic al opiniei publice este alimentat actualmente de declaratiile neintemeiate ale analistilor economici ce provoaca panica si agiotaj", se spune in documentul citat. BNM afirma ca, in conditiile mentinerii unui regim al cursului valutar flotant, intervine pe piata valutara interna pentru a atenua fluctuatiile excesive ale acestuia din urma.

"Astfel, in cazul unui deficit de valuta straina, care poate sa implice o depreciere semnificativa a cursului leului, BNM vinde lichiditati pe piata valutara interna si viceversa. In prezent, BNM dispune de rezerve valutare suficiente, care acopera mai mult de 3 luni de import de marfuri si servicii, pentru a satisface cererea temporara de lichiditati de valuta straina si va utiliza toate instrumentele disponibile, pentru a preintimpina fluctuatiile excesive ale cursului de schimb al leului moldovenesc fata de dolarul SUA", se spune in comunicat.

BNM mai atrage atentie asupra faptului ca bancile licentiate din Republica Moldova "dispun de lichiditati suficiente in valuta straina, care la situatia din 20 februarie 2009 s-au majorat cu $54 mil. comparativ cu finele anului 2008 si permit satisfacerea cererii de valuta pe piata interna".

GUVERNUL ESTE INGRIJORAT DE DINAMICA NEGATIVA A PRETURILOR PRODUCATORILOR LA MARFURI SI SERVICII

Chisinau, 24 februarie ( INFOTAG ). La sfirsitul lunii februarie in Moldova va fi inregistrata deflatia. Aceasta este prognoza unuia din membrii guvernului expusa in dialogul cu reporterul INFOTAG.

El a spus ca acest fapt provoaca alarma si la guvern, deoarece acest lucru arata dinamica negativa a preturilor la marfuri si servicii. "Insisi producatorii micsoreaza pretul la produse, solutionind astfel problema lichiditatii cu care se confrunta ei", a mentionat acesta.

Interlocutorul agentiei a atras atentia ca la moment nimeni nu incearca sa acuze guvernul de irealitatea proceselor de deflatie, un fapt evident pentru multi oameni.

Expertii, a caror opinie au cunoscut-o reporterii INFOTAG, spun ca situatia cind producatorii insisi reduc preturile la produse semnaleaza primele aparitii ale crizei.

"Primul simptom este reducerea intensa a consumului, din care cauza producatorii nu pot sa-si vinda produsul in volumele anterioare", spune expertul, precizind ca o situatie similara se inregistreaza si pe pietele multor tari.

Mentinerea acestei situatii se reflecta negativ asupra operatiunilor de export-import ale Moldovei, ceea ce, in consecinta, ar putea afecta negativ capitolul veniturilor in bugetul de stat.

Reprezentantul guvernului a spus ca in situatia dificila in legatura cu criza financiara mondiala si cu criza economica, cabinetul de ministri si Banca Nationala a Moldovei pledeaza categoric impotriva introducerii "masurilor de restrictii sau interdictii".

"Toate deciziile luate vor fi dictate de oportunitatea economica. Moldova a rezistat consecintelor crizei financiare cu demnitate, iar criza economica imediata deja ne afecteaza", a conchis sursa citata.


vendredi 20 février 2009

Moldova ocupa locul 83 dupa nivelul de prosperitate

Moldova ocupa locul 83 dupa nivelul de prosperitate
Republica Moldova se plaseaza pe locul 83 din 104 tari in clasamentul Prosperitati Globale 2008 (Legatum Prosperity Index 2008), realizat de Legatum Institute, care este o agentie de consultanta cu sediul in Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Potrivit clasamentului, Moldova a inregistrat rezultate bune la capitolul educatie (+9 puncte), antreprenoriat (+6), export (+6), somaj (+6). Totodata, deficientele sunt atestate in domeniul sanatate (-27), viata in familie (-19), clima (-19), investitii straine (-18), mediu social (-16), oportunitati echitabile (-15), motivatii comerciale (-10), buna guvernare (-10), cresterea investitiilor capitale (-7), ninivelul salariilor (-9), s.a.

Republica Moldova este surclasata de tari precum Botwana (45), Namibia (55), Sri Lanca (60), Liban (79), Vieetnam (80) si Honduras (82). Moldova a mai fost devansat de Romania (locul 47), Ucraina (68) si Rusia (57). In acelasi timp, Moldova este urmata de tari ca Pakistan, Ghana, Nicaragua, Nigeria, Nepal, Zimbabwe si Yemen.

Cele mai bine clasate sunt Australia, Austria, Finlanda, Germania, Singapore, SUA, Elvetia, Hong Kong, Danemarca, Noua Zeelanda si Olanda, in timp ce la polul opus sunt Yemen, Zambia, Mali, Republica Central Africana, Tanzania, Zimbabwe, Nepal, Mozambic si Kenia.


jeudi 12 février 2009

Chisinaul este lider mondial la rentabilitatea darii in locatiune a apartamentelor

Chisinaul este lider mondial la rentabilitatea darii in locatiune a apartamentelor - Moldova Azi
Portalul informativ analitic in domeniul imobilelor "Global Property Guide" (GPG) a numit Chisinaul lider la rentabilitatea inchirierii locuintei si este orasul numarul 100 dupa nivelul pretului acesteia.
INFOTAG, 12 februarie 2009, 17:30

Chisinau, 12 februarie ( INFOTAG ). In raitingul publicat de GPG al celor mai scumpe locuinte din lume in 2009, citat de INFOTAG, lista prezinta 112 orase, in general, capitale. Calculul a fost efectuat in baza costului apartamentelor in centrul orasului cu o suprafata nu mai mica de 120 metri patrati.

Pentru Chisinau pretul mediu pentru 1 m.p. de locuinta a fost determinat la $1,316 mii, fapt ce a plasat orasul pe locul 100 din clasament intre Kuala-Lampur (Malaesia) si Scopje (Macedonia).

Cel mai scump oras cu pretul de la $45 mii pentru 1 m.p. a fost declarat Monte-Carlo (Monaco). Pe locul doi s-a clasat Moscova - $20,85 mii, iar pe trei - Londra cu $20,76 mii.

Cele mai ieftine locuinte sint in Cairo (Egipt) - $574 pentru 1 m.p., Bangalor (India) - $657 si Conceptione (Chile) - $669.

Analistii GPG au stabilit ca in majoritatea cazurilor rentabilitatea medie a darii in locatiune in lume nu depaseste 5%, insa la Chisinau aceasta este cea mai mare - 14,17%. Dupa capitala Moldovei urmeaza Cairo (Egipt) - 12% si Jakarta (Indonezia) - 11,27%.


Străinii pun banii la păstrare în băncile moldoveneşti

Blog Archive » Străinii pun banii la păstrare în băncile moldoveneşti
Depozitele străinilor (nerezidenţilor) în băncile moldoveneşti au crescut, în anul 2008, în valoare netă cu 55,9 milioane de dolari SUA, potrivit ultimului raport trimestrial al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Ratele înalte ale dobânzii oferite de băncile din RM, până la 23-24% în lei moldoveneşti şi 13-15% în valută străină, au fost unele din cele mai atractive din regiune. Atraşi de profitul înalt pe depozitele bancare, cetăţenii străini, au adus în Republica Moldova direct sau prin intermediari, sume importante pe care le-au convertit în lei moldoveneşti şi le-au depus la bancă, în fond pe un termen de 6-12 luni, transmite Businessexpert.md. Unii economişti au declarat că ponderea depunerilor nerezidenţilor în totalul depozitelor în băncile moldoveneşti se ridică la 25-30 la sută, cifră contestată de oficiali ai Băncii Naţionale. Potrivit datelor BNM, la situaţia de la 31 ianuarie 2009 cota depozitelor constituite de nerezidenţi era de 8,5 la sută din totalul depunerilor rezidenţilor şi nerezidenţilor.

Anterior guvernatorul Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, a declarat că BNM este la curent cu faptul că străinii aduc bani în Republica Moldova pentru ai depune în băncile comerciale, însă numărul lor este mic şi pot fi monitorizaţi. „Sunt foarte puţini. Noi urmărim acest lucru şi nu vedem careva probleme”, a declarat guvernatorul BNM. Potrivit acestuia, străinii care depun banii în bănci ar trebui „să aibă teamă”, pentru că „astăzi poţi câştiga, profitând de dobânzile înalte pe care le oferă băncile, iar mâine poţi pierde. Este şi riscul băncii”.

În 2007 depozitele nerezidenţilor s-au mărit în valoare netă (diferenţa între depozite şi retrageri după expirarea scadenţei - n.r.) cu 60,56 milioane de dolari SUA, iar în 2006 - cu 53,32 milioane, mai arată raportul BNM.

Depozitele cu dobândă, constituite de persoanele juridice şi fizica în băncile moldoveneşti în 2008, s-a majorat cu 21,95% şi au atins nivelul de 24,7 miliarde de lei (circa 2,4 miliarde de dolari SUA).


mercredi 11 février 2009

PIB-ul Moldovei in 2008 a crescut cu 7,2 la suta

PIB-ul Moldovei in 2008 a crescut cu 7,2 la suta
Produsul Intern Brut (PIB) al Moldovei in anul 2008 a constituit in preturi curente 62 mlrd 840 mln lei (5,9 mlrd USD), inregistrand o crestere de 7,2 la suta comparativ cu anul precedent.

Potrivit datelor Biroului National de Statistica, valoarea adaugata neta produsa in sectorul marfurilor in 2008 s-a majorat cu 14,7 la suta comparativ cu 2007. Cresterea a fost conditionata de majorarea valorii adaugate in agricultura cu 35,2 la suta.

In industrie valoarea adaugata neta s-a majorat cu 0,3 la suta, in sfera serviciilor – cu 3,8 la suta. Impozitele pe produse si import in 2008 s-au majorat cu 9,2 la suta comparativ cu 2007.

Cresterea PIB-ului s-a datorat in mare parte cresterii consumului final cu 4,6 la suta, ceea ce a asigurat o crestere reala de 5,2 la suta.


mardi 3 février 2009

Numarul locuintelor construite in 2008 a crescut cu 11,7% - theNews.md

Numarul locuintelor construite in 2008 a crescut cu 11,7% - theNews.md
Numarul locuintelor construite pe parcursul anului 2008 in Republica Moldova a crescut cu 11,7 la suta, comparativ cu anul 2007. Din contul tuturor surselor de finantare au fost date in folosinta 6152 apartamente cu suprafata totala de 623,2 mii m2, ceea ce a constituit 111,7% fata de perioada respectiva a anului precedent.

Constructia de locuinte a fost realizata, in principal, de agentii economici din sectorul nestatal ale economiei nationale, constituind 82,5% din volumul total al caselor de locuit date in folosinta.

Din contul mijloacelor proprii ale populatiei in anul 2008 au fost date in folosinta 2151 case de locuit individuale cu suprafata totala de 303,5 mii m.p., constituind 48,7% din volumul total al locuintelor date in folosinta in total pe tara (fiind in scadere cu 9,6 % fata de 2007) si 93,4% fata de 2007.

Pe medii de rezidenta, in 2008, cea mai mare pondere a locuintelor (86,3% din total) au fost date in folosinta in mediul urban. Comparativ cu 2007 acest volum s-a majorat cu 3,1 la suta.

Distributia in profil regional arata ca cel mai mare volum al constructiilor de locuinte s-a inregistrat in Chisinau, unde au fost date in folosinta 496,3 mii m.p. de suprafata totala a caselor de locuit, ceea ce a constituit 79,6% din volumul total al locuintelor date in folosinta in total pe tara sau in crestere cu 10 la suta fata de 2007.